2024.03.19, Kedd
Azbesztmentessé vált a Közlekedési Múzeum, folytatódhat a bontás
intezmenyek.ligetbudapest.eu

Azbesztmentessé vált a Közlekedési Múzeum, folytatódhat a bontás

MTI

2016.11.04. 12:11 - Antal Zsófia

Elszállították a veszélyes anyagot tartalmazó elemeket a múzeumi épületből, amely a Liget Budapest projekt keretében történő átalakítások után, 2018-tól a korábbinál kétszer nagyobb kiállítással várja majd a közönséget.

Hirdetés

A Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége elnökének közreműködésével mérték fel korábban a fővárosi Közlekedési Múzeum épületét, és az 1980-as években készült épületrészben mutattak ki nagyobb mennyiségben kötött formában azbesztet. A probléma kezelése a megfelelő előkészületek mellett kockázatmentesen megoldható.

A Liget Budapest projekt munkálatait összefogó Városliget Zrt. pénteken közölte: befejeződött Közlekedési Múzeum épületének azbesztmentesítése. Kiemelték, hogy a munkafolyamat szakszerűen, biztonságosan és a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően zajlott. Az előkészítő felmérések alapján a megfelelő engedélyekkel és komoly tapasztalattal rendelkező, kifejezetten azbesztmentesítésre szakosodott vállalkozót, az Ignis Kft.-t bízták meg a veszélyes anyagot tartalmazó szerkezeti elemek kiszerelésével és elszállításával.

A levegőtisztasági mérések sem a munkálatok közben, sem azokat követően nem mutattak ki azbesztet a munkaterület környékén. Noha az épületben talált veszélyes anyagok kezelése ezt nem indokolta volna, a Városliget Zrt. elővigyázatosságból, a többszörös túlbiztosítás jegyében védőfóliával látta el az érintett épületrészt.

 

A népszerű múzeum alapjaiban születik újjá

A korábbiaknál kétszer nagyobb kiállítás jön létre kortárs eszközrendszerrel. Nemcsak technikatörténeti kiállítás lesz, hanem társadalomtörténeti tárlat is, amely bemutatja, hogyan hatott a közlekedés a társadalomra, és milyen igények szülték a technológiai innovációkat.

A Városliget Zrt. hozzátette: a megújult Közlekedési Múzeum olyan élményt ad majd a látogatóknak, amely a tárgyak mellett a történeteket helyezi előtérbe, szinte moziszerűen bemutatva az elmúlt korok közlekedéstechnológiai történetét. A múzeum épületét a Pfaff Ferenc által jegyzett, eredeti kiviteli tervek felhasználásával állítják helyre a Mérték Építész Stúdió segítségével.

Mi épül?Liget Budapest ProjektVárosligetépítőipari alapanyagokturizmusmúzeum

Hírlevél

Hirdetés