2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Tradíció és innováció: operatív igazgatósággal erősíti pozícióját a SZABADICS Építőipari Zrt.
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Tradíció és innováció: operatív igazgatósággal erősíti pozícióját a SZABADICS Építőipari Zrt.

magyarepitok.hu

2024.02.21. 07:45 - Bíró Beáta

Nyugat-Magyarország meghatározó építőipari vállalata komoly célokat tűzött ki maga elé. A gyökereket megtartva a folyamatos megújulásra, trendkövetésre törekszik. Az építőipar új kihívásaira adott válaszok megvalósításában komoly szerepet tölt be Szabadics Roland operatív igazgató, aki gyerekkorától kezdve aktívan részt vesz a családi vállalatcsoport fejlődésében. Nem is kérdés számára az új irányvonalak meghatározása.

Hirdetés

A leginkább mélyépítőként ismert, de utóbbi években a magasépítésben is komoly eredményeket elért SZABADICS Építőipari Zrt. szembetűnő fejlődési pályára lépett. Az 1989-ben családi vállalkozásként alapított cég tudatos és részletesen megtervezett stratégia mentén, az évtizedeken át felhalmozott tapasztalatra, gyökerekre támaszkodva, a megújulás igényével hódít egyre nagyobb teret a hazai építőiparban, s vált cégcsoporttá. Sőt, a közelmúltban Horvátországban és Romániában is sikeres projekteket valósított meg, néhányon pedig jelenleg is dolgozik. A kezdetekkor 8 fős egyéni vállalkozás mára több mint 250 fős cégcsoporttá nőtte ki magát.

A jelenlegi építőipari piaci környezetben a menedzsment felismerte, hogy még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a stratégiai területként meghatározott magánpiaci és külföldi munkáikra, ezért erre a célra önálló igazgatóságot állítottak fel, melynek vezetője a korábbi vezérigazgató lett. A hozzá tartozó területet – a hatékonyabb működés érdekében - gazdasági és operatív igazgatóságra osztották fel. Utóbbi vezetésére Szabadics Rolandot kérték fel, aki előzőleg főmérnökként tevékenykedett a vállalatnál.

A lépéssel megerősítették a családi, tulajdonosi szemléletet a központi szervezeteknél is, emellett fiatalos megújulást remélnek a cégnél.

 

 

„Gyakorlatilag a céggel együtt nőttem fel, hiszen azt nagyapám, Szabadics József születésem előtt egy évvel alapította. Én már a harmadik generációt képviselem, édesapám Szabadics Attila és nagybátyám Szabadics Zoltán is a cégcsoportért dolgozott és dolgozik. Gyerekkoromban sokszor kísértem el édesapámat a munkaterületekre, nagy élmény volt számomra kipróbálni akkoriban a minikotrókat. Általános iskolás koromban nyaranta hol az adatrögzítésben, hol a partnereknek szánt borok címkézésében segítettem. Gimnáziumi éveim alatt pedig már ténylegesen tudtam dolgozni kubikusként, segédmunkásként szünidőben a brigádokkal együtt élve, majd az egyetem elvégzése után egy rövidebb, más építőipari cégnél eltöltött idő után csatlakoztam a Szabadics Zrt.-hez, mint magasépítési munkahelyi mérnök” – meséli a hosszú, kezdeti éveket az operatív igazgató.

 

Az adott szó szentsége az egyik legfontosabb érték

Innentől kijárta a ranglétrát: építésvezető, projektvezető, majd főmérnök lett. Bekerült az igazgatóságba és most már tulajdonostárs is a cégben.

Elmondható tehát, hogy élete során aktív személyes jelenléttel ismerte meg a vállalat működését, valamint a kollégákat és egész eddigi életét végig kísérte a vállalat működésében való részvétel.

„Korábban említettek közül nagyapámnak, édesapámnak, nagybátyámnak, Kovács Tamás elnöknek és tulajdonostársaimnak nagyon sokat köszönhetek, ők mutatták meg azokat az értékeket, melyek a cégcsoportba beleivódtak, ezek leginkább a minőségi, határidőben történő munkavégzés és az adott szó szentsége.”

Az új terület – úgy véli – már jobban passzol a személyiségéhez, mint a kivitelezésekhez szorosan köthető operatív munka, amit korábban szintén legjobb tudása szerint végzett. „A mostani pozíciómban inkább a vezetői kompetenciáim érvényesülhetnek. Mindig is vezető tulajdonságokkal bírtam, ugyanakkor nagy híve vagyok a csapatmunkának és jelentős szociális érzékenységgel rendelkezem: fontosnak tartom mások véleményének meghallgatását, a célok és feladatok közös kitűzését-” – mondja az igazgató.

 

A cél a jövőállóság megteremtése

Azok a részterületek, amik most alá tartoznak, eddig is működtek, most azonban finomhangolásra várnak az új piaci helyzeteknek megfelelően. „Az én fő küldetésem a belső stabilitás és cég jövőállóságának megteremtése, amely számos összetevőt foglal magában. Ezek közé tartozik a digitalizáció előmozdítása, az emberi erőforrás menedzsment jelenlegi trendekhez való illesztése, a vállalat modernizálása, valamint a megújulás és az alkalmazkodás a jelenlegi és a jövőbeli piaci irányzatokhoz.

 

 

Elképzeléseit step by step szeretné megvalósítani az egyes területeken. „Az a szándékom, hogy a vállalatcsoportunk hosszú távon eredményes legyen, megelégedettséget szerezve ügyfeleinknek, és nagyon nem utolsósorban a munkatársainknak is.” Az igazgató - utóbbit alátámasztva - a közösségformálást mindenképpen feladatának tekinti a jövőben, valamint a digitalizációs fejlesztésekkel a belső hatékonyságot kívánja növelni, a piacon való még eredményesebb érvényesülés érdekében.

Az arculati változtatástól pedig azt várja, hogy a fiatalok számára vonzóbbá tegyék a vállalatot, és ez a megjelenésbeli frissítés a megrendelőiknél is pozitívan csapódhat le.

 „Azt mindenképpen meg kell említenem, hogy a csapatom tagjai abszolút partnerek az elképzeléseim megvalósításában, közöttünk minőségi együttműködés valósul meg. Szakmailag minden egyes kollégámra számíthatok, mint megbízható társakra a közös célok elérésében.” – tette hozzá Szabadics Roland.

 

A fejlődés kulcsa az innováció és a hatékonyság

A vezető aktívan részt vesz a cég következő 3 éves stratégiájának kialakításában is, amely kiterjed az általa irányított területekre is. A strukturált célok és akciók definiálása mellett meghatározzák az SLA-kat (Service Level Agreement = elvégzendő feladatok tételes listája, határidővel – a szerk.), majd számszerűsített KPI-okat (valódi fejlődési mutató – a szerk.) rendelnek hozzá.

Az innováció és a digitalizáció a cégcsoport stratégiájának alappillérét jelenti, amely a jövőbe mutató megoldásokkal helyezi modern alapokra a több mint 30 éves tradícióval rendelkező építőipari vállalatot.

„Azt szeretnénk, hogy a cégcsoport hosszú távú fenntarthatóságát biztosítsuk, viszont ehhez fel kell ülni a mostani hullámokra. Ezt elősegítve nagyjából egy éve határoztuk el, hogy a BIM módszertan elsajátításában és használatában itt Nyugat-Magyarországon zászlóshajósok szeretnénk lenni, ezért erre csináltunk egy külön stratégiai programot, amelynek egyik eleme a BIM szakmérnöki képzés. Idén hetedmagammal elvégeztük a Pécsi Tudományegyetem Műszaki Informatikai karán a BIM szakmérnöki képzést.”

 

Forrás: facebook.com/szabadicszrt

 

A „BIM menedzserek” feladata lesz, hogy cégen belül átadják a megszerzett tudást, hogy a kollégák is használni tudják. Emellett ők felügyelik majd az egyes kivitelezési munkákat megelőző, külső megbízásban készülő BIM-tervek elkészítését, valamint hozzásegítik a kollégákat ahhoz, hogy a tervek megvalósításakor nagyobb hatékonyságot érjen el a vállalat.

 

Komoly kihívás a fenntarthatóságban való előrehaladás

A másik nagy terület, amelyben a Szabadics komoly előrelépést tervez, a fenntarthatóság területe.

„A következő időszak fontos területe a fenntarthatósági stratégiánk kialakítása. Itt előnyünkre szolgálhat, hogy vezetek egy országos körforgásos gazdálkodáson alapuló munkacsoportot az építőipar területén, legfontosabb szerepem a szemléletváltás megújításának elősegítése.”

A hosszútávú cél az ökológiai lábnyom csökkentése. E területen a kézzel fogható eredmények közé sorolható a nagykanizsai irodaháznál telepített napelempark, a telephelyen elvégzett energetikai felújítás, fűtéscsere, illetve hőszigetelés. A parkolóban pedig hamarosan elektromos töltőállomásokat szerelnek be. Valamivel nagyobb kihívás hasonló előrehaladást elérni a kivitelezéseken, ugyanakkor arra nagy figyelmet fordít a cég, hogy a projekteken dolgozó gépparkokat folyamatosan korszerűbbre cseréljék. A kivitelezések megvalósításakor kiemelt figyelmet szentelnek a környezetvédelmi előírások betartására, vagy a szelektív hulladékgyűjtésre. A bontásoknál például szeparáltan gyűjtik az anyagokat és próbálják újrahasznosító helyekre szállítani, vagy helyben, munkaterületen belül újra felhasználni – ilyen például egy betonszerkezet bontásánál a darált beton.

 

 

„Abban bízunk, hogy év végéig megszületik a fenntarthatósági jelentésünk is, amely alapján meg tudjuk határozni azokat a célkitűzéseket, amelyek felé el tudunk indulni. Ezek többek között lehetnek a papírmentességi törekvéseink, ezzel együtt a digitális aláírás bevezetése, a karbonlábnyomunk csökkentése, megrendelőinknek különböző zöld építéstechnológiai megoldások javaslata.

 

Szabadics, mint a „megbízhatóság szinonimája”

Összefoglalójában az operatív igazgató kifejti: az építőiparban folyamatban lévő szemléletváltás mozgatói az interjúban is említett területek, a fenntarthatóság, a digitalizáció, emellett a törvényi szabályozás változása. Ezeknek a kihívásoknak szeretne megfelelni a cégcsoport, a hatékony működés érdekében.

„A Szabadics Zrt. egyik ismérve, hogy a tradíció és az innováció egymást erősítve fér el egymás mellett. A korábban említett értékeinket nem feledjük, minden kollégánktól megköveteljük, azonban a folyamatos megújulás is jellemző cégünkre. Szeretnénk a megbízhatóság szinonimája lenni a megrendelőink, partnereink és munkavállalóink körében is” – zárja gondolatait Szabadics Roland.

AktuálisSzabadics Zrt.NagykanizsafenntarthatóságinnovációhatékonyságBIMökológiai lábnyom

Hírlevél

Hirdetés