2024.04.19, Péntek
A fenntarthatóság jegyében működik továbbra is a háromszárnyú irodaház Budán
Fotó: in-management.hu

A fenntarthatóság jegyében működik továbbra is a háromszárnyú irodaház Budán

diofaalapkezelo.hu, indotek.hu

2021.08.31. 17:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Az Indotek Group többségi tulajdonába tartozó Diófa Alapkezelő Zrt. az Alkotás Point irodaház ökológiai lábnyomának mérséklését célozza.

Hirdetés

2021 júliusában sikeresen megújította a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) “Very good” minősítését a Diófa Alapkezelő portfóliójába tartozó Alkotás Point irodaház - olvasható a vállalat honlapján.

A 2002-ben átadott, több mint 25 ezer négyzetméteres, három szárnyból álló komplexum modern építészeti karakterével jellegzetes pontja a fővárosnak: a Budapest „nyugati kapujaként” is emlegetett ingatlant 2018-ban vásárolta meg a Diófa Alapkezelő Zrt. kezelésében lévő Torony Ingatlan Befektetési Alap. 2020-ban pedig az Indotek Group kizárólagos érdekeltségébe tartozó Tarragona Holding Zrt. vásárolta meg a Diófa Alapkezelő Zrt. jelentős részét.

A Diófa Alapkezelő a harmadik legnagyobb hazai ingatlanalapot kezelő társaság, amely több mint 340 milliárd forintos vagyont kezel intézményi és lakossági ügyfelei számára. A Diófa Alapkezelő által kezelt ingatlanportfólióba olyan exkluzív irodaházak tartoznak,

  • mint az Alkotás Point,
  • a Green House,
  • a V17,
  • vagy az Infopark A, E és G épülete.

 

A szelektív hulladék kiválogatására helyileg kerül sor

Az Alapkezelő az ingatlan átvilágítása óta kiemelt fontosságú célkitűzésének tekinti az épület által generált ökológiai lábnyom csökkentését. Az átvétel után nem sokkal bevezetésre került az integrált hulladékkezelés, amelynek keretében a nem újrahasznosítható kommunális hulladék mennyiségét sikerült minimálisra csökkenteni.

Az eljárás lényege, hogy az épületben keletkező szemét szelektálására, köztük a szelektív hulladék kiválogatására helyileg kerül sor.

2019-ben az adiabatikus hűtési rendszer is beüzemelésre került, amely jelentős villamos energia megtakarítását teszi lehetővé.

A Diófa Alapkezelő környezettudatos építészeti megoldások révén mind az akvizíció, mind az üzemeltetés során igyekszik hozzájárulni a fenntarthatósághoz. Ennek egyik pillére az olyan nemzetközi sztenderdekhez kialakított minősítési rendszereknek és tanúsítványoknak való megfelelés, mint a BREEAM, amely az egyik legelterjedtebb épületminősítési rendszer a környezettudatos építkezés területén.

 

Több ingatlan is környezetbarát módon működik

Az Alapkezelő emellett elkötelezett a fenntartható ingatlanfejlesztés és működtetés iránt, a vállalat portfólióját képező ingatlanok közül több épület is rendelkezik nemzetközi energiahatékonysági minősítéssel. Az Alkotás Pointon kívül a V17 is BREEAM minősítést kapott korábban, de a Green House, Infopark A és E épülete is kiérdemelte az épületek környezetbarát és gazdaságos minőségét igazoló LEED tanúsítványt.

Az Indotek Group kizárólagos érdekeltségébe tartozó Tarragona Holding Zrt. és a Diófa Alapkezelő korábbi tulajdonosa, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. között 2019. december 30-án született megállapodás a Diófa Alapkezelő Zrt. többségi tulajdonrészének értékesítéséről. A folyamat 2020 végén zárult.

AktuálisIndotek GroupBudapestingatlanfejlesztésfenntarthatóságirodaház

Hírlevél

Hirdetés