2024.03.28, Csütörtök
Mégis indulhatnak a balatoni fejlesztések, egy témapark is létrejöhet
limuzinsiofok.hu

Mégis indulhatnak a balatoni fejlesztések, egy témapark is létrejöhet

MTI

2016.12.31. 09:49 - Antal Zsófia

A korábban meghatározottnál nagyobb összeget szánnak a térségre: továbbra is előtérben lesznek a turisztikai fejlesztések, emellett vízgazdálkodásra és közlekedésfejlesztésre jut több pénz.

Hirdetés

A karácsonyt követően közzétett kormányhatározat szerint 365,4 milliárd forintot terveznek fordítani a balatoni fejlesztésekre a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban, magyar és uniós forrásokból - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

A kormány tavaly bejelentett, majd idén tavasszal visszavont balatoni határozata után a mostani döntés a korábbinál 15-20 százalékkal nagyobb összeget szán a balatoni fejlesztésekre.

A támogatott stratégiai célok a:

  • turisztikai fejlesztések,
  • gazdaság és innováció,
  • egészséges Balaton-termékek,
  • vízminőség,
  • biztonság,
  • közlekedési infrastruktúra,
  • területfejlesztés,
  • humánerőforrás-fejlesztés,
  • a közúti, vízi, légi közlekedési infrastruktúra és járműpark fejlesztése,
  • a turisztikai szolgáltatások fejlesztése.

A konkrétan megnevezett fejlesztési célok közül negyvenkettőt uniós forrásból, 263,7 milliárd forintos támogatási kerettel, további tizennégyet pedig magyar forrásból, 101,7 milliárd forintos támogatási kerettel terveznek megvalósítani.

A kormányhatározatban újdonság a visszavont határozathoz képest, hogy a végrehajtásban jelentős szerepet szánnak a Magyar Turisztikai Ügynökségnek és kiemelt figyelmet szentelnek a Balatoni Hajózási Zrt., valamint a Hévízi Tófürdő működésének átvizsgálására, továbbá a sármelléki repülőtér forgalomnövekedésének ösztönzésére.

A korábbiaktól eltérően nem uniós, hanem magyar forrásból valósulhatnak meg a vízgazdálkodási fejlesztések, amire immár 35 helyett 41 milliárd forintot szánnak, és jóval több forrás jut a közlekedésfejlesztésre. Bekerült a fejlesztési célok közé egy balatoni témapark létrehozásnak terve is, 17 milliárd forintos támogatási kerettel.

 

Egy állami nonprofit társaság koordinálja majd a fejlesztéseket

A kormányhatározat értelmében az év végéig létre kell hozni egy állami tulajdonú nonprofit gazdasági társaságot az említett fejlesztési feladatok szakmai koordinációjára, amelyben a tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter által rendeletben kijelölt személy gyakorolja.

A balatoni program végrehajtása érdekében az érintett minisztériumoknak 2017. június 30-ig a kormány elé kell terjeszteniük a hozzájuk tartozó operatív programok és fejlesztési keretek módosítására vonatkozó javaslatokat, illetve gondoskodniuk kell az éves fejlesztési keretekről szóló már nevesített, illetve a balatoni kormányhatározatban meghatározott fejlesztéseknél a felhívások meghirdetéséről, a mielőbbi kötelezettségvállalásokról és a támogatási szerződések mielőbbi megkötéséről. A nemzetgazdasági tárcának bizonyos fejlesztések megvalósításához biztosítania kell a többletfedezetet jövő év közepéig.

A kormányhatározat számol azzal az eshetőséggel is, ha meghiúsul a tervezett fejlesztések uniós támogatása. Több érintett tárcának és a Miniszterelnökségnek is előterjesztést kell készítenie - szintén jövő év közepéig -, miként lehet biztosítani a finanszírozást ebben az esetben.

közlekedésfejlesztésMi épül?turizmusBalatonvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés