2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Mélyépítő gyökerű cégnél épített ki sikeres magasépítő üzletágat a Hónap Mérnöke
Interjú fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Mélyépítő gyökerű cégnél épített ki sikeres magasépítő üzletágat a Hónap Mérnöke

magyarepitok.hu

2023.12.30. 08:10 - Bíró Beáta

A munkában, az elhivatottságban és az eredményekben hisz a decemberi Hónap Mérnöke. Varga Ignác saját elképzelései és szigorú szabályrendszere alapján építette fel és vitte sikerre a Szabadics Építőipari Zrt. magasépítési üzletágát. Precízsége és elvárásai sokakat meghökkentett, ám csapata mostanra önálló, jól működő. A pozitív visszajelzések igazolják az igazgató módszereit, hiszen mára a mélyépítési munkáiról ismert vállalat magasépítő divíziója további növekedés előtt áll.  

Hirdetés

28 éve van a pályán, építészmérnök diplomával rendelkezik, kivitelezés szakirányban. Varga Ignác büszkén vallja, hogy végig járta a ranglétrát, ami véleménye szerint egy vezetői pozícióban nagy előnyt jelent. Volt előkészítő mérnök, majd művezető, később építésvezető, projektvezető, létesítményfőmérnök, valamint műszaki igazgató. A Szabadics Építőipari Zrt. a negyedik munkahelye, s úgy gondolja, most van a legjobb helyen, pályafutásának csúcsát éli. Karrierje során Ausztriában szerzett külföldi tapasztalatokat a Hónap Mérnöke.

A Szabadics Zrt.-hez több mint öt éve került. A cég 34 éves múltra tekint vissza: jogelődjét 1989-ben alapította Szabadics József, majd az egyéni vállalkozásból 1996-ban létrejött közmű- és mélyépítő cég tevékenységi körét azóta folyamatosan és dinamikusan bővítik. A tulajdonosok 2018-ban döntöttek úgy, hogy a kellő szakmai tapasztalatok birtokában létrehozzák a vállalat magasépítési üzletágát. A feladatra Varga Ignácot kérték fel.

„Igent mondtam, mert szeretem a kihívásokat és ez komoly szakmai lehetőségnek tűnt. Az első másfél év volt a legnehezebb, hiszen a vállalat egyik jogelődjének, a Szabau Kft.-nek az integrálásával jött létre az ágazat gerince. Nemcsak a projekteket kellett a Szabadics Zrt.-be olvasztva folytatni, hanem a dolgozóknak is egy másik szemléletet kellett átadni, hogy megvalósulhassanak a magasépítési elképzelések. Meg kellett felelni a folyamatszabályozásnak, üzleti tervek készültek, ahogy egy cégnek működnie kell. Emellett rengeteg felmerülő problémát kellett megoldani” – emlékszik vissza a vállalatnál töltött kezdeti időkre Varga Ignác. 

 

 

Szédületes munkatempóval vitte sikerre az üzletágat

Elhivatottságával, hozzáállásával igyekszik bizonyítani alkalmasságát a pozícióra, abban hisz, hogy egy vezető elsősorban a példamutatásával, s nem parancsszóval válik hitelessé. A Kecskeméten élő szakember elképesztő munkatempót diktál: naponta ingázik a cég nagykanizsai székhelyére, s ha egy projekt úgy kívánja, vidéken éjszakázik. Hajnalban indul és késő este ér véget egy napja.

„A kemény munka meghozta a várt eredményeket. Elmondhatom, hogy minden projekt határidőre készült el magas minőségben, a vezetőséget nem hívogatják, mert nincs probléma. Az elmúlt öt évben sikerült a terveket és elképzeléseket megvalósítani, a rengeteg vele járó gond, probléma ellenére, ami a mi munkánk velejárója.”

A szakember vezetésével annyira jó irányt vett az üzletág, hogy 2022 januárjától Magasépítési divízióvá nőtte ki magát.

„Ez azt jelenti, hogy leányvállalatok, a teljes magasépítési fizikai állomány, humánerőforrás is hozzám került, illetve a szerkezetépítők is, az irányító egységgel együtt.”

Az elmúlt években minden egyes elvégzett sikeres projekt hozzájárult ahhoz, hogy a divízió tovább virágozzon.

„A Szabadics Zrt.-t mélyépítő cégként könyvelik el. Az országban nagyon sokan nem tudják, hogy mi magasépítéssel is foglalkozunk, de azon dolgozunk, hogy ez megváltozzon. Tízmilliárd forint alatti projekteket végzünk, előfordul, hogy konzorciumban más cégekkel. Ez behatárolja a helyünket.

 

A Kis-Balaton Látogatóközpont 

 

Ám annak köszönhetően, ahogy mi dolgozunk, azt a pozitív visszajelzést kapjuk a tulajdonosoktól, a vezetőktől, hogy mi mások vagyunk. A sebességünk az, ami kiemelkedő. Én egy türelmetlen típusú, eredményorientált ember vagyok. Ám ezt a kollégák megértették, és sokkal gyorsabban, hatékonyabban dolgoznak, mint mások.”

Naponta 50-60 operatív feladatot oldanak meg. Azonnal intézkednek, s ha probléma adódik, akkor nem egy úton indulnak el, hanem „A”, „B” és „C” terv is készül. Azért, hogy ha az „A” nem megfelelő, akkor ne teljenek el újabb napok az ötleteléssel, hanem csak előveszik a következőt.

 

Sajátos, ám hatékony módszerekkel dolgozik

Varga Ignác szigorú munkafolyamatokkal irányít, amit eleinte nehezen fogadtak el a munkatársak. Élt azzal a bizalommal és azzal a lehetőséggel, hogy szabad kezet kapott az üzletág (most már divízió) felépítésére: a stratégiához kemény módszereket választott, de mint mondta, az eredmények őt igazolják.

Az eredményességhez azonban az igazgató szerint is több minden kell. Nagyon fontosnak tartja például, hogy folyamatosan önkritikát gyakorolnak.

„Minden évben szükséges a finomhangolás. Ilyenkor elővesszük a dolgainkat és megnézzük, hogy milyen problémák voltak, nem söpörjük be a szőnyeg alá. Amit nem jól csinálunk, azt el kell dobni, amiben pedig jók vagyunk, azt erősíteni kell” – árulja el Varga Ignác.

„Ehhez párosul az, hogy nekem van egy erős munkamódszerem, munkastílusom. Elég megosztó személyiség vagyok a cégnél, tehát nincs köztes állapot. A respectem szerencsére megvan, az maga a szakmai tudás. De hiába tudom, hogy mit kell csinálni, ha nincs mögöttem csapat, amely tűzbe megy a projektek sikerességéért. Én pedig a másik oldalon mindent megteszek értük a megfelelő bérezéssel, juttatásokkal, csapatépítő programokkal.”

 

A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban új tornacsarnoka
Fotó: MTI

 

Azt is mondják a Szabadics magasépítő csapatára – esetenként maguk a csapattagok is –, hogy katonásak, mert komoly szabályok mentén működnek. Precízen dokumentálnak, írásban kommunikálnak, mindennek nyoma van.

Ezt a szigorú működést meg is indokolja a vezető: „addig, amíg problémamentesen halad egy projekt, nincs gond, mindenki simogatja a másikat. De ha gond van, akkor mindenki kihátrál. Ilyenkor elővesszük a dokumentációt, amiből minden kiderül. Ez nem egy védekező mechanizmus, ezek tények. Korábban rengeteg időt, energiát fektettem a kollégák mentorálásába. Minden héten, minden kollégával – az adminisztrátorral, a főmérnökkel, az építésvezetővel – leültem és 30 percet egyeztettem arról, hogy mik az elvárásaim, hogyan dokumentáljanak, hogyan priorizáljanak, milyen folyamatok mentén dolgozzanak. 2021-re elértük azt, hogy már nincs szükség a támogatásomra, mindenki jól végzi a dolgát.”

 

A kommunikációra is nagy hangsúlyt fektet

A divízióvezető tehát felismerte, hogy a kommunikáció a másik fontos tényező a kivitelezés sikeres megvalósításában. Ezt is e-mailben várja el. A hierarchiában alatta lévő főmérnöknek, projektvezetőnek egzakt módon, írásban ad feladatokat egy-egy projekttel kapcsolatban. Alapvető elvárása, hogy ezekere érkezzen visszajelzés a megadott határidőre, hogy megoldódott, elvégezték, vagy esetleg probléma merült fel, ezért még szükséges még egy kis idő.

 

 

„Mára a kollégák nagyon sokat fejlődtek, nagyon sokat tanultak, alkalmazzák a checklistákat, hogy milyen szabályok mentén, hogyan kell előre kell gondolkodni, mire kell figyelni, hogyan kell versenyeztetni, kiválasztani egy alvállalkozót. Közben le kellett nyesegetni azokat az ágakat, ami nem működött. Mostanra eljutottunk oda, hogy míg 2018-ban ezek a szakemberek pár százmilliós projekteket kiviteleztek, most már akár egy 6-7 milliárdos kivitelezést is meg tudnak valósítani.

Azt gondolom, hogy ha én most innen felállnék, akkor ez a csapat önállóan tudna dolgozni működni egy évig. De mégis vezetni kell őket és nagyon jó érzés, hogy engedik.”

 

A jó szervezés fél siker  

Ahogy egyre több cég felismeri az organizációban rejlő lehetőségeket, úgy Varga Ignác is nagy hangsúlyt fektetett ennek tökéletesítésére az elmúlt években. Szerinte ez a hatékonyság és a siker harmadik kulcsa. „A magasépítés területén egy projekt 70 százaléka az organizáció, szervezés és kommunikáció: tehát az, hogy előre gondolkodunk, időben ott legyen az anyag, az alvállalkozó. Mindössze 30 százaléka szól a kivitelezésről, a szakmáról, amit a főmérnöknek, projektvezetőnek ott a helyszínen meg kell oldani – nem lebecsülve a munkájukat. Úgy gondolom, ha jól szervezünk, az fél siker, a problémákat a szakemberek a helyszínen már meg tudják oldani.”

 

Fontosak a kihívások, de még ennél is fontosabb az egyensúly

Varga Ignác számára mindig kell a kihívás, valamilyen megújulás, amiben kiteljesedhet. Ha valami rutinszerűvé válik, mindig új célokat keres. Őszintén beszél arról a nehéz időszakról, amikor a napi 14-16 órás munka miatt a kiégés fenyegette. A sok hétvégi munka miatt alig jutott idő a családjára, a feltöltődésre, pihenésre. A mélypontról coach segítségével tudott elmozdulni és sikerült átértékelnie a folyamatokat. Azóta jobban delegál, s már két éve tartani tudja az egyensúlyt és mondhatja el, hogy kizárólag csak igazgatói feladatokat lát el.

„A nehézségek ellenére hálás vagyok a tulajdonosoknak a bizalmukért és a támogatásukért, hogy hagytak önállóan dolgozni, a saját elképzeléseimet megvalósítani. Én itt öt éve megtaláltam a helyemet. Nagyon jó kapcsolatot ápolok Szabadics Zoltán és Szabadics Attila tulajdonosokkal, Kovács Tamás elnökkel pedig szorosabb a szakmai és az emberi viszonyom is, nagyon felnézek rá.

A Hónap Mérnöke díj számomra egy olyan különleges elismerés, ami azt bizonyítja, hogy érdemes ennyi energiát a munkámba fektetni és egy újabb lendületet, motivációt ad.”

 

 

Sok-sok eredményes fejlesztés a bizonyíték

Kérésemre a Hónap Mérnöke felállít egy listát az eddigi sikeres projektekből, ami akár a divízió referenciájaként is szolgálhat. Elmondja, számára indifferens, hogy a megvalósítandó létesítménynek mi a funkciója: sportcsarnok, iskola vagy akár egy biomassza üzem.

Őt minden esetben az inspirálja, hogy magas minőségben, határidőre, jól szervezetten valósuljon meg az adott beruházás, és ezzel értéket teremtsen.

Ilyen volt például a sok-sok projekt közül Zalaegerszegen a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban kivitelezett új tornacsarnok és új vívóterem. A közelmúltból kiemeli a kaposvári biomassza fűtőmű építését. „Ez egy nagyon összetett, inkább projektmenedzseri feladat volt, amelynek mintegy 30-40 százaléka volt magasépítés. Miután Magyarországon még nem épült ilyen biomassza technológia, egy osztrák céggel konzultáltunk a megvalósíthatóságról, valamint a határidő is rövid volt. Ezt a kihívás mértéke miatt emelném ki.”

A Kis-Balaton Látogatóközpont szintén egy olyan feladat, amit az igazgató szívesen említ, és a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium energetikai korszerűsítését, valamint a Mecsek Füszért raktárcsarnokát is ide sorolja.

 

A Mecsek Füszért raktárcsarnoka

 

A megerősödés után a növekedésre is felkészült a divízió

A Szabadics Építőipari Zrt. Magasépítési Üzletága elsősorban Vas, Zala, Somogy és Baranya megyében van jelen. Székhelye Nagykanizsán található, de külön irodát tart fenn Pécsett, Kaposváron, Keszthelyen, Székesfehérváron, sőt új főmérnökség létesül Budapesten is.

Utóbbi a divízió nyitásának, piaci bővítésének a jele. A vállalat keresi a lehetőségeket azokon a területeken is, amely földrajzilag eddig komfortzónáján kívül esett. Részt vállalnak például a Tokajban induló, történelmi léptékű turisztikai fejlesztésben, ahol a főtér és a főutca egy hosszabb szakasza újulhat meg a következő években.

 

Családias légkör és támogatás

Mintegy záróakkordként az igazgató a vállalat családias jellegét is kiemeli: a csapatépítőket, a céges túrákat. A családot ő maga is fontosnak tartja. Ma már, hogy az üzletág önállóan is működni tud a tapasztalt kollégáknak köszönhetően, a háromgyermekes apa is egyre több időt tud szánni családjára, akikkel leginkább hétvégén van alkalma minőségi időt tölteni. „A családom minden tagjának nagy köszönet jár, hogy éveken keresztül kultiválták, sőt tolerálják a sok távollétet tőlük. Hálás vagyok, hogy a stresszesebb napokon segítenek, és támogatnak az eredményes munkámban” – zárja gondolatait az igazgató.

Galéria

Hónap MérnökeSzabadics Zrt.magasépítésDunántúlNagykanizsa

Hírlevél

Hirdetés