2024.05.28, Kedd
Több mint 30 kilométernyi távvezeték épült a nagyszabású debreceni vízgazdálkodási projektben

Több mint 30 kilométernyi távvezeték épült a nagyszabású debreceni vízgazdálkodási projektben

magyarepitok.hu

2024.04.16. 16:56 - Hegedűs Gergely

Az erőteljes város- és gazdaságfejlesztés következtében jelentős mennyiségű ivóvízre lesz szükség Debrecenben: a keleti városrészben például 1200 hektáron terveznek lakóövezeti fejlesztéseket.

Hirdetés

Tovább növeli Debrecen és környéke ivóvízellátásának biztonságát a Keleti főcsatorna balmazújvárosi felszíni ivóvíztisztító művét a debreceni 1. számú vízművel összekötő távvezetékek korszerűsítése. A kilencven százalékban elkészült beruházás 17 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai forrásból valósul meg - ismertették kedden a helyszínen tartott projektrendezvényen.

A szakemberek beszámoltak arról, hogy a beruházással a balmazújvárosi felszíni tisztítóműből a kiváló minőségű ivóvíz a meglévő két vezeték mellett két új, párhuzamosan megépített 16-16 kilométer hosszú, 600 milliméter átmérőjű távvezetéken keresztül jut el a debreceni vízműbe. Ezek a távvezetékek biztosítják Debrecen ivóvízszükségletének közel egyharmadát, valamint Nagyhát és Nagymacs ivóvízellátását is az elhangzottak szerint.


A keleti városrészben 18 kilométeres ivóvízhálózatot és 31 kilométernyi szennyvízcsatornát építenek

Az eseményen Kányási Rea, a projektet az Építési és Közlekedési Minisztériummal konzorciumban megvalósító Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) Zrt. megbízott vezérigazgatója azt mondta, a beruházás jelentős mértékben hozzájárul majd Debrecen és környéke biztonságos ivóvízellátásának és az ivóvíz minőségének növeléséhez, illetve a felszín alatti vízbázis védelméhez.   

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere jelezte: az erőteljes város- és gazdaságfejlesztés következtében jelentős mennyiségű ivóvízre lesz szükség a városban. Példaként említette, hogy a keleti városrészben 1200 hektáron terveznek lakóövezeti fejlesztéseket, amihez 18 kilométeres ivóvízhálózatot és 31 kilométer szennyvízcsatorna-hálózatot építenek. A TRV 17 milliárdos beruházása magasabb szintre emeli az ellátásbiztonságot - tette hozzá a polgármester.

VízgazdálkodásDebrecenivóvízÉpítési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés