2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Borsod megyében épült meg hazánk legnagyobb naperőműve
MTI

Borsod megyében épült meg hazánk legnagyobb naperőműve

MTI

2018.11.26. 10:04 - Antal Zsófia

A 9 milliárd forintból létrejött erőmű tízezer háztartás éves áramfogyasztását képes kiváltani.

Hirdetés

Magyarország legnagyobb naperőművét építette meg a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában. A Felsőzsolca PV erőmű (naperőmű) kivitelezésében az MVM Ovit alvállalkozójaként a Penta Kft. is részt vett.


Pakson is ilyen naperőmű épül

A kilencmilliárd forintos, évi 20,7 gigawattóra áram termelésére képes létesítményt pénteken adták át, az erőműbe csaknem 74 ezer darab polikristályos napelemtáblát telepítettek. A 45 hektáros területen megépült naperőmű tízezer háztartás éves áramfelhasználását fedezi.

Az MVM-csoport idén 110 naperőmű építését kezdte meg megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. irányításával. A cégcsoport egy éven belül a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő lesz az országban, a felsőzsolcaihoz hasonló naperőmű-park épül például Pakson is.

A hét önálló projekt keretében megépülő erőművek összkapacitása 104,2 megawatt lesz, a megtermelt villamosenergia mennyisége pedig évente meghaladja a 110 gigawatt órát. Ez a mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, csaknem 100 ezer ember villamos energia szükségletét biztosítja. A beruházási költségek mintegy 35 százalékát uniós forrás biztosítja, 65 százalékát pedig az MVM-csoport fedezi.

Tóth Lajos polgármester, Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár, Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő, Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár és Kiss Csaba, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese (b-j) az MVM Hungarowind Kft. naperőművének avatásán (fotó: MTI)

 

A megújuló energia részarányának ugrásszerű bővülésére lehet számítani

Az eseményen Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár ismertette, hogy a felsőzsolcai létesítmény erősíti az ellátásbiztonságot, szénhidrogén-importot vált ki és villamosenergia-igényt mérsékel, amivel támogatja a fogyasztók energiafüggetlenségét és elősegíti a fenntartható rezsiköltségek biztosítását.

Kiemelte, hogy az energiafüggetlenség nemzeti szinten csak hosszú távon valósítható meg, elsősorban a megújuló energiaforrások hasznosítása révén. A fotovoltaikus megújuló villamos energia-termelés részaránya a hazai bruttó termeléshez képest jelenleg még csak 0,5 százalékos, ugyanakkor ugrásszerű bővülésre lehet számítani, középtávon a 3000 megawattot megközelítő beépített fotovoltaikus teljesítmény sem tekinthető irreálisnak.

Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár azt mondta: a magyarországi energiapolitika célja, hogy tiszta, okos és megfizethető energiát biztosítson mindenkinek, elősegítve ezzel a dekarbonizált gazdaság megteremtését, az ellátásbiztonság és a versenyképesség erősítését. Ennek része a villamosenergia-szektor zöldítése, a helyi energiatermelés terjedése, a digitális megoldások tömeges bevezetésének lehetősége.

Penta Általános Építőipari Kft.EnergetikanapenergiaMVM Hungarowind Kft.Felsőzsolca

Hírlevél

Hirdetés