2024.03.29, Péntek
Ilyen testközelből az építőipar: gyakorlati tudás a Grabaricstól
Fotók: Bernát Benjámin, Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Ilyen testközelből az építőipar: gyakorlati tudás a Grabaricstól

magyarepitok.hu

2020.11.13. 07:32 - Kalácska-Nagy Nóra

A Grabarics Kft. gyakorlatorientált képzéssel segíti a jövő építőmérnökeit.

Hirdetés

A Grabarics Építőipari Kft. duális képzése során a hallgatók a cég saját mérnökeitől tanulhatják meg, hogy az egyetemen hallottakat, miképpen tudják alkalmazni az építőiparban. Vagyis vállalati körülmények között szerezhetnek gyakorlati ismereteket.

A jelentkezők megtapasztalhatják, milyen összeszervezett munka kell ahhoz, hogy az építési folyamatok gördülékenyen menjenek. Megismerhetik a mérnökök és a művezetők munkáját, valamint láthatják, hogyan lesz a tervekből kézzel fogható ház, milyen egy kotró, és akár egy toronydaru működését is felfedezhetik közelről.

Fotó: Bernát Benjámin, magyarepitok.hu


A vírus nem okozott problémát a jelentkezéseknél

A diákok folyamatosan élnek a cég adta képzés lehetőségével, a vírus nem befolyásolta a jelentkezések számát.„Évente 15-20 fős nagyságrendben jelentkeznek a diákok a cégünkhöz, és év közben is van érdeklődés a duális képzés feltételeiről, a gyakorlati tudnivalókról. Szerencsére a vírusjárvány miatt nem érzékeltünk visszaesést, az érdeklődés és a jelentkezés az előző évekhez hasonlóan zajlott” – tájékoztatta lapunkat Korona Viktória, a Grabarics HR-vezetője.

Korona Viktória HR-vezető

Sokrétű gyakorlatot és látásmódot kapnak a diákok

A kiválasztási folyamatnál, amikor a jelentkezőket rövid elbeszélgetésre hívják, gyakran felmerül a diákokban a kérdés, pontosan milyen típusú projektben vehetnek majd részt.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A HR-vezető elmondása szerint ekkor még nem tudják megmondani, melyik projektre kerülnek a fiatalok, viszont a feladatok, az időbeosztás és a duális díjazás minden esetben szóba kerül már a kiválasztás ezen szakaszában is.

„Jelenleg 9 duális hallgatónk van, így csaknem az összes építkezésünkre jut legalább egy-egy duális hallgató. Mivel generálkivitelezőként több épülettípust is építünk - csarnok, lakóépület, szálloda, kórház -, ezért biztos, hogy mire végeznek a BSC képzéssel és megkapják a diplomájukat, sokrétű és komplex gyakorlatot és látásmódot kapnak”

– tette hozzá a Grabarics munkatársa.

 

Gyakornokból igazgató

Az építőipari vállalatnál már a duális képzést megelőzően is fontos volt az utánpótlás, a gyakornokok fogadása és a diákok kinevelése. Ám ez a fajta képzés sokkal több lehetőséget kínál a munkáltatók és a hallgatók számára is az eddigi gyakornoki programok helyett.

„Arra törekszünk, hogy a duális képzés adta lehetőséget és éveket a diákok erősségeinek megismerésére és a hosszú távú, közös jövő megalapozására fordítsuk. Változatos projektekkel és szakembereink segítségével könnyebben fel tudják mérni a diákok és mi is, hogy az építőipar mely területére szeretnének fókuszálni; legyen ez szerkezetépítés, generálkivitelezés, tervezés vagy vállalkozási oldal” – ismertette a vezető.

A cégcsoport folyamatosan azon dolgozik, hogy a náluk gyakorlati időt töltő hallgatók munkáltatóként is megszeressék a céget, és kialakuljon egy olyan elköteleződés, aminek eredményeképpen itt akarnak dolgozni az egyetem befejezésével.

„Erre a legjobb példa, hogy gyakornoki pozícióból lett már termelési igazgatónk is a teljes ranglétrát végig járva”

– fűzte hozzá a HR-vezető.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Az előképzettség előny, de nem feltétel

A jelentkezők boldogulását a cégnél nagyban befolyásolja, milyen előtanulmánnyal érkeztek és mennyire elhivatottak. 

„Már az első gyakorlati évben könnyebb a dolguk azoknak a diákoknak, akik szakirányú előtanulmánnyal, például magasépítő technikumból érkeznek hozzánk. Általánosságban elmondható, hogy ilyen előképzettséggel hamarabb tudnak bekapcsolódni a szakmai feladatokba, könnyebben bevonhatóak, hiszen nem kell mindent az alapoktól tanítani.”

„Ettől függetlenül nálunk nem alapfeltétel a szakirányú végzettség a jelentkezéshez. El szoktuk mondani a gimnáziumból érkezőknek, hogy a szakirányú végzettséggel rendelkező hallgatókhoz képest többet kell tanulniuk, időben és energiában is többet kell áldozniuk, amíg eljutnak oda, hogy igazi szakmai feladatokat végezhetnek”

– vázolta fel a részleteket a szakember.

 

Elszántság, akarat, tűz

A HR-vezető ugyanakkor elmondta azt is, a tapasztalat hiánya nem akadályozza a későbbiekben egy szép karrier kialakulását.

„Elszántság, akarat, tűz, elhivatottság. Pontosan ezeket keressük a diákokban." 

"Hisszük, hogy azokból a tanulókból lesznek a legjobb szakemberek, akiknek megvan ez az erős belső motivációjuk, szívvel-lélekkel tesznek azért nap mint nap, hogy a szakmát megtanulják”

– összegezte Korona Viktória.

A Grabarics Kft. 2021 tavaszán ismét várja a duális jelentkezőket. További információk megtalálhatók a vállalat honlapján.

Galéria

AktuálisGrabarics Kft.duális képzésépítőiparszakemberképzésinterjú

Hírlevél

Hirdetés