2024.04.19, Péntek
Óriási agrártudományi fejlesztés készül Martonvásáron
flickr.com/mtasajto

Óriási agrártudományi fejlesztés készül Martonvásáron

mta.hu

2016.07.18. 14:44 - Antal Zsófia

Mezőgazdasági ipari park és látogatóközpont is lesz a Tudományos Akadémia Fejér megyében épülő Agrár-Innovációs Centrumában. A fejlesztés összköltsége csaknem 10 milliárd forint.

Hirdetés

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában, Martonvásáron épül meg az akadémia új Agrár-Innovációs Centruma, amely 21. századi kutatási feltételeket teremt.

Az összesen 9,8 milliárd forintos beruházás révén – melyhez a kormány 7,8 milliárd forinttal járul hozzá – egy telephelyre kerülhetnek az MTA agrárkutató intézetei, és a magyar mezőgazdaság igen fontos erőforrása jön létre, ahol többek között a klímaváltozás miatt szükségessé vált kutatásokat végeznek majd. A fejlesztés részét képezi:

  • egy mezőgazdasági ipari park,
  • egy 3 milliárd forintos infrastruktúra-megújítás, ami lehetővé teszi a növények alkalmazkodóképességének tanulmányozását egészen a sejt- és molekuláris szintekig,
  • egy látogatóközpont,
  • a Brunszvik-kert felújítása.

Az Agrár-Innovációs Centrumról már februárban döntöttek, míg a látogatóközpont megvalósításáról július 14-én írtak alá háromoldalú megállapodást az MTA, az akadémiai kutatóközpont és a város vezetői. A tervek szerint 2018 márciusára 800 millió forintos beruházással megvalósuló, interaktív kiállítást is magában foglaló látogatóközpont az agrártudományi kutatásokat mutatja majd be közérthetően minden korosztály számára, amelyen az érdeklődők megismerhetik a tudományos vizsgálatok módszereit és legújabb eredményeit.

Mi épül?Martonvásárturizmusinnovációkutatás-fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés