2024.04.20, Szombat
Somogyi települések szennyvíztisztítása korszerűsödik

Somogyi települések szennyvíztisztítása korszerűsödik

magyarepitok.hu

2022.06.21. 11:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Időszerűvé vált a fejlesztés, amit a meglévő műtárgyak felhasználásával, felújításával, valamint új műtárgyak építésével oldott meg a Szabadics Zrt.

Hirdetés

A Szabadics Zrt. generálkivitelezőként végzi el „Somogyszob központú agglomeráció szennyvíztisztításának fejlesztését”. A projekt Somogyszob Községi Önkormányzat és Bolhás Községi Önkormányzat beruházásában valósul meg az Európai Unió és a megrendelő saját forrásaiból nettó 299.499.000 Ft + ÁFA összegből.

A tervezési feladatokat 2020 decemberében kezdte meg a Szabadics Zrt., a kivitelezési munkák pedig 2021 júniusában indultak. A munkák várhatóan a próbaüzem zárásával, vagyis 2022. augusztus 8-án fejeződnek majd be.

Növekszik a szennyvíztisztító telep biológiai tisztítókapacitása

Farkas Lóránt Márk projektvezető tájékoztatása szerint a beruházás során a meglévő szennyvíztisztító telepet bővítik és korszerűsítik. A korábban meglévő telepen a beérkező összetételű és mennyiségű nyers szennyvíz kezelésére a rendelkezésre álló biológiai térfogat nem volt elegendő a szennyvíz határértékre való tisztításához.

„A telep az utóbbi években folyamatos hidraulikai és tápanyag túlterhelés mellett működött. A szennyvíztisztító telepre érkező nyers szennyvíz kezelése során keletkező fölösiszap helyben történő kezelése nem volt kiépítve, ami a közúti szállítási költségek növekedése, valamint egyéb környezetvédelmi szempontok miatt idővel szükségessé vált” – tette hozzá a projektvezető.

A projekt eredményeképpen a szennyvíztisztító telep biológiai tisztítókapacitása növekszik, ehhez új tisztító térfogatokat alakítanak ki, valamint korszerű tisztítási technológia létesül.

Már folynak a telep külső munkálatai

A Szabadics feladata a meglévő szennyvíztisztító telep korszerűsítéséhez kapcsolódó kiviteli tervezés és kivitelezés. A fejlesztés

a meglévő műtárgyak felhasználásával, felújításával, valamint új műtárgyak építésével történik.

A telepen technológiai váltás folyik, a régi levegőztető műtárgy mellé egy ugyanolyan térfogatú műtárgy építése valósul meg, az új technológia kis pulzációjú SBR eljárással működik.

A nyers szennyvíz mechanikai tisztítását az új építésű műtárgyra telepített gépi finomrács és homokfogó biztosítja. A szennyvíz szétosztása - önálló osztómű segítségével - a biológiai medencék irányába ugyanitt történik. Az utóülepítő a továbbiakban iszapsűrítőként fog funkcionálni és hasznosulni.

A szociális igényeket az új kezelőépület fogja biztosítani, amelyben elhelyeznek

  • egy irodát,
  • a légfúvó gépházat
  • és az iszapvíztelenítő gépházat.

Az épület irodai részében kialakítanak a távműködtetést és távfelügyeletet ellátó számítógépes irányítási rendszert. A keletkező fölösiszapot sűrítik, majd víztelenítik, a víztelenített iszapot konténerben összegyűjtik, végül elszállítják. A tisztított szennyvíz változatlanul a labirint fertőtlenítő medencébe folyik, ahonnan a befogadóba kerül elvezetésre. A tisztított szennyvízelvezető vezetékét átépítik.

„Jelenleg a próbaüzem II. üteme zajlik, azaz az új technológiai sor és a régi, felújított technológiai sor együttes próbája. Ezzel párhuzamosan pedig folyamatban vannak a telep külső munkálatai - útépítés, kerítés építés, tereprendezés” – összegezte Farkas Lóránt Márk.

Galéria

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.Somogyszobszennyvíz

Hírlevél

Hirdetés