2024.05.20, Hétfő
Várakozáson felüli lett a hangzás Magyar Zene Házában - videóval
ligetbudapest.hu

Várakozáson felüli lett a hangzás Magyar Zene Házában - videóval

mti, magyarepitok.hu

2021.10.18. 09:54 - Hegedűs Gergely

A Magyar Építő kivitelezésében épülő létesítmény egyedülálló hangdómmal jön létre, amely ebben a méretben, állandó jelleggel nem található sehol máshol a világon.

Hirdetés

Sikerrel zajlott le a Magyar Zene Háza akusztikai tesztelése, amelyet a világhírű japán Nagata Acoustics végzett el. A Liget Budapest projekt keretében épülő zenei intézmény az év végére elkészül a Magyar Építő Zrt. kivitelezésében, és 2022 év elejétől várja a látogatókat.    

A komplexum lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatait az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végzi el. A bonyolult tetőszerkezet acélvázát a Weinberg Kft. készítette, a vasbeton-szerkezet az Épszerk-Pannónia Invest munkája, az üvegelemeket pedig az Orosházaglas Kft. gyártotta.


Számos nagy koncertterem beállításán dolgoztak már a japánok

A Magyar Zene Háza ügyvezetője az MTI-nek elmondta, az elmúlt napokban először hallottak zenét a Magyar Zene Háza háromszáz fős nagyteremében és százfős kistermében. 

Az eredmény pedig minden várakozásunkat felülmúlta

- fogalmazott Batta András.

Hozzátette: az akusztikai teszteléssel a Nagata Acoustics irodát bízták meg, amely Japán számos nagy koncertterme mellett dolgozott például a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall, a hamburgi Elbphilharmonie, a szentpétervári Mariinszkij Színház koncertterme és a Philharmonie de Paris akusztikai beállításán is.


Sikeresen kezelték a hanghatásokat 

A Magyar Zene Háza akusztikai tesztelése azért is volt különösen izgalmas, mert az épület jelenős részben üvegből van. 

A homlokzati üvegfal 94 darab egyedileg gyártott, osztatlan és hőszigetelt panelből áll, amelyek a ház egyes szakaszain megközelítik a 12 méteres magasságot.

Csakhogy az üveg az akusztikának nem kedvez túlságosan, mert a hang "visszapattan" ezekről a sík felületekről, és ez a hangzásnak nem szokott jót tenni - jegyezte meg.   

Batta András elmondása szerint azonban kiderült, hogy az épületet megálmodó világhírű japán építész, Fudzsimoto Szú már az épület tervezése során figyelembe vette az akusztikai kérdéseket, így a teremnek várakozáson felüli lett a hangzása.   


A terem bármelyik pontján ugyanaz az akusztikai hangminőség

A Nagata Acoustics munkatársai egy héten keresztül végeztek méréseket: a termeket először hangosítás nélkül, akusztikus hangszerekkel - szóló fuvolával, illetve egy vonósnégyessel, majd népi hangszerekkel tesztelték, végül hangosítással is - számolt be az igazgató. 

Érdekesség, hogy a terem bármelyik pontján ugyanaz az akusztikai hangminőség. A zenészek is jól hallották magukat és egymást a színpadon, ami nem minden koncertteremben magától értetődő - jegyezte meg, hozzátéve: mivel a kisterem fala a jó hangzást segítő faelemekkel egészült ki, így ott eleve jó akusztikára számítottak.   

Batta András elmondta:

csendben is végeztek méréseket, hogy teszteljék, mennyire szűrődnek be a környezet hangjai és hogy mennyire hallatszik a ház gépészete, de az épület ezeken a vizsgálatokon is megfelelt, a japán szakemberek csupán néhány apró korrekcióra tettek javaslatot.   


Egyedülálló hangdóm a térszint alatt

Így már biztonsággal kijelenthető, hogy a Magyar Zene Háza egyaránt be tud fogadni klasszikus, jazz, világ-, nép- és könnyűzenei koncerteket is, ráadásul a tető által még fedett részen kialakítottak egy 200 fős szabadtéri színpadot is - közölte.   

Batta András hangsúlyozta azonban, hogy a Magyar Zene Háza igazi zenei beavató intézményként fog működni,

amibe a koncerteken és rendezvényeken túl beletartozik a rendhagyó zenepedagógiai tevékenység és az állandó, illetve időszaki kiállítások is.   

Térszint alatt épül a kiállítótér, benne egy egyedülálló hangdómmal, amely ebben a méretben, állandó jelleggel nem található sehol máshol a világon - emelte ki, hozzáfűzve: ide nagyrészt beépítették már a projektorokat, a 360 fokos vetítővásznat és a hangszórókat.   


Néhány héten belül megkezdődhet a ház tesztüzeme

Az igazgató beszámolója szerint az állandó kiállítás egy zenetörténeti élménysétát kínál majd egy különleges, interaktív installációban. Ehhez egy ezer négyzetméteres teret építenek be tematikusan, és párhuzamosan készülnek a kiállítás tartalmi elemei is: zajlik a több száz zenei részlet, filmbejátszás, videomapping, animáció és egyéb multimédiás tartalom kivitelezése. 

"Tartjuk magunkat a menetrendhez, így néhány héten belül megkezdődhet a ház tesztüzeme, és még az idén befejeződik a kivitelezés, a jövő év elején pedig a nagyközönség előtt is megnyitja a kapuit a Magyar Zene Háza"

- közölte Batta András.   

Ezt követően is várnak még újdonságok a látogatókra - jegyezte meg: az első időszaki kiállítást valamivel későbbre tervezik, hiszen a ház megnyitásakor így is éppen elég újdonsággal és élménnyel találkozhat majd a közönség. Az állandó kiállítás után a "zenei csodák palotájaként" működő kreatív hangtér is látogathatóvá válik, majd a ház mellett tavasztól a szabadtéri zenei játszóteret is birtokba vehetik a gyerekek. Tehát: Városliget hangulat, a zene ligetében - tette hozzá Batta András.

AktuálisMagyar Építő Zrt.Magyar Zene HázaLiget Budapest ProjektVárosligetÓbuda GroupFőber Zrt.Épszerk-Pannónia Invest Kft.

Hírlevél

Hirdetés