2024.04.20, Szombat
A rendkívüli esőzések hatásait is mérsékli az új angyalföldi főgyűjtő
Béke tér, Illusztráció: minimatine.hu

A rendkívüli esőzések hatásait is mérsékli az új angyalföldi főgyűjtő

magyarepitok.hu, MTI

2021.09.06. 16:30 - Kolinek Nóra

A budapesti Béke téri szennyvízelvezető főcsatorna munkálatait a Colas Alterra és a SADE végezte el.

Hirdetés

Megépült a főváros XIII. kerületében a Béke tér és környékének csatornáit tehermentesítő új főgyűjtő − közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint ezzel lezárult a Béke téri főgyűjtőcsatorna beruházás első szakasza. Ahogy korábban már megírtuk a kivitelezésen a Colas Alterra Zrt. és a SADE-Magyarország Kft. dolgozott.

A teljes projekt befejezése 2022 második felében várható. A beruházás összköltsége 3,67 milliárd forint, ebből 2,554 milliárd forintot a főváros európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével finanszíroz a Széchenyi 2020 program keretében.

A közlemény idézi Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettest, aki elmondta: az egyre növekvő ellátási igény okozta, hogy

évről évre jelentősen nagyobb mennyiségű szennyvizet kellett a meglévő, de mind kapacitásában, mind kiépítettségében hiányos hálózatnak fogadnia, így a rendszer gyakran túlterhelődött.

 

A gyakori elöntések a közlekedést is akadályozták

A csatornahálózat túlterheltsége a mélyen fekvő Béke tér esetében azt jelentette, hogy ezen a területen elöntések keletkeztek, ami a jelentős anyagi károkon túl a budapesti közlekedés akadályoztatását és közegészségügyi problémákat is magával vont − mutatott rá a főpolgármester-helyettes.

A közel 110 hektáros vízgyűjtő területről érkező, egyre növekvő és a klímaváltozás eredményeképp egyre szélsőségesebb kilengést mutató terhelést a rendszer már nem tudta kezelni, a gyakori elöntések jelentős kárelhárítási költségeket, közegészségügyi kockázatot jelentettek − írták.

A szennyvízmennyiség rövid és hosszú távú biztonságos elvezetéséhez a Béke utcán új, párhuzamos főgyűjtő építése volt szükséges.

Ennek eredményeképpen a szennyvíz és különösen szélsőséges időjárás esetén a csapadékkal kevert szennyvíz többé nem károsítja a környezetet, hanem a 21. század műszaki elvárásainak megfelelően a szennyvíztisztító telepekre jut, majd megtisztítva kerül a Dunába − olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

VízgazdálkodásColas Alterra Zrt.Sade-Magyarország Mélyépítő Kft.Budapestcsatornaépítésszennyvízszennyvízelvezetés

Hírlevél

Hirdetés