2024.04.25, Csütörtök
Megújul a pesti Duna-part, kezdődik az utolsó ütem a Salkaházi Sára rakparttal és a Közraktár utcával
Fotók: Fürjes Balázs/Facebook

Megújul a pesti Duna-part, kezdődik az utolsó ütem a Salkaházi Sára rakparttal és a Közraktár utcával

Fürjes Balázs/Facebook

2022.02.01. 12:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A projekt során csillapítják a Salkaházi Sára rakpart forgalmát, új gyalogosfelületeket alakítanak ki, illetve a Havas utca és a Közraktár utca között az egész Duna-parti szakasz könnyen és biztonságosan sétálható lesz.

Hirdetés

Folytatódik a pesti alsó rakpart teljes megújítása. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára Facebook bejegyzése szerint

elkezdődhet a Fővám tér előtt futó Salkaházi Sára rakpart és a Közraktár utca áttervezése.

Ezzel a pesti Duna-part egy újabb szakasza újul meg, és kerül vissza a budapestiekhez. A Havas utca és a Bálna között egy zöldfelületekkel tagolt, rendezettebb és barátságosabb összefüggő rakparti sétány jön létre. A Közraktár utca forgalomcsillapításával pedig nyugodtabb környezetben élhetnek majd a belső-ferencvárosiak.

Az előkészítést a Budapest Fejlesztési Központ végzi. A részletek kidolgozásában részt vesz a Főváros és a Ferencvárosi Önkormányzat is. A tanulmányterv, az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítéséről szóló felhívást kiírták.

Fotók: Fürjes Balázs/Facebook

Cél, hogy a Duna-part visszakerüljön a budapestiekhez

„A Duna-partok Budapest legértékesebb területei, a rakpartok döngő forgalma ma a legtöbb helyen mégis elszigeteli a folyót a várostól. A célunk, hogy a budapestiek újra birtokba vegyék a Duna-partot, és a pesti alsó rakpart a Duna Arénától egészen a Rákóczi hídig biztonságosan és kényelmesen végigsétálható legyen” – olvasható a bejegyzésben.

A pesti alsó rakpart megújítása jól halad, a Duna Arénától a Margit hídig terjedő gyalogossétányt már kialakítottak 2017-ben, valamint a Kossuth térig tartó szakaszt a Fővárossal közösen nemrég fejezték be, továbbá a Fővám térig történő rész áttervezése már zajlik. Most kezdődik az utolsó ütem, ennek részeként

megújul a Salkaházi Sára rakpart és a Közraktár utca is.

A projekt során

  • csillapítják a Salkaházi Sára rakpart forgalmát, új gyalogosfelületeket alakítanak ki,
  • a Havas utca és a Közraktár utca között az egész Duna-parti szakasz könnyen és biztonságosan sétálható lesz. Jobb gyalogoskapcsolatokat terveznek, hogy a környéken élők egyszerűbben lejuthassanak a Duna-partra,
  • bővítik a zöldfelületet és új, kényelmes utcabútorokat helyeznek el,
  • valamint biciklisávot alakítanak ki, csillapítják a Közraktár utca forgalmát.

A korábbi 2x2 sáv helyett 2x1 sávra szűkül az autóút. Ez kisebb zajt és tisztább levegőt eredményez, valamint a Bálna előtti sétányról és Nehru-partról ide költözhetnek a biciklisek, így nem keverednek majd a piknikezőkkel és a Bálna teraszán lévő vendégekkel – megszüntetve ezzel a balesetveszélyes helyzeteket.

Ezek megvalósulásával újabb helyen vehetik birtokba a budapestiek a Duna-partot, a Közraktár utca forgalomcsillapításával pedig csökken a Belső-Ferencvároson átzúduló autómennyiség. Ezáltal kisebb lesz a zaj és tisztább a levegő, vagyis egy élhetőbb és barátságosabb lakókörnyezet jön létre – foglalta össze Fürjes Balázs.

Galéria

Mi épül?BudapestDuna-partBudapest Fejlesztési Központ (BFK)gyalogút

Hírlevél

Hirdetés