2024.04.25, Csütörtök
Már a tervtanulmányoknál tart a Budapest-Kolozsvár gyorsvasút

Már a tervtanulmányoknál tart a Budapest-Kolozsvár gyorsvasút

mti, magyarepitok.hu, iho.hu

2018.01.18. 15:57 - Hegedűs Gergely

Tíz év alatt a hazai energiaszükséglet feléig akarja felturbózni a napelemparkok termelését a kormány egy programmal. Enyhítik a CSOK-kérelmeket lassító bürokráciát – derült ki az idei első kormányinfón.

Hirdetés

A kormány jóváhagyta a 450 kilométeres Budapest-Kolozsvár gyorsvasút létrehozásának tervtanulmányait. A hírt Lázár János miniszter jelentette be szokásos csütörtöki kormányinfóján, amit először tartottak meg 2018-ban.

A projektről először októberben, a Magyar Vasút 2017 konferencián beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az iho.hu akkori cikke szerint a projekt magyar–román együttműködés keretében zajlik. A román fél kérésére ez a később megvalósuló Budapest–Bukarest gyorsvasút első szakaszát képezi. Szijjártó Péter ugyanakkor a Teodor Meleșcanu román külügyminiszterrel folytatott tárgyalásán is jelezte, Magyarország támogatja a Budapest–Kolozsvár-gyorsvasút tervét, és remélik, ez lesz az első lépése a két főváros összekötésének.


Komoly támogatást kapnak a földtulajdonosok

A mostani kormányinfón Lázár János arról is beszélt,

a kormány célja, hogy tíz éven belül ne legyen szüksége az országnak importáramra.

Ehhez a földtulajdonosoknak engedélyt és kedvezményes hitelt biztosítanak kis teljesítményű napelemparkok létrehozásához. Elmondása szerint Paks 50 százalékot fedez a napi áramigényből, az másik 50 százalékot fedező importot akarják kiváltani a hazai energiapolitika új pillérével. Az egy hektáros területeken létrejövő napelemparkok által termelt energiára az állam felvásárlási kötelezettséget vállal.

A kormányinfo további híre, hogy a kormány megkönnyíti a családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatos ügyintézést. A tárcavezető jelezte, a bürokratikus akadályok csökkentéséről két hét múlva dönt a kormány.

Mi épül?CSOKvasútfejlesztésenergetika

Hírlevél

Hirdetés