2024.04.19, Péntek
Ybl-díjas építész: Minden feladat egy teljesen új kihívás
Fotók: Óbuda Építész Stúdió Kft.

Ybl-díjas építész: Minden feladat egy teljesen új kihívás

magyarepitok.hu

2019.06.03. 12:36 - Almási Krisztina

Huszonhét év szakmai munkásság áll Peschka Alfréd mögött, aki eddigi életművével idén elnyerte az építészszakmában elsőrangú elismerést, az Ybl Miklós-díjat.

Hirdetés

Peschka Alfréd az 1991-es egyetemi végzés után a Lakóterv Finta műtermében majd az abból megalakuló Finta és Társai Építész Stúdió Kft-nél kezdett dolgozni. 2003-ban az Óbuda Group akkori elnök-vezérigazgatója, Kalmár János megkeresésére vezetőként csatlakozott a cégcsoport frissen induló építész irodájához, az Óbuda Építész Stúdió Kft. - hez.

Eredetileg a grafika érdekelte, de viccesen hozzátette, ebben kevésbé volt sikeres, mint a jelenlegi szakmájában. Alfréd az építész szakmában nőtt fel, édesapja, Dr. Peschka Alfréd Ybl-díjas építészmérnök volt és a tágabb családjában több építész is megtalálható. Az építészet iránti érdeklődés már gyerekkorában megvolt, hisz - ahogy Alfréd visszaemlékezett:

„Egy építészcsalád valahogy mindig épületek között jár és épületeket néz, ezért egy idő után természetes közeggé válik, és engem is elkezdett érdekelni, hogy miért olyan egy épület, amilyen.”

Az első emlékezetes projektjéről kérdezve elmondta, hogy a Szabadság téren lévő Bankcenter, Finta József és Fekete Antal csapata által megvalósított tervezésénél – még, mint építész munkatárs – már komolyabb feladatokat kapott, és itt egyből bekerült a mélyvízbe. Hatalmas élmény volt számára, mikor megrajzolták a terveket, majd fél év múlva, amikor kimentek a Szabadság térre egy öt emelet mély gödör tátongott a területen tele sárga sisakos építőmunkással.

Ekkor szembesült igazán annak a súlyával, hogy amit ők tervezőként csinálnak, az mennyire komoly dolog, és amit lerajzolnak, abból valóság lesz.


Családi ház és tornacsarnok is szerepel a kedvenc projektek között

Kicsit később, 1996-ban már az első önálló projektjén is túl volt, amikor a Hilton Westend épületét már önállóan jegyezte, mint felelős tervező.

Itt fogalmazódott meg benne, hogy

„Az alkotói folyamat egyik legnagyszerűbb része, hogy az ember a végén azt mondhatja: ezt én találtam ki, ezt én terveztem.”

Projektjei közül az egyik személyes kedvence egy 2006-ban tervezett családi ház a Duna-parton, mellyel Év Háza különdíjat is nyertek. ”Nagyon izgalmas feladat volt abban az időben egy modern villát megtervezni.” Szívéhez közeli munkának tekinti a közel 10 éve elkészült MÁV-székházat is a Könyves Kálmán körúton, ami egy több mint 30 ezer négyzetméteres irodaház. Jelenlegi aktuális kedvenc munkája pedig a Szent Imre Gimnázium melletti kétszintes tornacsarnok, melyet idén kezdenek el építeni. Ennek különlegessége, hogy annyira szűk a hely, hogy az épület félig be lesz süllyesztve a hegyoldalba, a lejtő felőli homlokzatára pedig különleges finombeton burkolat kerül – mindezek teszik ezt nagyon izgalmas épületté.


Hónapokig tartó előkészítés előzi meg a tervezést

Peschka Alfréd az alkotói folyamatról elárulta, hogy: „Az új munkákat szeretem részletesen megismerni és belehelyezkedni mind érzelmileg, mind szellemileg, de nagyon hamar bevonom a csapattagokat, mert úgy tudunk jól és hatékonyan dolgozni. A legtöbb esetben 2-5 fős csapattal dolgozunk együtt és egy-egy projekt előkészítése akár fél évig is tarthat.”


A legrangosabb szakmai fórum jelölte Ybl-díjra

Peschka Alfrédot az egyik legrangosabb hazai szakmai testület, a Budapesti Építészkamara elnöksége jelölte az Ybl Miklós-díjra, melynek támogatásával el is nyerte az elismerést. Az Ybl-díj egy ideje már nem projektet vagy épületet díjaz, hanem egy életművet, amit legalább tizenöt év kimagasló egyéni – önállóan tervezett építészeti alkotásokra vonatkozó – építészeti alkotói, oktatói tevékenység elismeréséül adnak.

A nevezéshez egy komplett portfólió benyújtása szükséges mely az egyén szakmai pályájának legkiemelkedőbb alkotásait tartalmazza. Portfólió anyaga itt megtekinthető: http://ybldij.hu/dijazottak/2019/peschka-alfred-vilmos

 

Állandó kihívás ez a szakma

A huszonhét évnyi szakmai munkásság és a tizenöt éves önálló alkotói munka után felmerül, hogy van-e még számára kihívás a szakmában. Alfréd elmondta, hogy „Kihívás az mindig van, mert szerencsére az építészet olyan, hogy minden feladat teljesen egyedi, tehát még akkor is, ha esetleg a funkció ugyanaz, a helyszín vagy a program egyedisége miatt teljesen mást kell csinálni.”

Azt is hozzátette, hogy minden megrendelés pillanatában más-más építészeti közeg a jellemző, tehát másfajta gondolkodás jellemzi a szakmát, mint tíz évvel, vagy akár egy évvel ezelőtt. Az ebbe való belehelyezkedés miatt mindent feladat egy teljesen új kihívás – zárja le gondolatait az Ybl-díjas építész.

AktuálisÓbuda GroupinterjúYbl Miklós

Hírlevél

Hirdetés