2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Turbinát újítottak fel a Duna vízszintjéért felelős vízlépcsőnél Budapesten
Fotó: OVF

Turbinát újítottak fel a Duna vízszintjéért felelős vízlépcsőnél Budapesten

magyarepitok.hu

2023.06.22. 12:35 - Szabó Ákos

A Csepel-sziget menti Duna-ágat is szabályozó Kvassay szivattyú- és vízerőtelep fejlesztésén a Colas és a Strabag dolgozik.

Hirdetés

Ismét hír érkezett a főváros egyik legjelentősebb vízgazdálkodási beruházásáról, a Kvassay-vízlépcső munkálatairól. A projekt, melyről lapunk már többször is beszámolt, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) megbízásából uniós és hazai finanszírozással, mintegy 13,2 milliárd forint értékben valósul meg. A fejlesztést a Colas Alterra Zrt. és a STRABAG Generálépítő Kft. kivitelezi.

A fejlesztésben egy új szivattyútelep is épül, mellyel alacsony dunai vízállás mellett is biztosítható lesz a Ráckevei (Soroksári)-Duna vízpótlása. Emellett megújul a Kvassay-vízlépcső egyik gépegysége és egyéb felújítási munkákat is elvégeznek - írják a beruházó OVF-hez tartozó Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG) közleményében.

 

Ezért fontos a fejlesztés

Kifejtik: a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág (RSD) gravitációs (vagyis a vízfolyás lejtéséből fakadó) vízpótlása a Budapest Vigadó téri vízmércén mért 200 cm-nél magasabb vízállástartományokban biztosított. Azonban az ennél alacsonyabb dunai vízállások, valamint negatív vízlépcső esetén nincs mód a gravitációs vízpótlásra, ebben az esetben a víz betáplálása (Budapest 90 cm-es vízállásig) a Kvassay-zsilip turbináinak szivattyús üzemmenetével biztosítható.

A 2018 nyarán és őszén kialakult rendkívül alacsony dunai vízállás a szivattyúzási szint alá csökkent, emiatt csak mobil szivattyúk beüzemelésével volt lehetőség az RSD vízpótlására. Erre a problémára nyújt megoldást a most épülő, új szivattyútelep.

 

Beemelték a turbinát

Az ehhez hasonló helyzeteket orvosoló, tavalyi év elején megkezdődött Kvassay-beruházás részeként nemcsak egy új létesítmény épül a Csepel-sziget északi részénél,

hanem a meglévő Kvassay-vízlépcső két reverzibilis turbinája (szivattyús és turbina üzemmódban is működtethető gép) közül az egyiket teljes körűen fel is újították és már be is emelték a helyére az elmúlt napokban. Ezáltal egy 60 éves gépegység üzembiztonsága javult.

Ezen túlmenően kisebb-nagyobb rekonstrukciós munkák is megvalósulnak a projektben, például a darupályák és a daruk rekonstrukciója, továbbá gépészeti és épületfelújítási munkák.

 

Minden évszakban biztosítja a víz pótlását az új szivattyútelep

A Csepel-sziget északi csúcsánál, a Duna-ág bal partján, a ferencvárosi oldalon, a Kvassay-vízlépcső közvetlen szomszédságában épülő új szivattyúteleppel pedig minden évszakban biztosítani lehet az RSD folyamatos vízpótlását, ezáltal a megfelelő vízminőség biztosítását.

Az új gépegységek a Vigadó téri vízmércén mért „0” cm-es vízállásig tudják majd biztosítani a víz átemelését. Ezen a projektelemen a Colas és a Strabag eddig elkészült az új szivattyútelep RSD felőli nyomócső vezetéke és a hozzá tartozó torkolati műtárgy munkáival, illetve a Duna felé eső szívócső fektetésének előkészítő munkái is megvalósultak. A kivitelezés előreláthatólag 2023 őszén folytatódik – tájékoztat a beruházó.

VízgazdálkodásStrabagColas Alterra Zrt.ColasszivattyútelepvízgazdálkodásOrszágos Vízügyi Főigazgatóság

Hírlevél

Hirdetés