2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Elkészült a Velencei-tó jövőjét jelentő átfogó fejlesztés
Főkép: Velencei-tó, az elkészült beruházás, Esemény fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Elkészült a Velencei-tó jövőjét jelentő átfogó fejlesztés

magyarepitok.hu

2023.06.23. 12:21 - Kolinek Nóra

A komplex beruházás során lecserélték a tó elavult partvédműveit, áramlásjavító és vízminőség-védelmi kotrásokat végeztek el a Colas Alterra és a SWIETELSKY munkájával.

Hirdetés

Lezárult a Velencei-tavi partfal komplex felújítása. Az ünnepélyes projektzáró rendezvényre 2023. június 23-án került sor Kápolnásnyéken.

A KEHOP projekt az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, mint konzorciumi partner beruházásában a Colas Alterra Zrt. és a SWIETELSKY Magyarország Kft. kivitelezésében valósul meg 14 milliárd forintból.

A projekt célja a Velencei-tó vízminőségének fenntartható javítása, a part menti területek természetközeli állapotának magasabb színvonalú megőrzése, biztosítása, illetve környezettudatos rehabilitációja.

A komplex vízrendezés során 47 helyszínen, 25 kilométer hosszan újultak meg a partvédő művek, történtek áramlásjavító kotrások. További 25 helyszínen történt meg a csapadékvíz elvezető árkok torkolati szakaszainak kotrása. Emellett természetes ívóhelyeket alakítottak ki a halaknak, illetve felújították a hordalékfogó tározókat és a vízügyi létesítményeket.

A projekt egyik kiemelt célja a természeti értékek védelme

Eszerint a partvédőművek megújítása során az elavult, magassághiányos partfalak átépítése több különböző technológia alkalmazásával történt, igazodva az adott helyszín jellegéhez és az üzemeltetés során felmerülő speciális igényekhez.

A betorkolló vízfolyások és vízminőségi hordalékfogó tározók rendezése, továbbá a természetvédelmi területen elvégzett áramlásjavító kotrások egyaránt hozzájárulnak a vízminőség javulásához. A kiemelt mederanyag egy részéből költőszigetek lettek kialakítva a nádas lápi részén, mely számos, tó körül fészkelő madárfajnak nyújt otthont.

A projekt keretében megújult a HIDRO kikötő is. A függőleges partfalak rekonstrukciója mellett új kikötői- és csarnoképület épült, valamint a portaépület felújítása is megtörtént.

Esemény fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

A partfal építése során speciális technológiákat is alkalmaztak

Köszöntőjében Horváth Angéla, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató helyettese elmondta:

„Közel 6 éves munka végéhez értünk. A Velencei-tó több szempontból is különleges: vízgyűjtő területe viszonylag kis méretű, tápláló vízfolyásai korlátozottak, nagy társadalmi figyelem kíséri, számos természetvédelmi értékkel rendelkezik, emellett idegenforgalmi jelentősége van. Olyan fejlesztés valósulhatott meg, mely úgy gondolom, hogy a tó számára a jövőt jelenti. A tó egy új fejlődés küszöbén áll. Vízügyi szakemberként a vízgazdálkodás eszközeivel tudjuk a tó fejlődését szolgálni, reméljük, hogy egy új jövő kezdődik most el, és a fejlesztések hatására a tó új életre fog kelni.”

A kivitelezés részleteiről Wendl Péter, a Colas Alterra Zrt. építésvezetője tartott prezentációt.

„A partfal építés a munkák egyik fő szegmense volt. Az egyes munkálatok megvalósításához a Leier előregyártott termékeit használtuk.”

A munka során olyan acéltartó oszlopokat helyeztek el, melyeket csak 3-4 méterenként kell leverni, ezáltal kisebb volt a zajhatás és csak bedaruzott vagy úszólétesítményről beemelt elemek valósultak meg. Ez a műszaki megoldás esztétikailag is egységes megjelenést biztosít, így összességében egy minden szempontból jól használható technológiát sikerült fejleszteni. Fontos szempont volt a terméknél, hogy a környezeti korróziónak ellenálló magas minőségű betonból (szulfátálló cement) készüljön.

„A kotrások során körülbelül 120 ezer köbméter anyagot termeltünk ki a tóból” – tette hozzá végezetül az építésvezető.

Galéria

VízgazdálkodásColas Alterra Zrt.Swietelsky Magyarország Kft.Leier Hungária Kft.Velencei-tóKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)környezetvédelmi beruházásKápolnásnyék

Hírlevél

Hirdetés