2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Az építkezés, amelyen minden nap visszaköszön a történelem
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az építkezés, amelyen minden nap visszaköszön a történelem

magyarepitok.hu

2021.07.29. 07:58 - Hegedűs Gergely

Mind a kivitelező Épkar, mind a falazó termékeket biztosító Cemix páratlan feladatokról és megoldásokról számolt be lapunknak az újjáéledő Diósgyőri várban, ahonnan egy friss fotógalériával is jelentkezünk.

Hirdetés

Ütemterv szerint haladnak a Diósgyőri vár felújítási munkálatai. A 12,7 milliárd forintos beruházás az Épkar Zrt. és az FK Raszter Zrt. kivitelezésével és jelentős mértékben a Cemix Hungary Kft. termékeivel valósul meg. A kifejezetten turisztikai célú fejlesztésről ezúttal a kivitelező és a gyártó cég segítségével tájékozódtunk.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Már szinte mindenhova felkerült az állványzat

Az idén februárban elkezdett munkálatok állásáról Mersits Ádám, építésvezető számolt be lapunknak. Szavaiból kiderült, jelenleg a vár statikai megerősítése, a külső vár falazási munkálatai, valamint a belső vár építést megelőző bontása zajlik. „Utóbbi során nagy hangsúlyt fektetünk a belső terek védelmére” – tette hozzá.

A külső vár falazásával terv szerinti ütemben haladnak. Ugyanakkor a vár udvarán a toronypárok földszinti része már elkészült, a kazamata szinten már a körbejárható 1. emeleti teraszokat építjük. „A vár szinte teljes kerületén megtörtént az állványzat elhelyezése a bontási és építési munkálatokhoz” – hangsúlyozta Mersits Ádám.


Faragott kövekkel nyer korhű külsőt a vár

Pethe Viktória, munkahelyi mérnök arról számolt be, hogy az elektromos és gépész szakemberek a tervek szerinti ütemben haladnak a munkálatokkal. Arra is kitért, hogy még ebben a hónapban megkezdődik a vár faragott köveinek beépítése, mely igazán korhű jelleget kölcsönöz majd a várnak.

A mérnök kiemelte, a régészet és a kivitelezők közötti folyamatos együttműködésnek köszönhetően a feltárások és a kivitelezés zökkenőmentesen folynak.

„Megközelítőleg napi 150-170 szakember dolgozik a munkaterületen, ez a létszám a későbbiekben tovább bővül majd a belépő szakiparok által. Ebből adódóan kiemelt figyelmet kell fordítani a munkanemek közötti pontos ütemezésre.”


Búbos kemence is épült a közösségi programokhoz

Mersits Ádám mindezek mellett az ezután következő projektelemekről is beszámolt. „Ebben a hónapban megindul a belső vár tornyainak és falainak eredeti magasságára emelése, majd a tetőszerkezet fogadására készülünk elő” – árulta el az építésvezető. „Az újonnan megtervezett külső konyhában kialakításra került a búbos kemence, mely a jövőben számtalan közösségi program számára ad lehetőséget.”

Hozzátette, a külső várrészben befejeződnek a bontási feladatok, és a kazamata szint felölti régi formáját, illetve funkcióját, amely a látogatók számára betekintést ad a régi időkbe.

Pethe Viktória fontosnak tartotta hozzátenni, megtiszteltetésnek érzi, hogy egy a hazánk történetében páratlan kivitelezésben vehet részt.

„Ez egy olyan projekt, melynek minden munkaterületen töltött napján érezni lehet magát a történelmet.”


A természetes kőzetek miatt speciális termékre volt szükség

A Diósgyőri vár átfogó újjáépítése nem csupán a kivitelező, hanem a termékeket biztosító gyártó vállalat szemszögéből is különleges projekt. Papp Zoltán, a Cemix Hungária Kft. regionális projektvezetője lapunknak elmondta, a teljes rekonstrukcióhoz nem kevesebb mint 2500 tonnát építenek be a CEMIX MM 3 Trassz falazó habarcsból, ami nem egy szokványos mennyiség.

A projektvezető arra is kitért, hogy ez a termék a várfalak helyreállítása, illetve újjáépítése során miért kulcsfontosságú. 

A természetes kövekből épülő várfalak miatt a megszokott portlandcement kötőanyagú termékek szóba se jöhettek”

– mondta el Papp Zoltán. „Törekedve a korhűségre csakis klasszikus mész-trassz kötőanyagú habarcs alkalmazása lehetséges.
 

Próbafalazást is tartottak a felújítás elkezdése előtt

A beszámolójából azt is megtudtuk, a projektet megelőzően, próbafalazásokat végeztek a Cemix és a versenytársak anyagaival: „Többek közt ennek az eredménye is befolyásolta, hogy a mi termékünkre esett a választás.”

További jelentős kihívás, hogy napi szinten egyszerre 100-120 munkatárs végzi a falazást, ami szintén páratlan mennyiség.

„A zavartalan munkafolyamatok és az egységes kivitelezés érdekében, hat darab PFT HM típusú keverőgépet is biztosítottunk a kivitelező Épkar Zrt. és FK Raszter Zrt. számára” – mutatott rá Papp Zoltán.


Egyedi receptúra készült a Diósgyőri vár falaihoz

A projektvezető zárásként arra is kitért, hogy mindkét kivitelező céggel évtizedek óta tartó eredményes üzleti kapcsolatuk van. „Ebben a mostani projekten pedig szinte napi szinten kapcsolatban vagyunk” – tette hozzá.

HangsúIyozta, a Cemix részéről igyekeznek minden igényt maradéktalanul kielégíteni. „Itt gondolhatunk a gépek karbantartására is, vagy arra, hogy a receptúra módosításával egy egyedileg gyártott MM3 Trassz habarcs került kialakításra, ami az esztétikai igényeknek is megfelel.”

Szintén fontos változásként emelte ki, hogy az építési hulladéknak minősülő csomagolóanyagok terén átálltak 25 kg-os csomagolásról 40 kg-osra.

„Ezáltal vált elérhetővé a csomagoló anyagok mennyiségének jelentős csökkentése, nagymértékben hozzájárulva a környezet kíméléséhez.”

Galéria

AktuálisCemix Hungary Kft.műemlékfelújításÉpkar Zrt.DiósgyőrDiósgyőri várFK Raszter Építő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés