2024.04.30, Kedd

Hirdetés

Kulcsfontosságú munkákat mutatunk be az ország stratégiai kőolajtárolójában
Fotók: Hexum

Kulcsfontosságú munkákat mutatunk be az ország stratégiai kőolajtárolójában

magyarepitok.hu

2023.08.30. 08:01 - Hegedűs Gergely

Nemcsak feltárja, ki is javítja a hibákat a VABEKO az úgynevezett nagyrevíziós munka során, amelyben a részprojektek listája rendkívül szerteágazó.

Hirdetés

A javítási munkák utolsó fázisánál tart a VABEKO Kft. a HEXUM Tartálypark Zrt. százhalombattai stratégiai kőolajtárolóban. Előbbi cég a hazai gázipar meghatározó szereplőjeként az országszerte található 6 darab, egyenként 80 ezer köbméteres tároló közül az egyikben nagyrevíziós munkákat végez, valamint a revízió során feltárt hibák javítását kivitelezi.


A HEXUM két telephelyen végzi a kőolaj és három telephelyen a kőolajtermékek tárolását

A most zajló projekt hátterét a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) tevékenysége adja, amely felelős hazánkban a behozott kőolaj és kőolajtermékek, illetve földgáz biztonsági készletezéséért. Az MSZKSZ által meghatározott stratégiai irányokat az MSZKSZ által megalapított HEXUM Holding Zrt. valósítja meg. A Holdingon belül a HEXUM Tartálypark Zrt. elsődleges feladata, hogy biztosítsa a biztonsági szénhidrogén (kőolaj és kőolaj termék) készletek tárolását, illetve a szénhidrogén – elsősorban kőolaj és  kőolaj-termékek laborvizsgálatát és tanúsítását. A HEXUM Holding Zrt. a közvetlen és közvetett tulajdonában álló társaságokkal alkotja a HEXUM Csoportot.

A HEXUM HOLDING Zrt. tagjaként a HEXUM Tartálypark Zrt. Magyarország stratégiai (biztonsági) kőolaj, illetve kőolajtermékek tárolásával és kiszolgálásával foglalkozik öt telephelyen: Celldömölk, Pétfürdő, Vámosgyörk, Százhalombatta, illetve Tiszaújváros területén benzin, gázolaj, valamint kőolaj tárolása valósul meg. Celldömölkön, Pétfürdőn és Vámosgyörkön a vállalat maga üzemelteti a telephelyet, míg Százhalombatta és Tiszaújváros esetében az üzemeltetést külső szolgáltatóként a MOL Nyrt. végzi.

A társaság honlapjáról az is kiderült, hogy a HEXUM Tartálypark Zrt. különös figyelmet fordít a termékek tárolásának, a tároló telepeknek, a telepeken dolgozók és a környezetében élők biztonságára. Ennek érdekében az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a telephelyek biztonsági szintjét, minden esetben élen járt a technológiai újítások terén.


Nemcsak feltárja, ki is javítja a hibákat a VABEKO

Lapunk a HEXUM Tartálypark Zrt.-nek a MOL területén található kőolaj tároló tartályai munkáiról a VABEKO Kft.-től értesült. A magyar cég szakembere, Vittmann Gergely elmondta, a százhalombattai telephelyen a 90-es évek végén épült, álló hengeres tartályokban stratégiai kőolajat készleteznek. „A kőolaj a telephelyre csővezetéken érkezik, ezután a 70,5 méter átmérőjű és 22,5 méter magasságú tartályokban tárolják le” – árulta el. „A kőolaj kiszállítása szintén csővezetéken történik.”

Szavaiból kiderült, a veszélyes folyadékok tárolótartályaira vonatkozó hatályos rendeletek, valamint az illetékes hatóság döntése értelmében a tartályokon időszakos ellenőrző vizsgálatot kell végezni meghatározott ciklusonként. A VABEKO Kft. feladata a tartály ezen „nagyrevíziós” munkáinak elvégzése, valamint a revízió során feltárt hibák javításának elvégzése:

  • a tartály zárt technológiás-, és finom tisztítása;
  • a külső és belső bevonatrendszer ellenőrzése és javítása;
  • a fenéklemez, a tartálypalást, a védőgyűrű és az úszótető, valamint a hegesztési varratok roncsolásmentes vizsgálta és javítása;
  • alkalmazott vizsgálati eljárások: szemrevételezés, folyadékbehatolásos repedéskereső-vizsgálat, mágneses repedéskereső-vizsgálat, radiográfiai vizsgálat, ultrahangos vizsgálatok, örvényáramos vizsgálat, vákuumtartási vizsgálat;
  • az úszótető zárszerkezet vizsgálata, felújítása;
  • a csapadékvíz elvezető rendszer vizsgálata, felújítása;
  • a technológiai csőrendszer, szerelvények, keverők és hőcserélők vizsgálata, javítása, felújítása, illetve cseréje;
  • az aktív korrózióvédelmi rendszer vizsgálata, felújítása
  • a tűzvédelmi rendszer elemeinek vizsgálata, felújítása, cseréje;
  • nyomáspróbák elvégzése;
  • villamos és villámvédelmi felülvizsgálatok, javítások;
  • műszeres- irányítástechnikai, valamint hírközlési és vagyonvédelmi felülvizsgálatok, javítások.

Rugalmas alkalmazkodás is kellett a feszes ütemterv tartásához

Vittmann Gergely a munkálatok jelen állásáról is beszámolt. Eszerint a tartály tisztítását követően befejeződtek a vizsgálatok, és az ezek alapján meghatározott javítási munkák utolsó fázisa zajlik jelenleg. „Folyamatban van a szerelvények visszaépítése, a csővezetékrendszerek készre szerelése” – ismertette. „Hátra vannak még az aktív és passzív korrózióvédelmi feladatok, a tartály zárása és nyomáspróbája, és az ezt követő készre szerelési, befejezési feladatok.”

Zárásként elmondta, a megrendelő részéről határozott elvárás volt egy feszített ütemterv tartása. „Ez kizárólag a folyamatok megfelelő szervezésével, állandó ellenőrzésével és gyors beavatkozással, a körülményekhez való rugalmas alkalmazkodással tartható” – hangsúlyozta.

„Kiemelendő a HEXUM Tartálypark Zrt. munkatársainak partneri hozzáállása a felmerülő problémák megoldása során. A határidők tartásához hozzájárul a bevont alvállalkozók proaktív közreműködése is, kiegészítve szakembereink erőfeszítéseit.”

AktuálisVabeko Kft.kőolajSzázhalombattaMOLHEXUM Csoport

Hírlevél

Hirdetés