2024.04.20, Szombat
Érik a digitális áttörés az építőiparban? Íme a PERI eszközei!
Fotók: PERI

Érik a digitális áttörés az építőiparban? Íme a PERI eszközei!

magyarepitok.hu

2023.05.19. 18:33

Többek közt a beton tulajdonságait folyamatosan nyomon követő, frissülő adatok; a zsalu készletgazdálkodását optimalizáló kalkulátor; a zsalu építését támogató virtuális bejárás és a bármikor lekérdezhető deponált anyagmennyiség is a lehetőségek közé került az elmúlt évek digitális fejlődésének köszönhetően.

A digitalizáció az építőipar munkafolyamatait jelentősen felgyorsítja, optimalizálja az anyaggazdálkodást és 3D-ben szemlélteti a projekteket. Ennek megfelelően a PERI-nél is kiemelt szerepet kapnak a különböző digitális megoldások. Ügyfeleik olyan megbízható zsaluzást és állványozást támogató online rendszerekre támaszkodhatnak, amelyek lehetővé teszik, hogy hatékonyabban végezhessék mindennapi munkájukat.

Az egyik legkönnyebben elsajátítható eszköz a továbbfejlesztett QuickSolve alkalmazás,

amely bárki számára lehetővé teszi egyszerű geometriájú falzsalu- és homlokzati állvány rendszerek, valamint híd fejgerendák tervezését és előzetes anyaglista generálását. Lehetőséget ad továbbá saját anyagkészlet meghatározására is, amelyet szintén figyelembe vesz a megoldás során.

Egyes födémzsalu- és teherhordó állványrendszerek, így a Multiflex, a Multiprop és az ST100 esetében külön online eszközök segítik a kivitelezők munkáját, lehetővé téve akár hozzávetőleges mennyiségszámításokat, valamint rövidítve az előkészítési fázist is. A pillér- és falzsaluk esetében kiemelt fontossággal kezeljük a maximális terhelhetőséget. Gazdaságos kivitelezés érdekében betonnyomás kalkulátorral is rendelkezünk, amely optimalizálja a kihasználtságot a zsalu maximális teherbírása és a betonozási idő függvényében.


A virtuális bejárás kulcsfontosságú lehet az állványkiosztásban és a balesetek megelőzésében

Az építőiparban az együttműködés a különböző szakágak között nélkülözhetetlen.

Ennek érdekében a PERI Magyarország saját BIM szakmérnök csapatával támogatja a BIM alapú projektek tervezését és kivitelezését.

A leggyakrabban használt rendszereink teljes könyvtára elérhető, amely lehetővé teszi a zsaluzattervek kidolgozását és integrálását a Tekla Structures alkalmazáson belül. Állványtervezőink egyedi épület esetén, illetve megfelelő terv hiányában 3D lézerszkenner segítségével dolgoznak, így a lehető legpontosabb megoldást kínálják a valós környezeti adatok alapján.

A BIM mellett további fejlesztések segítik az építkezésen lévő anyagok egyszerű dokumentálását, valamint kimutatások készítését és ellenőrzések elvégzését. Ezt elősegítve egyes termékeinket RFID technológiával és QR kódos azonosítással láttuk el, mely átláthatóbb kivitelezést és minimalizált kockázatot eredményez. A PERI Material Scan felhőalapú adattárolásának segítségével bármikor lekérdezhetők akár egy adott területre deponált termékek száma is.

A BIM modellek vizualizációra is használhatóak a PERI Extended Experience mobilalkalmazás segítségével.

A komplexebb csomópontokat 3D-ben megjelenítjük, és a tervezett zsalu- és állványrendszert virtuálisan helyezhetjük el az építési környezetben. VR szemüveggel kiegészítve pedig teljeskörű élményt nyújt az optimális állvány- és zsalukiosztás megtalálásához, valamint a szakszerű összeszerelés betanulásához. Az építési terület virtuális bejárása pedig kulcsfontosságú lehet a megfelelő biztonsági zónák kijelölésében és a balesetek megelőzésében.


Állandóan frissülő adatok a beton állapotáról

Szenzoraink segítségével még speciális körülmények között is optimalizálhatjuk a betonozási folyamatot. A PERI InSite rendszer lehetővé teszi négy különböző paraméter (nyomás, hőmérséklet, tömörítettség és víztartalom) valós idejű nyomon követését webes alkalmazáson keresztül.

A rendszer az adatok függvényében automatikus becslést készít a beton aktuális minőségére vonatkozóan, ami különösen fontos lehet extrém hőmérséklet, korai kizsaluzás vagy öntömörödő beton esetében. Ezen felül bármikor ellenőrizhetjük a szerkezet állapotát, valamint a munkafolyamatok ütemét, és szükség esetén beavatkozhatunk.

Összességében PERI elkötelezett amellett, hogy a digitális megoldások segítségével áttörést hozzon az építőiparban, így legyen szó előkészítésről, betonozási folyamatról vagy készletgazdálkodásról, a digitális termékeinek alkalmazásával minden fázisban egyszerűbbé, gyorsabbá és biztonságosabbá atesszük projektjeinket.

AktuálisPeri Kft.digitalizációBIMinnováció