2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Kilenc észak-magyarországi település ivóvizét javítja a Zemplénkő
Kép: Illusztráció - Envato

Kilenc észak-magyarországi település ivóvizét javítja a Zemplénkő

magyarepitok.hu, TED

2022.01.14. 14:22 - Füzi Nikolett

Mintegy 2,9 milliárd forintos beruházásban kaphat kilenc Borsod-Abaúj-Zempléni és Heves megyei település modern ivóvízellátást a Zemplénkő munkájával.

Hirdetés

Újabb vízminőség javító infrastruktúra fejlesztés indult el az uniós KEHOP támogatási rendszerben, ezúttal az Észak-magyarországi régióban elhelyezkedő Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye térségében – írja az uniós közbeszerzési értesítő, amelyben kihirdették a projekt nyertes kivitelezőjét is.

A beruházás által Erdőbénye, Szikszó, Aszaló, Halmaj, Kiskinizs, Csobád, Kázsmárk, Léh és Rásonysápberencs települések ivóvize javul összesen nettó 2,898 milliárd forint uniós támogatási összegből. A projektsorozat kivitelezését a NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft., a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal és az érintett települések önkormányzatainak megbízásából, a Zemplénkő Kft. végzi el.

A fejlesztés során többek között a vízminőségi problémák megoldása érdekében ivóvízhálózat rekonstrukciós munkák elvégzése, az ivóvíz hálózat mechanikus úton történő kitisztítása, valamint a meglévő, rossz műszaki állapotban lévő vezetékek egy részének cseréje, továbbá az ivóvízhálózat fejlesztése valósul meg.

 

Halmaj vízműtelepe jelenti a megoldást

A halmaj.hu-n korábban megjelent információkból kiderül, a tervek szerint a települések ivóvíz szolgáltatását úgy oldanák meg, hogy a halmaji kutak határértéknél magasabb ammónium tartalmú vizét 50-50 százalékban összekeverik a közeli regionális vízellátó rendszer alacsony ammónium tartalmú vizével, melynek eredményeként a kevert víz a határértéknek megfelelően, 0,4-0,45 mg/l értékű lesz.

Annak érdekében, hogy regionális rendszerről megtörténhessen a vízátvétel Halmaj vízműtelepére, a szakembereknek többek között az alábbi munkálatokat kell elvégezniük:

  • a telepen udvartéri vezetékeket építenek ki,
  • felújítják és kitisztítják a kutakat,
  • komplett üzemirányító rendszert építenek ki,
  • valamint sor kerül a teljes hálózat mechanikai megtisztítására is 28 524 méter hosszúságban.

A környéken található Kiskinizs, Csobád, Kázsmárk, Léh és Rásonysápberencs jelenleg rendelkezik önálló vízműtelepekkel és vízellátó rendszerekkel, de a települések vízvezetékekkel nincsenek összekötve. Hogy ez megvalósulhasson,

a településeket Halmaj vízellátó rendszerén keresztül csatlakoztatnák a regionális vízellátó rendszerhez, a tiszta vizet pedig a vízműtelepen készült kevert víz szolgáltatná.

Felújítják a települések víztornyait is

A projekt megvalósítása az érintett településeken különböző feladatok elvégzéséből tevődik össze.

  • Halmajon a fent felsorolt fejlesztéseken felül többek közt felújítják építészeti, gépészeti, villamos és irányítástechnikai szempontból a meglévő 200 m3-es víztornyot, illetve 40 db lakossági vízbekötés cseréjét is elvégzik,
  • Kiskinizsen szintén azonos szempontok alapján újítják fel a meglévő, 50 m3-es víztoronyot, továbbá számos altalaji tűzcsapot cserélnek ki földfelettiekre.
  • Csobádon a szakemberek kicserélik az AK-50 típusú víztorony teljes csőhálózatát (ürítő, töltő, belső) illetve gondoskodnak a torony felületi korrózióvédelméről, mindemellett 40 db vízbekötés rekonstrukciójára is sor kerül,
  • Kázsmárkon ugyancsak a település 50 m3-es víztornyának fejújítását végzik el a vízbekötések mellett,
  • Léhen többek között leválasztják a hálózatról a 25 m3-es víztornyot, valamint 9 db közkutat építenek át aknásítással és mérőkkel ellátva,
  • a rásonysápberencsi víztornyot pedig szintén felújítják, és lakossági vízbekötéseket is végeznek.
     

Erdőbénye is érintett a fejlesztésben

A pályázatban mindemellett kitérnek egy különálló projekt feladatainak ellátására is, amely az erdőbényei objektumot érinti.

A felhívás szerint a település vízműkútjainak vizében a vas-, a mangán- és az arzén-tartalom határérték feletti, ezért az tisztításra szorul. A településen van vízkezelés, de a meglévő tisztító berendezés csak vas és mangántalanításra szolgál, továbbá korszerűtlen és elavult,

ennek érdekében a projekt során kicserélnek különböző szivattyúkat, új vas-mangán-arzén-mentesítő berendezést telepítenek segédüzemekkel, valamint felújítják az üzemi épületet is.

VízgazdálkodásZemplénkő Kft.vízgazdálkodásivóvízközművekKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)

Hírlevél

Hirdetés