2024.04.19, Péntek
Új betonacél üzemmel reagált a Merkbau az ágazat növekedésére
fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Új betonacél üzemmel reagált a Merkbau az ágazat növekedésére

magyarepitok.hu

2017.10.22. 10:04 - Antal Zsófia

A kiskunhalasi gyár akár évi 8 ezer tonna betonacélt is előállíthat majd, s a cégcsoport jövőre számos újabb saját fejlesztést hajt végre az ország több pontján.

Hirdetés

Pénteken adták át a Merkbau Csoport új betonacél üzemét, melyet kiskunhalasi telephelyén épített fel a magyar vállalat. Az ünnepélyes eseményen Torma Szabolcs marketing és PR vezető köszöntötte az ország számos pontjáról összegyűlt kollégákat, és elmondta: 2015 tavasza óta ez az első alkalom, hogy saját maguk számára kiviteleztek új épületet.

Knáb János, a Merkbau Kft. műszaki igazgatója a fejlesztés részleteit ismertetve beszámolt róla, hogy az új üzem a cégcsoporthoz tartozó Építőcenter Kft. 150 millió forintos beruházása. A megvalósításhoz szerettek volna támogatást kapni a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) kis- és középvállalkozások számára kiírt keretéből, azonban pályázatuk ügyében még nem született döntés, így a teljes projekt önerőből jött létre.

Knáb János műszaki igazgató az átadón. (A képre kattintva galéria nyílik!)

A betonacél üzem a felépült 42x20 méteres csarnokban működik, felszerelve két betonacél vágógéppel és vágóasztalokkal, két hajlítógéppel, valamint egy automata kengyelhajlító berendezéssel. Utóbbi lehetővé teszi, hogy már tekercsből is gyártsanak betonacélt, ez a cég hulladékát csökkenti majd, növelve a gyártás gazdaságosságát – hívta fel a figyelmet a műszaki igazgató. Az új üzemben 4-5 fő fog dolgozni az Építőcenter Kft. alkalmazottjaként.

 

Számos új piac a láthatáron

Knáb János azt is elmondta, hogy az üzem tervezett megvalósítandó volumene eleinte évi 4 ezer tonna, de a folytatásban fokozatosan elérhetik akár ennek kétszeresét is. Jelenleg a Merkbau körülbelül ezer tonna betonacélt használ fel kivitelezései során egy év alatt, alapanyag kereskedésük emellett 500-600 tonnát tud eladni.

A fennmaradó mennyiség felhasználására vonatkozó terveik szerint a jövőben már nem csak Baján és Kiskunhalason, hanem a szegedi és a kecskeméti centereikben is értékesítik az alapanyagot. A dél-magyarországi Újház partnerekkel is szeretnének a saját kereskedéseikhez hasonló együttműködést kialakítani, továbbá együtt kívánnak működni más, a piacon lévő betonacél üzemekkel is, ha azoknak adott esetben kapacitásproblémájuk akad.

Az igazgató kiemelte: a beruházással a megerősödött építőipari volumenre reagáltak, s az alaptevékenységük megerősítése mellett az átadott üzem innovatív fejlesztésnek is számít.

 

27 éve nyereséges a Merkbau

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere elmondta, hogy az idei évben felterjesztették a Merkbaut a Bács-Kiskun megye gazdaságáért díjra, amit a vállalat sikeresen el is nyert. Az üzemavató keretében a polgármester szimbolikusan újra átadta az elismerést a vállalat vezetőinek.

Knáb János műszaki igazgató, Balanyi László gazdasági igazgató, Merényi Jakab ügyvezető és Fülöp Róbert kiskunhalasi polgármester (b-j) a megyei elismeréssel.

Merényi Jakab ügyvezető beszámolt további aktuális beruházásaikról: Kiskunhalason létrehoztak egy négy konténerből álló oktatási bázist, melyet nagyjából a betonacél üzemmel egy időben vettek használatba, emellett egy új logisztikai üzem is már közel szerkezetkész állapotban van a telephelyen. A következő 1-2 évben egy lakatosüzemet és egy asztalos-ács üzemet is itt szeretnének megépíteni. A szegedi és kecskeméti építőanyag centerük eladóterét és a raktárjait szintén bővíteni kívánják, a tervek ezekhez már készen állnak, a kivitelezés jövőre indul – foglalta össze az ügyvezető.

Elmondta azt is, hogy a vállalat 27 éves pályafutása során eddig összesen 120 milliárd forintos árbevételnél, és 6 milliárd forintos eredménynél tart. Ez azt jelenti, hogy – habár az árakban számottevő ingadozás volt tapasztalható – mindig nyereségesek tudtak maradni, hiszen az eredmény elérte az árbevétel 5 százalékát. Merényi Jakab hozzátette, hogy egy két évvel ezelőtti adat szerint az 1990-ben alakult cégek kevesebb, mint 2 százaléka van ma is talpon. „Büszke vagyok rá, hogy mi még mindig ebbe a csapatba tartozunk, ráadásul a válság óta olyan eredményeket produkáltunk, ami szinte hihetetlen” – fogalmazott.

Galéria

Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.AktuálisKiskunhalasüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés