2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Két évtized után végre befejezték Szentendre egyik legfontosabb kiállítóterét
Ferenczy Múzeumi Centrum

Két évtized után végre befejezték Szentendre egyik legfontosabb kiállítóterét

magyarepítok.hu, MTI

2023.09.18. 17:02 - Móré Levente

Komoly átalakításon esett át Szentendre egyik legfontosabb kortárs művészeti központja. A Művészetmalom középső szárnyának felújítása közel 224 millió forintos beruházással valósulhatott meg.

Hirdetés

Három új kiállítóterem kiépítése mellett a fejlesztéssel megoldódott az épület teljes utólagos vízszigetelése, megújult a középső szárny udvari homlokzata, a földszinten modern konferenciatermet alakítottak ki nagy belmagassággal, a galériaszinten pedig két múzeumpedagógiai foglalkoztató-tárgyaló épült meg a hozzátartozó kiszolgálóterekkel – tudtuk meg a Ferenczy Múzeumi Centrum közleményéből. A konferenciaterem, amely nemcsak konferenciák, előadások, de koncertek, felolvasóestek megrendezésére is lehetőséget ad, idén tavasszal az Árpád népe nemzetközi régészeti konferenciával debütált.

 

24 év kellett hozzá

A MűvészetMalom több mint két évtizede működő kortárs művészeti kiállítótér Szentendrén. A 19. század végi egykori fűrészmalom Magyarország egyik legkülönlegesebb kiállítóhelye, amely 1999 júniusában nyílt meg a nagyközönség számára. A gőzmalom műemléki védettségű épületegyüttesét az 1990-es évek második felében kezdték el több ütemben felújítani. Az első ütemben a Bogdányi utcai épület északi szárnya készült el, három szinten kiállítóterekkel. Az utcai szárny részleges felújítását az új déli szárny építése, valamint az utcai szárny teljes körű felújítása, bővítése és új bejárati előcsarnok kialakítása követte. A középső szárnyat a '90-es évektől nyeregtető védte a csapadéktól, de falai nyersen maradtak, a nyílászárókat nem építettek be az udvar felőli fal homlokzati nyílásaiba.

Még ebben a "szerkezetkész" állapotban is sok kiállításnak, színházi előadásnak adott helyet az épületszárny, amely most, B. Szabó Veronika építész és az XYZ Design Labor jegyezte tervek szerint a három új kiállítótérrel bővült. Az eredeti homlokzatfelületek, a nyerstégla falak megtartásával az egykor volt fűrészmalom ipari funkcióját idézik meg. A MűvészetMalom kialakítása közel nettó 224 millió forintos fejlesztéssel végre lezárult, a hétvégén pedig ünnepi koncerttel egybekötött ünnepségen át is adták azt a közönségnek.

AktuálisFerenczy Múzeumi CentrumMűvészetMalomépítészetXYZ Design LaborSzentendre

Hírlevél

Hirdetés