2024.04.24, Szerda
Magyar fiatalok is részt vettek a szakmunkás világbajnokságon
worldskillsabudhabi2017.com

Magyar fiatalok is részt vettek a szakmunkás világbajnokságon

magyarepitok.hu

2017.11.09. 11:20 - Antal Zsófia

Az Abu Dhabiban szervezett izgalmas versenyen tizenkilenc szakmában, ebből három építőipariban volt hazánknak is képviselete.

Hirdetés

Szakmunkás világbajnokságot tartottak októberben az Egyesült Arab Emírségek második legnépesebb városában, Abu Dhabiban. Magyarországot tizenkilenc szakmában húsz résztvevő képviselte a WorldSkills nevű versenyen, ahol 59 ország 22 évesnél fiatalabb versenyzői 51 szakmában mérték össze tudásukat.

Ami az építőipari szakmákat illeti, a kőműveseknél Hédl Ádám, szárazépítő szakmában Lóczi Gábor, ács szakmában pedig Piltman Gábor vett részt magyar színekben. A kőműves és a szárazépítő versenyző kiválasztását és felkészítést az ÉVOSZ koordinálta, míg ács szakmában Piltman Miklós, a Tető Piltman Kft. ügyvezetője vállalta a szponzori feladatokat. Az idei versenyen a kőművesek és a szárazépítők már nem kapták meg előre a feladatkiírást, ami jelentősen megnehezítette a felkészülést. A korábbi gyakorlat szerint a versenyfeladat előre ismert volt, de azt a zsűri közvetlenül a versenyt megelőzően 20-30%-ban módosította.

A képre kattintva galéria nyílik!

A versenyzők részére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara öthónapos felkészüléshez nyújtott anyagi támogatást. A kőműves versenyző felkészítését Gángó-Péter Diána, a zalaegerszegi Széchenyi Szakiskola tanára, a szárazépítőt Szentesi Mária, a Rigips műszaki és termékfejlesztési vezetője, míg az ács versenyzőt Major Balázs irányította. A szakértők egyben a nemzetközi zsűri munkájában is részt vettek. A kőműves versenyző felkészítéshez szükséges építőanyagot a Leier Hungária és a Baumit Kft., a szárazépítő verseny esetében pedig a Rigips biztosította.

 

Ezekkel a kihívásokkal kellett megküzdeni

A négynapos versenyen a kőműveseknek 22 óra állt rendelkezésükre a három modulból álló versenyfeladat elkészítésére. Az egyes modul az Abu Dhabi-i nagymecset homlokzatának stilizált képe, a második egy oromfal 1:10 arányú makettjének, a harmadik, legnehezebb modul pedig az Egyesült Arab Emírségek címerében szereplő sólyom kisméretű téglából történő megformálása volt, mellkasán az arab zászlóval és körülötte a 7 csillaggal, ami az emirátusokat szimbolizálja. Kőműves szakmában 30 versenyző indult és Hédl Ádám a 24. helyen végzett.

A szárazépítő versenyzőknek egy különböző nyílásokkal ellátott kisebb gipszakarton fülkét kellett megépíteniük, amelyen különböző nyílásokat, illetve az egyik oldalon tűzgátló dobozolást kellett kialakítani. A feladatot nehezítette, hogy a tűzgátló doboz egyik oldalával csatlakozott a válaszfalhoz, három oldala teljesen szabadon állt. Az egyik fal ajtó- és nyolcszögletű ablaknyílása köré stukkó keretezés került, ugyanezen az oldalon gipsz lábazat is készült. A stukkózás egyben gyorsasági feladat is volt, vagyis a 2 órás megadott keretidőn belül nemcsak a tökéletes kivitelezés volt fontos, hanem az is, hogy ki végez leghamarabb. A versenyfeladat utolsó modulja egy szabadon választott gipszstukkó alkotás volt. Lóczi Gábor a 19 versenyző közül a 14. helyen végzett.

Az ácsok versenyén 19 versenyző indult, és szinte minden földrész képviseltette magát. A versenyfeladat 4 moduljából az előre megadott tesztfeladathoz képest hármat a versenyt megelőzően megváltoztattak. Az első egy trapéz alaprajzú kerti kiülő alsó váza, a ferde támasz, az oszlopok és a szelemen elkészítése, a második egy szimmetrikus nyeregtető, ferde gerinccel, döntött szarufákkal, a harmadik modul az ülőke és a padozat, a negyedik modul pedig a háromlábú mandala asztal elkészítése volt. Minderre négy nap alatt összesen 22 óra állt rendelkezésre. A szűkös időkeret miatt a versenyzők közül csak nyolcnak sikerült a negyedik modult is befejeznie. A magyar versenyzőnek a harmadik modult két perccel a verseny lefújása előtt sikerült befejeznie, és pontszámai alapján a 14-ik helyen végzett.

 

Más szakmákban is szép sikereket értünk el

A WorldSkills versenyen a 19 magyar versenyző közül Varga Ákos informatikai rendszerüzemeltető bronzérmet nyert. Kovács Alexandra fodrász, Takács Zoltán és Sipos Kristóf mechatronika, Zaja Dániel hegesztő, Takács Dániel virágkötő, Cseke Szabolcs festő, Bihary Gergely webfejlesztő, Svajda Viktória Bernadett pincér, Liszi Roland bútorasztalos és Stadler Bence épületasztalos kategóriában kiválósági érmet nyert, amit egy adott pontszám fölötti teljesítménnyel érdemeltek ki. A „Nemzet legjobbja” címet a magyar versenyzők közül legtöbb pontszámot elérő Cseke Szabolcs festő, díszítőfestő nyerte el, aki egyébként szakmájában a 4. helyen végzett.

Galéria

Iparági hírekkülföldszakmunkások

Hírlevél

Hirdetés