2024.04.18, Csütörtök
20 milliárdos forrás nyílik az építőipari cégek fejlesztésére
fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

20 milliárdos forrás nyílik az építőipari cégek fejlesztésére

magyarepitok.hu

2017.11.24. 11:11 - Hegedűs Gergely

Az ágazati csúcstalálkozó után együttműködési szerződést kötött az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Hirdetés

A Koji László elnök és Varga Mihály tárcavezető által aláírt szerződés az építőipar budapesti ágazati csúcstalálkozója után született pénteken, amit a kormány kedden jelentett be. Az esemény utáni sajtótájékoztatón Varga Mihály többek közt arról számolt be, hogy decembertől 20 milliárd forintos kerettel pályázati program indul az építőipari cégek fejlesztésének támogatására.

A forrás segítségével az ágazat vállalatai technológiai fejlesztéseket, automatizálást, eszközbeszerzést, kapacitásbővítést hajthatnak végre.

"Ha a keret kimerül, a támogatási program folytatására is lehetőséget szeretnénk biztosítani" - tette hozzá.

A képre kattintva galéria nyílik a sajtótájékoztató előtti ágazati találkozóról


A kormány nem zárkózik el az áfakedvezmény meghosszabbításától

A miniszter kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy a húsz legnagyobb építőipari cég részvételével lezajlott találkozón szóba került az új lakások vásárlását támogató, 2019 végén lejáró áfakedvezmény is. Ugyanakkor, hozzátette, hogy a kedvezmény határidejének meghosszabbítása nem szerepel a kormány tervei között.

Varga Mihály

„Még bő két évig él a kedvezmény, ez kellő időtáv ahhoz, hogy ezzel a lehetőséggel mindenki élni tudjon” – érvelt Varga Mihály. „Ha azonban az ágazattal folytatott egyeztetések során kellő szakmai érvekkel alátámasztva előkerül ez a javaslat, akkor felülvizsgálhatják a szabályozást.”

A szakképzésről szólva aláhúzta, a kormánynak az a célja, hogy a képzéseket a kereslethez igazítsák, ne a kínálat határozza meg a lehetőségeket. "Eszerint a jövőben csak olyan programokat finanszíroznánk, illetve támogatnánk, amelyekre valós igénye van a gazdaságnak" - fogalmazott.


A fejlesztéseknek is fel kell venniük a megrendelések sebességét

A találkozó után szintén felszólaló Koji László úgy fogalmazott, bár az ágazat idén 27 százalékkal nagyobb teljesítményre lesz képes, mint tavaly, ez még mindig kevésnek bizonyul.

"Nem szeretnénk elveszíteni azt a fizetőképes keresletet, ami most megmutatkozik 2018-ra, 2019-re és 2020-ra is, ugyanakkor egy jelentős olló alakult ki a kereslet és a kapacitásunk között."

Koji László

Az ÉVOSZ elnöke hangsúlyozta, az ágazat mindenképp teljesíteni akarja az elvárásokat. Ugyanakkor az éveken át, a piaci helyzetből adódóan elmaradt fejlesztések után a felzárkózása nem tud olyan gyorsan teljesülni, mint ahogy azt a megrendelők igénylik. Ennek a helyzetnek kezelését célozza a pénteki megállapodás.


Egyszerre kell képezni és foglalkoztatni

A munkaerőellátottság helyzetére kitérve a vezető arra is felhívta a figyelmet, megtévesztő lehet, hogy rövid időn belül mintegy 35 ezer fővel nőtt az ágazatban foglalkoztatottak száma. "A kollegák nagy többsége be se tanított segédmunkás. Ezt a munkaerőt most egyszerre kell hatékonyan foglalkoztatnunk, és kiképeznünk" - mondta Koji László. Hozzátette, a pénteki csúcstalálkozón részt vett legnagyobb létszámú cégek a kisebb méretű cégekkel konzorciumban próbálnak nagyobb mértékben beszállni a képzésbe.

Az ÉVOSZ elnöke azt is jelezte, a későbbiek során tervezik, hogy ugyanezeket a kérdéseket a kis és közepes cégek oldaláról is áttekintik a kormánnyal közösen. Ugyanakkor hangsúlyozta, a mostani megállapodásnál az ÉVOSZ egész ágazatot képviselte.


Magas színvonal és versenyképes ár

A pénteken megkötött együttműködési megállapodás sajtónyilvános szövege az ágazat és a kormány közös érdekként jelölte meg, hogy hazai vállalkozások lehessenek a beruházások megvalósítói. Továbbá azt is, hogy a megrendelők bizalma megmaradjon az ágazat piaci szereplői iránt.

Az egyezmény kitűzött célja, hogy az építőipari beruházások magas színvonalon és versenyképes áron valósuljanak meg. Ennek érdekében fejleszteni kell az ágazat hatékonyságát, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pedig vállalja, hogy az ÉVOSZ ezirányú javaslatait támogatja, segíti megvalósulásukat.


Árképzési metodikával a jelentős drágulás ellen

A megállapodás az általános megállapítások után tételesen részletezi mindkét fél vállalásait. Az ÉVOSZ többek közt azt vállalta be, hogy költségkalkulációs metodikákat ajánl az építési vállalkozók figyelmébe, annak érdekében, hogy a vállalkozók csak a tényleges költségnövekedésnek megfelelő árnövekedést érvényesítsék a megrendelői szerződések megkötésekor. Koji László ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón elmondta, olyan - a várható árváltozásokat figyelembe vevő - árképzési rendszereket próbálnak meghonosítani, amik a metodikájuk által biztosítják, hogy az eredetileg tervezett közbeszerzési árakhoz képest ne történjenek drasztikus változások.

Az NGM részéről többek közt az is megjelenik a vállalások közt, hogy

kezdeményezi a nagyvállalatok támogatási rendszerének módosítását, hogy ezáltal az építőipari cégek is benyújthassanak pályázatokat

- különös tekintettel a gép- és eszközbeszerzések támogatására.

Az NGM egy másik pont szerint ugyanakkor javaslatot tesz Modern Városok Program keretében megvalósuló építési beruházások országosan összehangozlt ütemezésére. Az NGM mindezek mellett támogatja az építőipari cégek által kidolgozott foglalkoztatási-képzési elképzeléseket, továbbá segíti az építőipari cégek finanszírozási modelljeinek kidolgozását a pénzintézetek bevonásával.

Galéria

ÉVOSZIparági hírekNemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

Hírlevél

Hirdetés