2024.03.29, Péntek
Így kezdődik el Nyíregyházán az intermodális csomópont fejlesztése
maszol.ro

Így kezdődik el Nyíregyházán az intermodális csomópont fejlesztése

magyarepitok.hu

2017.12.12. 11:32 - Szabó Ákos

A kelet-magyarországi városban a vasúti megálló bővül ki P+R parkolóval, új autóbuszmegállóval és mélygarázzsal egy többmilliárdos fejlesztéssel.

Hirdetés

Kiírták a Nyíregyháza pályaudvarát multifunkciós tömegközlekedési csomóponttá alakító beruházásban a tervezői pályázatot – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. A beruházást korábban kormánydöntéssel indították el, legfeljebb 4,9 milliárd forintot szánnak rá és az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) támogatásával finanszírozzák.

A projektben a dokumentáció szerint új épületet alakítanak ki, melyhez elbontják a jelenlegi utascsarnok főbejárati előtetejét, és kibővítik a tömböt egy a beruházás során kialakítandó autóbuszpályaudvar irányába.

Az átalakítással egy kétszintes, mintegy 5500 négyzetméteres korszerű váróközpontot alakítanak ki.

 

28 autóbuszállást alakítanak ki

Emellett szintén elbontanak egy jelenleg használaton kívül álló keskeny nyomtávú vasútvonalat és meghosszabbítják a vasúti perontetőket, melyekre napelemeket helyeznek fel. A kibővített peronokat pedig összekapcsolják egy várócsarnokon keresztül az új autóbuszpályaudvarral, amit a meglevő helyi és helyközi pályaudvarok összevonásával oldanak meg. Ennek során kialakítanak 25 felszálló és 3 leszálló kocsiállást, illetve egy 24 autóbusz tárolására alkalmas parkolóterületet is.

 

600 méternyi új út és 5 ezer négyzetméteres mélygarázs épül

Az intermodális csomópont közúti megközelíthetőségén is javítanak, a Nagykörúttól és az Arany János utca felől a meglévő 2x2 sávos utat mintegy 600 méter hosszan új nyomvonalon vezetik és új, 3 jelzőlámpás csomópontot alakítanak ki.

A hamarosan felépülő új központ P+R parkolót is kap, melyet egy közel 5 ezer négyzetméteres mélygarázsban építenek ki 200 férőhellyel. Ezen felül a felszínen a váróépület előtt opciós lehetőségként szerepel a tervekben mintegy 50 parkolóhely kialakítása is.

 

 

 

Mi épül?Nyíregyházavasútfejlesztésintermodális csomópontbuszpályaudvar

Hírlevél

Hirdetés