2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Óriási fejlesztéssel vált élhetőbbé Zalaszentgrót és agglomerációja

Óriási fejlesztéssel vált élhetőbbé Zalaszentgrót és agglomerációja

magyarepitok.hu

2023.12.06. 07:53 - Bíró Beáta

A beruházásban megújult a zalaszentgróti szennyvíztelep és a környező településeken is kiépült a szennyvízelvezetés a Szabadics Zrt. munkájával.

Hirdetés

2021 októberében kezdődött az a nagyszabású projekt, amelynek keretében Zalaszentgróton és agglomerációjában is megújult a szennyvízkezelés: a városban immár szinte teljessé vált a csatornázottság. A projektet lezáró rendezvényen a meghívottak és a sajtó képviselői bejáráson tekinthették meg az elkészült fejlesztéseket, melyek lehetővé teszik, hogy Zalaszentgrót és környékének élhetősége jelentősen javuljon.

A beruházásnak köszönhetően hosszútávon megoldható a települések szennyvizeinek ártalommentes elhelyezése, megszüntethető a talajvíz szennyezése, és az ivóvízbázisok veszélyeztetése, valamint növelhető a környező felszíni és felszín alatti vizek minőségének védelme.

 

 

A munkálatok a Szabadics Zrt. kivitelezésében készültek el, a meglévő tisztítómű folyamatos üzemelése mellett. A beruházás folyamatáról korábban részletes cikkben számoltunk be

A projekt keretében felszámolták az elavult türjei telepet, és megvalósult a Zalaszentgrót és Türje eddig el nem látott részeinek, valamint Tekenye község teljes egészének csatornázása, illetve a zalaszentgróti befogadó telep technológiai fejlesztése.

 

A beruházásban megvalósult feladatok:

  • A hálózatfejlesztés keretében közel 11 km csatornarendszer került kiépítésre, és 6 db új átemelő telep került kialakításra.
  • Közel 600 lakóingatlannál építettek ki bekötést, így a keletkező házi kommunális szennyvíz összegyűjtése környezetbarát módon valósul meg.
  • Bővült a meglévő zalaszentgróti szennyvíztelep-szennyvízhálózat, ezáltal nőtt a tisztítási kapacitása.
  • Az elavult berendezések és technológiai egységek korszerűsítésével, vagyis új műszaki megoldásokkal gazdaságosabb üzemvitel valósítható meg.

 

 

A KEHOP-projektet A Széchenyi 2020 program keretében az Építési és Közlekedési Minisztérium vezetésével Zalaszentgrót Város Önkormányzata, Tekenye Község Önkormányzata és Türje Község Önkormányzata 4,157 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósította meg. További 724 millió forintot költségvetési támogatásként kapott a három önkormányzat a fejlesztés sikeres megvalósításához.

 

Az utóbbi évek legnagyobb környezetvédelmi beruházása

A Zala folyó, és rajta keresztül a Balaton, hazánk egyik legérzékenyebb területe a felszíni és felszín alatti vizek szempontjából. Zalaszentgrót és környezetének minden települése ezen a kiemelt értéket képviselő vízgyűjtő területen fekszik, így a térségben rendkívül fontos a vizek védelme.

 

 

Az önkormányzatok tulajdonában lévő és az Észak-Zalai Víz- és Csatornamű Zrt. (ZALAVÍZ Zrt.) által üzemeltetett rendszer bővítése és megújítása az utóbbi évek egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházása a térségben. A zalaszentgróti telep eddig a város és további 4 település (Zalabér, Zalavég, Batyk és Pakod) lakosának, intézményeinek és vállalkozásainak szennyvízét ártalmatlanította.

 

Galéria

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.szennyvíztelepszennyvízelvezetéscsatornaépítésZalaszentgrótTürjeTekenye

Hírlevél

Hirdetés