2024.06.17, Hétfő
Százéves ivóvíz-hálózatot cseréltek Nagykanizsán

Százéves ivóvíz-hálózatot cseréltek Nagykanizsán

magyarepitok.hu

2023.10.27. 14:34 - Móré Levente

Talajradart is bevetett a Szabadics Nagykanizsa ivóvíz-hálózatának megújításánál.

Hirdetés

Elkészült a nagykanizsai Platán sor ivóvíz-hálózatának rekonstrukciója. Mint arról korábban is beszámoltunk, mintegy 900 millió forintból korszerűsítették a csatornahálózatot Nagykanizsán: két sűrűn lakott utcában a százévesnél idősebb ivóvízvezetéket is ki kellett cserélni, de a Szabadics Zrt. és az Aquaprofit Zrt. a vezetékcseréken kívül három új, energiatakarékos nyomásfokozó szivattyút is telepített a hálózatba.

 

A munkálatok során készült fotók forrása: Szabadics Zrt.

 

Százéves hálózatot cseréltek

A Szabadics Zrt. a konzorciumvezetőként a projekt teljes megvalósítását irányította, amelyben a Platán sori és a Teleki utcai ivóvíz-hálózat felújítására került sor. Nagyon rossz állapotú volt mindkét utca ivóvízvezeték-hálózata, ami miatt rendszeresek voltak a csőtörések és akadhatott probléma az ivóvízszolgáltatás biztonságával is. Az előzetes tanulmányok szerint a vízveszteség csökkentése – megszüntetése csak teljes felújítással volt megvalósítható, de szükséges volt a Teleki utca régi nyomásfokozó szivattyúinak cseréje is, elsősorban energiahatékonysági okokból.

 

 

A kivitelezők közel egy éve, 2022 novemberében vették át munkaterületeket, a feladatot pedig határidőre, október elejére el is végezték.

Ennek során a Teleki utca északi oldalán kicserélték a víztorony töltővezetékét és a víztorony nyomásfokozó szivattyúit;

míg a déli oldalon elvégezték a régi gerincvezeték és a rácsatlakozó összes lakossági bekötés megújítását, valamint a csatlakozó utcák ivóvízvezeték-átkötéseit és a tűzcsapokat is cserélték. Természetesen a megbontott járdák és utak burkolatát mindkét oldalon helyreállították.

A Platán sor északi és déli oldalán egyaránt cserélték a régi gerincvezetéket, illetve a rácsatlakozó összes társasházi és közületi bekötést. A csatlakozó utcák ivóvízvezeték-átkötései és a tűzcsapok cseréje után pedig itt is helyreállították a megbontott burkolatokat, a Teleki utcával együttesen mintegy 1,4 kilométeren.

 

 

Folyamatos forgalom mellett dolgoztak

Kiemelkedően fontos volt az utcák közlekedésének fenntartása a munka során, elsősorban a Teleki utca tekintetében, hiszen az a város Kaposvár felől érkező forgalmának ki- és bevető útszakasza. Ennek érdekében a Teleki utca északi oldalán a vezeték útburkolat alá eső részét mintegy 800 méteren öt szakaszban, irányított fúrással készítették el, így nem csak a kivitelezés időtartama rövidült, de a forgalmi sáv lezárt területeit is sikerült minimalizálni.

 

 

Kutatómunkát is igényelt a feladat

Jelentős problémát okozott a kivitelező vállalatok számára az E-közmű nyilvántartási rendszerből kinyert adatok alapján kitűzött, de valójában nem ott elhelyezkedő közművek felkutatása, ami jelentős időt és költséget emésztett fel.

 

 

A munkák megvalósításakor a hatékonyság növelése fontos gazdasági szempont, ezért

a Szabadics innovatív technológiai beruházásként vásárolt és sikerrel használt talajradart, amit e projekten vetettek be elsőként.

A technológia a közművek feltárásánál hatékony segítget nyújtott számukra. Mivel pedig a múlt adatkezelési hiányosságai országosan előforduló problémát jelentenek, az itt megszerzett talajradaros tapasztalataikat már egyéb projekteken is volt alkalmuk kamatoztatni.

 

 

Galéria

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.Aquaprofit Zrt.Nagykanizsaivóvízivóvízhálózatcsatornaépítés

Hírlevél

Hirdetés