2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

A világon egyedülálló erőmű épül Magyarországon
(illusztráció)

A világon egyedülálló erőmű épül Magyarországon

nrgreport.com

2016.10.26. 11:43 - Hegedűs Gergely

Olyan hálózati termelésre alkalmas erőművet építenek hazánkban, ami egy mikroorganizmus segítségével áramból képes fűtőgázt előállítani – adta hírül az nrgreport.com.

Hirdetés

A portál az MVM-csoport közleményére hivatkozva számol be a világon egyedülálló, biológiai metánfehlesztésen alapuló power to gas (áramból gázt) technológia magyarországi alkalmazásáról. A projekt a teljes hazai energiarendszert lefedő MVM Csoport és a müncheni székhelyű, megújuló energiával foglalkozó startup vállalat, az Electrochaea együttműködésében születik meg. A nrgreport.com szerint ez lesz a világ első hálózati szintű power to gas erőműve.


Újrahasznosítja a szén-dioxidot

A technológiát az Electrochaea fejlesztette ki, ennek alapját a Chicagói Tudományegyetem szakemberei fektették le. A szabadalmaztatott biokatalizátor a megújuló energiaforrásokból származó olcsó többletenergiát és a széndioxidot alakítja kereskedelmi minőségű, megújuló fűtőgázzá. A rendszer alapja egy mesterségesen kitenyésztett mikroorganizmus (methanogenic archaea).

A biokatalizátorokon alapuló power-to-gas költséghatékony megoldást kínál a szén-dioxid újrahasznosítására, egyúttal a többletenergiát felhasználva könnyen tárolható és felhasználható biometánt fejleszt. Utóbbi közvetlenül felhasználható a meglévő földgáz-hálózat segítségével.


Forradalmi hatása lehet

Az Electrochaea 2016 áprilisa óta sikeresen működtet egy 1 megawatt fogyasztású erőművet Dániában, ami az első, ezen az elven működő, ipari szintű erőmű. A magyarországi hálózati szintű erőmű kapacitása akár a 10 megawattot is elérheti. További erőművek létesítése Svájcban és az Egyesült Államokban is folyamatban van. Az Elektrochaea célja az 1 gigawatt kapacitású erőművek létrehozása, ezzel együtt több nagy-teljesítményű, hálózati szintű erőmű kialakítása.

Az Electrochaea és az MVM Csoport startup-inkubációs cége, a Smart Future Lab (SFL) igazgatója hosszasan részletezte a fejlesztés jelentőségét. „Az Electrochaea megoldást talált a megújuló energia tárolásának problémájára, egyúttal a környezetet károsító szén-dioxid kibocsátás csökkentésére is” - nyilatkozta Bertalan Zsolt, aki forradalminak minősítette az új technológiát.

Aktuálisinnováció

Hírlevél

Hirdetés