2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Egyedülálló magyar szerepvállalás Ghána egyik legfontosabb útfejlesztési projektjében - videóval
Fotók: Pureco Kft.

Egyedülálló magyar szerepvállalás Ghána egyik legfontosabb útfejlesztési projektjében - videóval

magyarepitok.hu

2023.08.29. 09:25 - Hegedűs Gergely

Komplex projekttel erősödött tovább a Pureco afrikai jelenléte: az ivóvíztisztítást, a szennyvízkezelést, a konyhai hulladékvíz és csapadékvíz kezelését is egyaránt fenntartható és innovatív eszközökkel oldották meg egy kiemelt útépítéshez kapcsolódó felvonulási területen.

Hirdetés

Úthálózatot építő kivitelezők számára szállított víztisztítási termékeket a Pureco Kft. Ghánába. A lapunkhoz eljuttatott sajtóanyagban a fenntartható vízgazdálkodási megoldásairól ismert magyar vállalat ezúttal egy ghánai útfejlesztésről számolt be.

Fotók: Pureco Kft. - a képre kattintva galéria nyílik


A Pureco ghánai szerepvállalásáról több cikkben is írtunk: a ghánai Takoradi és Tamale városokban épült világszínvonalú szennyvíztisztító-telepet a Pureco-Unit Konzorcium tervezte és kivitelezte; ugyanakkor szintén Tamalében telepített különleges tulajdonságokkal bíró víztározó állótartályt a Pureco.

 

Ghána egyik legfőbb útvonala újul meg

A most szóban forgó projekt a Guineai-öbölnél fekvő Tema és az északi határnál fekvő Kululungu közötti Keleti Közlekedési Folyosó fejlesztéséhez kapcsolódik. A 700 kilométeres észak-déli közlekedési tengely fontos szerepet tölt be: a tengerparttal nem rendelkező Burkina Fasóval közös határtól egészen Ghána fő kikötővárosáig, Temáig húzódik.

A Keleti Közlekedési Folyosón a Temától Akosombóig tartó első 64 kilométeres szakaszt a Wiesbaden-i székhelyű német INZAG kivitelezi. Temában a városon keresztül vezető utat kétszer hat sávosra szélesítik, ezt követi majd egy négysávosra bővített szakasz, északabbra pedig kétsávos lesz az út. A projekt részét képezik a körforgalmak, felüljárók és folyami átkelők, valamint számos gyalogos híd kivitelezése.

A munkálatok mérete és összetettsége miatt a projekt résztvevői számára egy komplett kis várost építettek a beruházás időtartamára. A dolgozók elszállásolására, étkeztetésére és a tisztálkodási lehetőségek biztosítására kialakított területen természetesen gondoskodni kellett a megfelelő minőségű ivóvízről, akárcsak a keletkezett szennyvíz megfelelő kezeléséről és a konyhai zsíros vizek tisztításáról. A Pureco cégcsoportnak mindhárom közműves területre van fenntartható, könnyen telepíthető megoldása, amelyeket a megrendelővel együttműködve rövid határidővel be is építettek.


Elszigetelt területek vízellátásához különösen alkalmas ez az eszköz

Az egészséges ivóvizet az útépítést kiszolgáló táborhelyen a Pureco Cégcsoport tagja által gyártott 3 darab PurAID® ivóvíztisztító berendezés biztosítja, napi 25-30 köbméter tiszta vizet szolgáltatva.

A sajtóanyag szerint ez a termék egy moduláris egységekre alapozott, kompakt mobil víztisztító berendezés.

„A PurAID® egy fenntartható, egyedi vízellátó rendszer, amely egyszerűen és költséghatékony módon állít elő egészséges ivóvizet. Különösen a vidéki, elszigetelt vagy kevésbé megközelíthető területekre, intézmények részére (kórházak, szállodák, iskolák stb.), ideiglenes vízszolgáltatásra ajánljuk” – olvasható az összegzésben.

Hangsúlyozták, a PurAID® rendszer teljeskörű megoldást nyújt a következő anyagok eltávolítására: vas, mangán, ammónia, arzén, bór, jód és bakteriális szennyeződések. Az említett szennyezőket regenerálható adszorbensekkel öt lépésben távolítja el a vízből. Az üzemeltetés során keletkező visszamosó víz elvezethető vagy közcsatornára bocsátható.

A regenerálható, speciális szűrőgyantán alapuló víztisztítás költséghatékony, fenntartható és gazdaságos, mellyel csupán csekély mennyiségű veszélyes hulladék keletkezik,

hiszen például az arzénmentesítés esetén az arzénmentesítést végző adszorbenssel töltött tartályok a regenerálást követően újra visszahelyezhetők a rendszerbe 7-10 éves élettartamuk végéig.


Egy berendezés napi 10 köbméter szennyvizet tisztít, és elfér egy kis konténerben

A felvonulási területen keletkezett szennyvizek tisztítására a helyi viszonyokat és lehetőségeket figyelembe véve a Pureco BIOCLEANER® szennyvíztisztító berendezés került beépítésre. Ez az all-in-one jellegű rendszer azokon a területeken alkalmazható leginkább, ahol a kommunális szennyvíztisztítás nem áll rendelkezésre.

„Ez egy kompakt szennyvíztisztító telep, amely az aerob tisztítási folyamat elvén működik, így megfelelő működés esetén zajtalanul és szagtalanul teljes mértékben megoldja a közösség igényeit” – írták a szakmai anyagban. „Napi 35 köbméter szennyvizet képes megtisztítani, ugyanakkor elfér egy kis konténerben.


Az így megtisztított vizek környezetszennyezés nélkül visszavezethetőek a természetbe

Kiemelték, hogy a 3 tonnás konténer daruval könnyen mozgatható volt, és telepítése mindössze egy napot vett igénybe, beleértve a telepítéshez szükséges földmunkát is. A környezetbarát megoldás alacsony befektetési és működési költségekkel üzemel, vezérlőegysége könnyen kezelhető, a rendszer garantált élettartama 25 év.

„A tisztított szennyvíz megfelel a nitrogén-, foszfor- és nem oldott anyagtartalomra meghatározott eltávolítási határértékeknek, és az így megtisztított vizek környezetszennyezés nélkül visszavezethetőek a felszín alatti és felszíni vizekbe” – hangsúlyozta a Pureco jelentése.


Komplex projekttel erősödött tovább a Pureco ghánai jelenléte

A Pureco a telep területén keletkezett konyhai hulladékvíz tisztítására is kitért, amelyhez 6 liter/másodperc kapacitású Parco P zsírfogót is szállítottak. Emellett a felvonulási területre hulló csapadékvizet az ENVIA TNB, 8 liter/másodperc kapacitású olajfogó rendszereik kezelik majd.

Zárásként úgy fogalmaztak, a víztisztítás több szegmensét felölelő technológiai terméksoruk komplex megoldást biztosít az útépítésben résztvevők számára kialakított ideiglenes szálláshelyen, mely szintén alkalmazható konténer, mobil városok létesítésénél. „Büszkék vagyunk rá, hogy újabb Pureco termékekkel tovább erősíthetjük ghánai megjelenésünket” – zárult a beszámoló.

Galéria

VízgazdálkodásPureco Kft.Afrikaútépítés

Hírlevél

Hirdetés