2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Intarziás díszburkolattal és innovatív telepítésű zöldfelületekkel újult meg a Bakáts tér
Fotók: Penta Kft.

Intarziás díszburkolattal és innovatív telepítésű zöldfelületekkel újult meg a Bakáts tér

magyarepitok.hu

2022.02.25. 13:45 - Kolinek Nóra

A Penta és a Vianova 87 munkájával újul meg Ferencváros ikonikus tere.

Hirdetés

A Bakáts tér Budapest IX. kerületének ikonikus tere a Petőfi híd pesti hídfőjének közelében. Itt helyezkedik el a IX. kerületi önkormányzat épülete, és a tér ékessége a gyönyörű Assisi Szent Ferenc templom, mely Ybl Miklós alkotása.

A Bakáts tér felszíni térrendezése 2021. július elején kezdődött, és közel nettó 839 millió forintból valósult meg a Penta Kft. és a VIANOVA 87 Zrt. által alkotott PEVI Konzorcium munkájával Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata megbízásából. A projekt 2022. január közepén határidőre lezárult.

A munkálatok érintették a Bakáts teret, a Bakáts utca Bakáts tér és Lónyay utca közötti szakaszát, valamint a Tompa utca Bakáts tér és Ferenc krt. közötti részét. A kivitelezés során összesen közel 10.900 négyzetméter közterület újult meg.

Fotók: Penta Kft.

 

Intarziás díszburkolattal gazdagodott a templom előtti tér

A munka eredményeképp a Bakáts téren a forgalmi rend megváltozott. Gépjárművel a Ráday utcából a Kálvin tér felől a tér északi oldalán a Knézich utca felé lehet közlekedni, továbbá a Ráday utcából a Ferenc krt. felől a tér déli oldalán a Tompa utcában lehet a Ferenc krt. felé haladni. A Tompa utca egysávos egyirányú út lett, a Bakáts utca Lónyay utca – Ráday utca szakasza pedig zsákutca lett a Bakáts tér felé.

A Bakáts utca aszfaltozott burkolata helyett bazalt nagykockaköves felületet alakítottak ki egyoldali merőleges parkolóval. Az útmunkálatok kiterjedtek továbbá a Bakáts téren található útra és parkolókra, valamint a Tompa utcára is, ahol egyaránt Ráday térköves útburkolatot helyeztek el. A gyalogosok közlekedésére szolgáló felületek nagyrészét klinker burkolattal fedték le, a tér nyugati oldalán pedig a templom előtti területen kiskockakő és nagykockakő burkolatot fektettek le.

A tér ékköve a templom bejárata előtt épült 14 méter átmérőjű intarziás díszburkolat. A templom előtti területen szokták megrendezni a kerület nagyobb rendezvényeit, ezért itt egy színpad elhelyezésére is lehetőség van. A tér keleti oldalán a templom mögött pihenő és találkozó tér épült ki.

 

Az új módszernek köszönhetően a fák tovább élnek, és gyökereik nem teszik tönkre a burkolatokat

Az érintett területen a régi helyett új közvilágítási rendszert építettek ki, megújultak az utcabútorok is, többek között új kerékpártámaszokat, padokat, sakk- és malomasztalt helyeztek ki, és két ivókutat telepítettek, melyből az egyik kutyaitatóval felszerelt.

A meglévő fák teljes körű védelme mellett új zöldfelületeket is kialakítottak, a zöldterület a téren és a Bakáts utcában a felújítást megelőző 225 négyzetméterről 1730 négyzetméterre nőtt. Az új fákat Stockholm Faültetési Rendszer (SFR) alkalmazásával ültetik.

A Nyugat-Európában már tíz éve elterjedt, de Budapesten még csak kísérleti jelleggel alkalmazott módszerű faültetés biztosítja, hogy a fák gyökerei több helyet, levegőt, vizet és tápanyagot kapnak majd, így azok nem csak tovább élhetnek, de nagyobbra is nőhetnek, anélkül, hogy gyökereik felfelé, a burkolatot tönkretéve próbálnának nőni.

A kerékpárosok és a mozgáskorlátozottak közlekedése is egyszerűbb és biztonságosabb lett az új környezetben.

Galéria

ÚtépítésPenta Általános Építőipari Kft.Vianova 87 Zrt.BudapestútépítésútfelújításBakáts térközlekedésfejlesztésFerencváros

Hírlevél

Hirdetés