2024.04.19, Péntek
Bezárt kollégiumából épít templomot Hódmezővásárhely
látványterv: hodmezovasarhely.hu

Bezárt kollégiumából épít templomot Hódmezővásárhely

mti

2018.02.16. 08:32 - Hegedűs Gergely

Az aláírásgyűjtéssel kezdeményezett projektben kulturális és közösségi rendezvények megtartására is alkalmas tér születik.

Hirdetés

Új római katolikus templom épül Hódmezővásárhelyen, a Kertvárosban. A projekt sajtótájékoztatóján Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szavaiból kiderült, a templom a városrész iskolájának épül, amit az egyházmegye néhány éve vette át fenntartóként.

Az új épület befelé az iskola kápolnájaként, kifelé a városrész templomaként működik, ahol egy vasárnapi misén a környék katolikus hívei is elférnek. „A liturgikus célok mellett az épület kulturális, közösségi rendezvények megtartására is lehetőséget kínál majd” - tudatta Kiss-Rigó László.   

Novák Péter építész az épület terveit bemutató eseményen arról beszélt, hogy az iskola használaton kívüli kollégiumának átépítésével alakítják ki a templomot. Az épület belső tere, a résztvevők létszámához igazodva, megosztható lesz. „Az utcafront felőli bejárat és a harangtorony hangsúlyozza a fehér vakolt felületű és rézlemezekkel díszített épület liturgikus funkcióját” – árulta el az építész. A templom előtt pihenőteret hoznak létre szoborral és díszmedencével.    

A tájékoztatón szintén felszólaló Hegedűs Zoltán alpolgármester elmondta, 2016-ban aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy katolikus templom épüljön a Kertvárosban. Az intézmény diákjainak és tanárainak kívánsága volt, hogy legyen olyan tér, ahol az egész közösség elfér. A templomépítés érdekében még a tavaly novemberben elhunyt Almási István polgármester fordult az egyházmegyéhez, amely kedvezően fogadta a kezdeményezést.

A 400 millió forintból épülő templom kiviteli tervei hamarosan elkészülnek, ezt követően kezdődhet el a kivitelezés. 2019 szeptemberében megtörténhet a templom felszentelése.

Mi épül?Hódmezővásárhelytemplomépítés

Hírlevél

Hirdetés