2024.03.28, Csütörtök
Felújítják a több mint 200 éves szarvasi múzeumot
korostourist.hu

Felújítják a több mint 200 éves szarvasi múzeumot

mti, magyarepitok.hu

2018.03.05. 10:17 - Szabó Ákos

A barokk stílusban épült kulturális intézmény rekonstrukciójára közel félmilliárd forintot különítettek el uniós forrásokból.

Hirdetés

Eredeti műemléki jellegét megőrizve újul meg a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum – nyilatkozta vasárnap Roszik Zoltán igazgató. A békés megyei város és környéke régészeti, történeti, néprajzi, helytörténeti értékeit bemutató épületben a beruházás keretében

  • teljes renovációt végeznek el,
  • új kávézót alakítanak ki,
  • korszerűsítik az elektromos és a fűtési rendszert,
  • valamint lecserélik a nyílászárókat is.

Több, eddig csak raktárként használt helyiséget alkalmassá tesznek a nagyközönség kiszolgálására, így a múzeum kiállítótere mintegy 250 négyzetméterrel bővül. A beruházás mintegy 472 millió forintból valósul meg az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával, az munkálatok várhatóan áprilisban kedődhetnek meg.

 

Átlátható belsőt kap a barokk épület

Az 1791-ben épített, barokk stílusban kialakított műemléképület Tessedik Sámuel helyi evangélikus lelkész megbízásából készült el, az ország első mezőgazdasági iskolájaként épült fel.

A beruházás fő célja a turizmus támogatása: az épület belső részét, modern, átlátható stílusú bemutatótérként fogják átadni. Többek között egy ötezer éves neolitikumból származó szobrokat bemutató termékenységi galériát, egy rovásírásos emlékek kiállítására szolgáló tárlatrészt és egy mozitermet is kialakítanak a múzeumban.

műemlékfelújításMi épül?Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)Szarvasmúzeum

Hírlevél

Hirdetés