2024.04.19, Péntek
Újabb lendületet kap a BudaPart: rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánították a helyszínt
Fotók, képek: Property Market

Újabb lendületet kap a BudaPart: rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánították a helyszínt

MTI, magyarepitok.hu

2022.05.10. 10:00 - Bíró Beáta

A Kopaszi-gátnál épülő városnegyed új besorolása a lakásvásárlóknak is kedvez, mert az épülő ingatlanok után visszaigényelhetik az öt százalékos áfát.  

Hirdetés

Rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánították a BudaPart városnegyed-fejlesztés helyszínét. A besorolás további lendületet ad a Kopaszi-gátnál megvalósuló beruházásnak, gyorsítja és egyszerűsíti azt – közölte a Property Market Kft. (a Market Csoport leányvállalata) az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Kopaszi-gáttal szemben épülő új városnegyedet érintő döntés kedvez a lakásvásárlóknak is, mert az 5 százalékos áfával épülő rozsdaövezeti lakások után a vevők visszaigényelhetik az áfát. A visszaigénylés visszamenőleg nem érvényesíthető (a rendelet hatályba lépése előtti befizetések esetében), csak a további részletekre, vásárlásokra vonatkozik.

 

BudaPart látványterv
Fotók, képek: Property Market

 

A közleményben Schrancz Mihály, a Property Market ügyvezető igazgatója kiemelte: a rozsdaövezetek fejlesztésére irányuló akcióterv célja, hogy az elhanyagolt ipari területeket helyreállítsák, kármentesítsék, illetve új projekteket indítsanak, ezzel segítve a városrészek rehabilitációját. A városrész újrahasznosításával nemcsak a közvetlen környezetük, hanem az egész város is profitál, megújulhat a városi infrastruktúra, felértékelődhet a környezetében lévő ingatlanállomány, ezzel párhuzamosan megjelennek a lakók mindennapi életéhez szükséges szolgáltatások is.

 

A BudaPart a legnagyobb rozsdaövezeti beruházás Budapesten 

A BudaPart 2016-ban indult, a különleges városrészként fejlesztett területből 10 hektár a Lágymányosi-öböl vízfelülete, és 20 hektár városi park, amelynek része Budapest egyik legnagyobb közparkja, a Kopaszi-gát is. A korszerűsítés első két ütemét már lezárták, 1100 lakást értékesítettek is, az első két irodaépületet és az első öt lakóházat már birtokba vették a lakók és a bérlők.

 

A BudaPart fejlesztési terve

 

A megközelítőleg tízéves, maximum hat fázisban megvalósuló beruházás 54 hektáron épül. 15 lakóépületben 3 ezer lakás, 12 irodaházban 250 ezer négyzetméter irodaterület és 15 ezer négyzetméter kereskedelmi terület jön létre, ahol mintegy 25-30 ezer városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben. A fejlesztés végére a BudaPart majdnem fele, 26 hektár zöldfelület marad, melynek része Budapest egyik legnagyobb közparkja, a Kopaszi-gát is.

A most bejelentett rozsdaövezeti akcióterületi besorolásról a 2021. májusában létrejött Rozsdaövezeti bizottság döntött. A testület javaslatok alapján határoz arról, hogy mely leromlott állapotú, korábban ipari vagy egyéb gazdasági célra használt ingatlanok kerüljenek be a programba. Eddig 46 területre érkezett kezdeményezés a bizottsághoz, ebből 16 akcióterületté minősítését támogatta a grémium és hat terület besorolását hagyták jóvá.

 

Schrancz Mihály

 

Magyarország harmadik legnagyobb ingatlanfejlesztő cégénél, a Property Market Kft.-nél rekordméretűre nőtt a fejlesztési portfólió értéke, vagyis a Market Csoport 2015-ben alapított, ingatlanfejlesztésre szakosodott leányvállalatánál – erről nemrég írt lapunk

A cég aktív projektjeinek értéke tavaly elérte az 500 milliárd forintot, ami több mint 500 ezer négyzetmétert jelent 26 épületben, amelyből 16 lakóépület, 7 iroda és 3 hotel. A cég a passzív portfóliójában további 500 milliárdos, 27 épületre vonatkozó, 500 ezer négyzetméternyi fejlesztési potenciállal rendelkezik, amelyekre fejlesztési szerződéssel rendelkezik – összegezte a 2021-es év mérföldköveit a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója.

 

AktuálisProperty Market Kft.Market Építő Zrt.BudaPartingatlanfejlesztésBudapest

Hírlevél

Hirdetés