2024.03.19, Kedd
Ez a most elkészült infrastrukturális fejlesztés Pécset és 12 agglomerációs települését is kiszolgálja
A főkép illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu, cikkfotók: pecsma.hu

Ez a most elkészült infrastrukturális fejlesztés Pécset és 12 agglomerációs települését is kiszolgálja

magyarepitok.hu, pecsma.hu

2022.12.01. 15:52 - Szabó Ákos

Vége a próbaüzemnek, elkészült Baranya új központi szennyvíztisztító üzeme, melyet a Strabag kivitelezett.

Hirdetés

Ünnepélyesen is átadták a Tettye Forrásház Zrt. közel 9 milliárd forintos beruházásában megvalósult új szennyvíztisztító telepét, melyet a Strabag Építőipari Zrt. kivitelezett. A fejlesztés során többek között megépült egy 2100 négyzetméter alapterületű, 6 méter mélységű biológiai medence és számos egyéb műtárgy is. Emellett elkészült

  • egy új fogadó műtárgy,
  • egy rácsgépház,
  • egy UV-fertőtlenítő,
  • négy modern homokfogó berendezés és egy elő-, valamint egy utóülepítő.

A telepen egy teljesen új mechanikai víztisztítási vonal valósult meg az új rácsgépház, a homokfogó műtárgyak és előülepítő vonal által.

Mindemellett három teljes kapacitáson működő biológiai műtárgyat is kivitelezett a Strabag, és átadtak záportározókat is.

 

A telep fejlesztése az elmúlt időszak legnagyobb környezetvédelmi beruházása volt

A központ fejlesztése még 2019-ben indult el és tavasszal már elrajtolt a próbaüzeme is, szerdán tehát ennek végével adták a teljes fordulatszámon pörgő telepet, ami Pécs, és 12 környékbeli település szennyvizét tisztítja meg – derül ki a pecsma.hu híréből.

 

Péterffy Attila

Péterffy Attila, Pécs polgármestere a projektzárón kifejtette, nagyon komolyan veszik Pécs központi szerepét a térségben: a telep már most is legalább 160 ezer embert lát el, és a jövőben további öt települést tud még fogadni a kapacitása.

Hozzátette, a városra uralva:

a telep fejlesztése az elmúlt időszak legnagyobb környezetvédelmi beruházása volt.

A város által egyébként is preferált zöldmegoldásokba ugyanis remekül illeszkedik, hiszen az eddigi 96 helyett már a szennyeződések 100 százalékát tudja eltávolítani a telep a beérkező szennyvízből – hangsúlyozta még.

 

Számos akadályt vettek sikerrel a kivitelezők

 

Ludvig Csaba

Ludvig Csaba, a Strabag projektvezetője elmondta: meg kellett küzdenünk a Coviddal, majd az alapanyagok beszerzési nehézségeivel, majd az inflációval és az üzemanyag árának növekedésével is. „Nagy kihívás volt számunkra egy ilyen volumenű projektben részt venni, azonban látva a végeredményt, korszerű és gazdaságos technológia valósult meg. Törekedtünk arra a kivitelezés során, hogy a jövőbeli üzemeltetési költsége is kedvező legyen a telepnek, a próbaüzem során pedig sikerült azokat a finomhangolásokat is elvégeznünk, amelyek még szükségesek voltak” – foglalta össze a szakember.

VízgazdálkodásStrabagPécsszennyvízinfrastrukturális fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés