2024.03.29, Péntek
Duna Bonum: az építőipari vállalat alapítványa ismét segített az egészségügyben
Kép: dunabonum.hu

Duna Bonum: az építőipari vállalat alapítványa ismét segített az egészségügyben

index.hu

2022.03.21. 13:49 - Kalácska-Nagy Nóra

Fontos szerepet tölt be az egészségügyi mecenatúrában a Duna Aszfalt Zrt. alapítványa.

Hirdetés

A Duna Aszfalt Zrt. tulajdonosa, Szíjj László által létrehozott Duna Bonum Alapítvány fő támogatási köre az egészségügyi projektek és intézmények támogatása. Lapunk legutóbb az alapítvány - a COVID-ellátásban résztvevő kórházi dolgozók számára biztosított - adományáról tudósított.

A Duna Bonum legfrissebb segítségnyújtásáról az index.hu számolt be, mely szerint 60 millió forintos lézerkés megvételéhez járult hozzá az alapítvány. Az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központja gazdagodott az új eszközzel, amelyből ráadásul jelenleg egyetlen darab létezik az országban, és tüdőáttétek eltávolítására használhatják.

Ez egy olyan speciális lézerkés, amelynek segítségével nagyszámú elváltozást lehet a tüdőből eltávolítani.

Az eszközt akkor alkalmazzák, amikor daganatos áttét alakul ki a tüdőben. Ha sok áttét van és kiveszik azokat, akkor gyakorlatilag nem marad tüdőszövet, nem marad felület a légzéshez. Ugyanis a daganat mellett ép tüdőszövetet is kivesznek, ha nem lézerrel operálnak.

Az Onkológiai Intézet habár 2013-ban már beszerzett egy lézerkést – szintén a Duna Aszfalt pénzügyi segítségével, azonban az új eszköz még precízebb, még pontosabban dolgozik, illetve van mód arra is, hogy az úgynevezett kulcslyuksebészeti eljárásoknál, vagyis minimális mellkasi metszéssel járó sebészetnél is alkalmazzák.

AktuálisDuna Aszfalt Zrt.Duna Bonum Alapítványegészségügyadomány

Hírlevél

Hirdetés