2024.04.25, Csütörtök
Csepelen éledt újjá a szíriai háborúban bezárt 212 éves csokigyár

Csepelen éledt újjá a szíriai háborúban bezárt 212 éves csokigyár

csepel.info, mti

2017.05.04. 16:31 - Hegedűs Gergely

A világhírű Ghraoui első külföldi beruházásában építette fel 2000 négyzetméteres budapesti üzemét, ugyanakkor Hatvanban hatszor nagyobbat épít. A csepeli üzemben kétszáz éves titkos recept alapján, részben kézimunkával készülnek a luxuscsokik.

Hirdetés

A sikeres próbaüzem után megkezdte az üzemszerű termelést Csepelen a szíriai Ghraoui-csokoládégyár, írja a csepel.info. A szíriai cég magyar nyelvű honlapján kiderül, a prémium kategóriás csokoládékat előállító gyár elődjét 1805-ben alapította a legősibb damaszkuszi kereskedő családnak számító Ghraoui-família. A cég két évszázadon át sikeresen képviselte a magas minőséget, az egész világon elismertté vált, ám a szíriai polgárháború miatt a damaszkuszi gyár 2012-ben bezárt. A honlapon szereplő cégtörténelem a vállalat újjászületést Budapesthez köti, kifejtve, hogy a fővárosban az Andrássy úton hamarosan saját boltot nyit a nagymúltú társaság.


Nemcsak a gépsorokon folyik a gyártás

A csepel.info ugyanakkor részletesen beszámol a csepeli gyár létrejöttéről, ami a Ghraoui csokoládégyár első külföldi beruházásának számít. A lap azt írja, a kétezer négyzetméteres üzemben 62-en dolgoznak, a termelés felfutásával azonban a létszám várhatóan szeptemberre eléri a száz főt.

A gyárban kétszáz éves recept alapján, a legszigorúbb titoktartási és biztonsági előírások mellett készítik a csokoládét. A termelésben az automata gépsorok mellett továbbra is jelen van a kézi munka.


Hatvanban a termelés, Csepelen a képzés kap hangsúlyt

A gyár jövőre Hatvanban is megnyit egy gyárat, ennek építését tavaly decemberben jelentette be Szíjjártó Péter külgazdasági miniszter. Az ottani üzem jóval nagyobb méretű lesz, 12 ezer négyzetméteren épül meg, és további 560 embernek ad majd munkát. Évente ezer tonna, prémium kategóriás csokoládét állítanak majd elő, ennek 95 százalékát exportálják, mintegy 200 millió euró (62 milliárd forint) értékben.

Az MTI tavaly decemberi híre szerint a szíriai társaság a hatvani beruházása 25 millió euróba (mintegy 7,8 milliárd forintba) kerül.

A Csepel.info úgy tudja, hogy Csepelen oktatóközpontot is létrehoznak, Hatvanban lesz a gyártóközpont, Csepelen pedig kisebb mennyiségben fognak csokoládét gyártani.

Mi épül?élelmiszeriparCsepel

Hírlevél

Hirdetés