2024.10.18, Péntek
Közel került az újjászületéshez Pécs leromlott neoreneszánsz épülete
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Közel került az újjászületéshez Pécs leromlott neoreneszánsz épülete

magyarepitok.hu

2024.07.22. 08:01 - Hegedűs Gergely

Az MCC oktatási programjának befogadása mellett további kulturális vagy a városi élethez kötődő rendezvények megtartására is alkalmas lesz.

Hirdetés

Már a kivitelezési közbeszerzésnél tart a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi központjaként újjáépülő Pécsi Nemzeti Kaszinó építési projektje. A TED-en megjelent hirdetmény szerint az MCC pécsi épülete teljes felújításon esik át, beleértve az építészeti, mélyépítési, épületvillamossági, épületgépészeti, erősáramú, gyengeáramú és minden egyéb szükséges munkanemeket. A közbeszerzésből az is kiderül, hogy a Mária utcai épületet városi közösségi és oktatási funkcióval látják el a felújítása során.

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu


Az eredeti színekhez festőrestaurátori munkálatok szükségesek

A projektben egy új oktatási épületrésszel is bővítik a leendő központot (A/2 épület), valamint visszaépítik a Pécsi Nemzeti Kaszinó eredeti elemeit. A meglévő épület (A/1) helyi védettség alatt áll, az eredeti színek meghatározásához külső és belső festőrestaurátori munkálatok szükségesek.

A védett homlokzat örökségvédelmi rekonstrukciója mellett az egykori bálterem komplex előadó- és rendezvényteremként történő felújítására is sor kerül. Utóbbi alkalmas lesz a jövőben az MCC oktatási programjának befogadására, valamint további kulturális vagy a városi élethez kötődő rendezvény megtartására is.


Az időjárás és a vandalizmus egyaránt sújtotta

Mindezek mellett a leendő nyertes feladata lesz a Mária utcai telekrész kollégiumi épülettel való beépítése (B épület) is, valamint egy mélygarázs létesítése. A projektben létrejön a egy új sétány is a Király utcát a Mária utcával összekötve. Az udvart ugyanakkor közösségi és pihenő térré fejlesztik.

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu


Az ingatlanon található további, funkciójukat vesztett és használhatatlanná vált melléképületek elbontásra kerülnek, így az egész ingatlan egységes koncepció mentén újul meg a fenntarthatósági elvek érvényesülésével.

Ahogy azt korábban is jeleztük, az 1896-ban átadott neoreneszánsz stílusú épület jelenleg rendkívül rossz állapotban van, többek között a Király utcai homlokzata is jelentősen károsodott, az időjárás viszontagságai, a karbantartás hiánya, valamint az időnkénti vandalizmus miatt.

AktuálisMCCPécsműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés