2023.06.03, Szombat
45 milliárdos beruházásban épül geotermikus hőerőmű Pest megyében
illusztráció

45 milliárdos beruházásban épül geotermikus hőerőmű Pest megyében

mti

2018.06.07. 09:01 - Hegedűs Gergely

A 40 megawattos létesítmény a villamosenergia termelése mellett mezőgazdasági és lakóépületek hő- és fűtésigényét is kielégíti majd.

Hirdetés

Kína 45 milliárd forint értékű erőművi beruházást valósít meg Magyarországon, és bővülhet a légi összeköttetés is a két ország között. A beruházásról a kínai látogatáson tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt az MTI-nek.

A Sanghajban kötött megállapodás értelmében a Zhejiang Kaishan Compressor a Pest megyei Turán épít 40 megawatt teljesítményű geotermikus erőművet. A létesítmény a villamosenergia termelése mellett mezőgazdasági és lakóépületek hő- és fűtésigényét is kielégíti. A vállalat emellett Budapesten létrehozza geotermikus üzletági központját.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy a cég a világ harmadik legnagyobb gyártója, a távol-keleti térségben pedig piacvezető az erőművi kompresszorok előállításában.    


Közvetlen légifolyosó jöhet létre Sanghajjal

A miniszter szerint a két ország kapcsolatának fejlődését a beruházások mellett a növekvő idegenforgalom is igazolja. Tavaly 230 ezer kínai turista érkezett Magyarországra, ezért indokolt az összeköttetések bővítése - fogalmazott. Szijjártó Péter közölte, hogy előrehaladott tárgyalások folynak a világ 7. legnagyobb légitársaságával, a China Eastern Air Holdinggal egy közvetlen repülőjárat indításáról Budapest és Sanghaj között.    

A miniszter a tárgyalásokat értékelve hangsúlyozta, hogy Kína továbbra is az egyik legvonzóbb befektetési környezettel rendelkező államnak tekinti Magyarországot. „A távol-keleti országból mostanáig csaknem 4 milliárd dollár értékű beruházás érkezett” - tette hozzá.

Energetikageotermikus energiaTura

Hírlevél

Hirdetés