2024.04.19, Péntek
Északkelet-Budapest vasúti fejlesztéseinek négy állomást magába foglaló részéről várja a véleményeket a BFK
BFK

Északkelet-Budapest vasúti fejlesztéseinek négy állomást magába foglaló részéről várja a véleményeket a BFK

Forrás: Vitézy Dávid / Facebook, BFK

2021.12.10. 14:58

A Külső Körvasút projekt 10-15 percenként induló járatainak részei lesznek annak a rendszernek, mely az agglomerációs forgalom lebonyolítása mellett közvetlen kapcsolatot teremt a külső kerületek és a belváros között a vasúthálózat fejlesztésével.

Már korábban is írtunk a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) projektjeként megvalósuló Külső Körvasút-fejlesztésről, mely az átfogó Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia (BAVS) része, tavasszal is, amikor 4 érintett megállóra kiírták a tervezési pályázatot.

Mint a projekt honlapján összefoglalják, ezeknek az új megállóinak meghatározó szerepük lesz abban, hogy az agglomerációs forgalom lebonyolítása mellett közvetlen kapcsolatot teremtsenek a külső kerületek és a belváros között.

Továbbá megteremtik a lehetőséget arra is, hogy a belváros érintése nélkül lehessen közösségi járművel közlekedni a külső kerületek között gyorsan, kényelmesen, és átszállás nélkül.

A napokban Vitézy Dávid, az állami BFK vezérigazgatója tedd közzé Facebook-posztot, melyben felkérte az érintetteket, mondják el véleményüket a fejlesztésről online.

 

Már csírájában is népszerű vonal új állomásairól kérdeznek

A vezető szakember felvezetőjében összefoglalta: a csupán a szolgáltatás csírájának tekinthető, félóránként járó a külső körvasút megállóinak csak egyikén megálló MÁV-járatnak is szépen növekszik az utaslétszáma, annak ellenére hogy jelenleg csupán Piliscsabáról Rákosig lehet vele utazni. Kifejtette: a fejlesztési potenciál nagy, sokkal több utasra lehet számítani, ha majd 10-15 percenként járnak erre a szerelvények és az alábbi megállókon is fel lehet rájuk szállni.

A XVII. kerületből, Pécelről, Isaszegről, Gödöllőről is el lehet érni a Váci úti irodazónát és a 3-as metrót, ha a X., XIV., XV., XVI. kerületek érintett területeiről az építendő új megállókban is fel lehet majd szállni a 10-15 percenként induló vonatokra.

Ennek kapcsán Vitézy Dávid posztja felsorolja a négy megálló tervezett fejlesztéseit.

  • Új vasúti megállóhely épül az Egyenes utcai lakótelepnél, a Kerepesi útnál, közvetlen átszállási lehetőséggel a vonatokról a H8-as gödöllői és H9-es csömöri hévre, azaz távlatilag a 2-es metróra.
  • Új peron készül Rákosszentmihály vasútállomáson a Fogarasi úti felüljáró vonalában a XIV. és XVI. kerület kiszolgálására átszállással buszokra.
  • Újpalota megállónál a korábban megépült peronok meghosszabbítása, a peronok közötti szintbeli kapcsolat biztonságos kialakítása a projekt célja. A vasúti megállóhely a 7-es, 7E, 8E, 108E, 133E, illetve a 277-es autóbuszokra ad átszállási lehetőséget.
  • Pestújhely vasúti megállóhely pedig az Erzsébet királyné útja – Kolozsvár utca vonalában található, ahol át lehet majd szállni az 5, 124, 125-ös buszokra és a 62, 69-es villamosokra.

Ezekről a fejlesztésekről várják az érintettek véleményét ezen a linken. Mind a négy új megállóról várják a jelzéseket, hogy ki hogyan, milyen sűrűn használná azokat, milyen járműről mire szállna ott át, milyen szolgáltatásokat igényel az adott helyszínen. Emellett rendelkezésre áll szabad felület tetszőleges javaslat, észrevétel megfogalmazására is.

 

Így kapcsolódhat majd be ez a beruházás a távlati fejlesztések rendszerébe

A szakember összefoglalta még: a tervek szerint a Déli Körvasút fejlesztése után, 2027-től az Érd felől érkező, Kelenföldet és a Déli Körvasút új megállóit érintő vonatok némelyike is a külső körvasúton fog haladni, a BAVS távlati tervei szerint pedig a külső körvasútról a Nyugati felé is megy majd járat, ha meglesz az ehhez szükséges kapacitás a pályaudvar felújításával. Az onnan Kelenföldre vezető vasúti alagút elkészülte után az alagútba és Budára is eljutnak majd ezek a vonatok. Így a külső pesti kerületekből és az agglomeráció érintett részéből egy gyors, közvetlen belvárosi kapcsolat is kiépül majd.

A cikk a Budapest Fejlesztési Központ támogatásával jelent meg.

VasútfejlesztésBudapest Fejlesztési Központ (BFK)vasútfejlesztésBudapest