2024.04.16, Kedd
Nyolc első világháborús emlékhely újult meg Tolnában
lokal.hu

Nyolc első világháborús emlékhely újult meg Tolnában

MTI

2016.11.11. 10:15 - Antal Zsófia

Hatvan emlékmű őrzi Tolna megyében az első világháború hőseinek emlékét, az önkormányzatok a centenáriumi emlékbizottság támogatásával Szekszárdon és Dombóváron, valamint több kisebb településen állították helyre egy részüket.

Hirdetés

Az 1917-ben hozott, a hősök emlékének megörökítését előíró törvény értelmében Tolna megye 59 településén hatvan emlékhelyet állítottak - mondta Kaczián János, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület tiszteletbeli elnöke. Egy 1935-ben készült felmérés szerint 26 szobor, 22 emléktábla és 12 oszlop készült az elesettekre emlékezve. Több községben később a második világháborúban elesettek nevét is ezeken tüntették fel.

Idén ezek közül helyreállították a szekszárdi és a dombóvári szoborkompozíciót, a centenáriumi emlékbizottság emellett Bátaszéken, Bogyiszlón, Bonyhádon, Hőgyészen, Iregszemcsén és Sióagárdon négyszázezer és kétmillió forint közötti összeggel járult hozzá az emlékművek rekonstrukciójához, és több településen helyi forrásból is kiegészítették a támogatást. A bonyhádi önkormányzat a városhoz tartozó Majoson álló emlékmű helyreállítására újabb pályázatot készít elő.

A szekszárdi Bajtársak című kompozíciót Orbán Antal (1887-1940) szobrász készítette, és Szatmári Juhos László szekszárdi szobrászművész restaurálta idén. A kétalakos bronzöntvényszobor talapzatára 414 elesett katona van felvésve. Szekszárdon helyreállították az alsóvárosi temetőben lévő sírkertet is, ahol hatvan sírkereszt emlékeztet az elesett katonákra. A hely érdekessége, hogy az ott álló emlékoszlopra olyan elhunyt szerb és olasz katonák nevét is felvésték, akiknek közül volt Szekszárdhoz, például hadifogolyként ott haltak meg - mondta Kaczián János.

A Bátaapátiban, Medinán, Sárszentlőrincen, Iregszemcsén, Sióagárdon lévő turulmadarat ábrázoló, a Decsen, Kajdacson, Nagydorogon, Tengelicen emberalakos emlékművek a helyi közösségeknek köszönhetően ma is jó állapotban vannak.

műemlékfelújításMi épül?SzekszárdTolna megye

Hírlevél

Hirdetés