2024.03.29, Péntek
Így kezelte a Vabeko az első magyarországi hidrogénüzem kivitelezésének kihívásait
Borítókép: MTI/Rosta Tibor

Így kezelte a Vabeko az első magyarországi hidrogénüzem kivitelezésének kihívásait

magyarepitok.hu

2023.05.16. 14:37 - Hegedűs Gergely

A tökéletes végeredmény érdekében a pilot projektekre jellemzően a kivitelezésnek szó szerint együtt kellett élnie a tervek folyamatos felülvizsgálatával és szükség szerinti változtatásával.

Hirdetés

Új korszakot nyithat meg a magyar energia- és hidrogéngazdaság történetében, hogy 2023. május 9-án a Kardoskúti Földalatti Gáztárolón átadták hazánk első elektrolízis útján hidrogént előállító üzemét. A Békés vármegyében megvalósuló Akvamarin-projekthez kapcsolódó beruházás egyik fővállalkozója a Vabeko Kft. volt. A hazai gáziparban meghatározó magyar cég a hidrogén termelő és bekeverő rendszer csőkapcsolatait, építészeti, irányítástechnikai és villamos munkáit kivitelezte, így a kezdettől fogva jelen volt az építkezésen.

 

A földgázhoz keverve hasznosítják vagy tiszta állapotban értékesítik a hidrogént

Ahogy azt korábbi cikkünkben is jeleztük, a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) nemrég átadott beruházása több szempontból is jelentős.

Egyrészt ez az első lépés ahhoz, hogy a hidrogéntechnológia és a hidrogénipar valóban teret nyerjen Magyarországon. Másrészt ez az első lépés a nagy teljesítményű, költséghatékony, szezonális villamosenergia-tárolás irányába.

Az Akvamarin-projektben egy 2,5 megawatt összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát hoztak létre a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál. Az új rendszer segítségével, a nagyfeszültségű villamos ellátórendszernek nyújtott kiegyensúlyozó szolgáltatás révén rendelkezésre álló villamos áramot használva a vezetékes vizet hidrogénre és oxigénre bontják, a hidrogént nyomásnövelés után tárolják, majd tisztán vagy földgázhoz keverve hasznosítják. Utóbbi esetben a hidrogén a Magyar Földgáztároló Zrt. saját gázzal működő berendezéseiben kerül felhasználásra, csökkentve ezzel a CO2 kibocsátást.

Az új üzemben várhatóan óránként 400 köbméter hidrogént tudnak termelni.

 

Fotó: MFGT​

 

400 tonnás daru emelte a helyére az egyik legfontosabb berendezést

Lapunk a fejlesztésben főszerepet vállaló Vabeko Kft. segítségével tájékozódott a részletekről. „A szerződésünk a gépész, építész, villamos és műszeres tevékenységekre terjedt ki, amely lényegében az teljes üzem építését jelentette a berendezések kivételével” – derült ki a magyarepitok.hu-nak eljuttatott beszámolóból.

„Az építés a föld eltávolításával kezdődött több mint 2,5 méter mélyen, majd innen épültek a fölfelé a technológiai és készülék alapok. A tűzgátló falak magassága az alapokkal együtt megközelíti a hat métert”

– tették hozzá.

Az Akvamarin-projekt egyik különleges eleme volt az új üzem meghatározó berendezése, a hidrogén kompresszor telepítése. A berendezés beérkezésének időpontjában folyamatban lévő építkezési munkák miatt nem volt lehetőség a kompresszoralap megközelítésére, ezért a 20 tonnás gépet egy 400 tonna teherbírású daru hat fős személyzettel helyezte el az előkészített betonalapon. A folyamat 10 órát vett igénybe, a daru forgáspontja és a cél közötti távolság 42 méter volt, melyet 52 méteres gémhosszal lehetett elérni.

 

Fotó: MFGT​


A jól bejáratott munkakapcsolat is segítette az úttörő jellegű projekt kihívásainak kezelését

A beszámolóból kiderült, a tökéletes végeredmény érdekében a pilot projektekre jellemzően a kivitelezésnek szó szerint együtt kellett élnie a tervek folyamatos felülvizsgálatával és szükség szerinti változtatásával. „A hidrogéntechnológiai rendszer új technológiai megoldásokat követelt. Ugyanakkor a tervmódosítások rugalmas lekövetését sikerült megvalósítanunk a technológiai erőforrások, az anyagbeszerzés és az egyéb területeken is” – hangsúlyozta az összegzés. Arra is kitértek, hogy az összetett feladat megvalósítása során nagy fontossággal bírt az Magyar Földgáztároló Zrt. szakemberei és a tervezők közötti régi jó kapcsolat.

 

Fotó: MFGT​


További kihívásokat jelentett azonban a számottevő anyaghiány áthidalása, illetve a téli fagy és csapadék leküzdése is a  kivitelezés egyes időszakaiban. Utóbbihoz a munkavégzés helyén folyamatosan fűtött sátrakat állítottak fel, így egy-egy munkafolyamatnál megvalósítható volt a 24 órás kivitelezés is.

A hazánkban úttörőnek számító projekt kivitelezési munkái március végén lezárultak, 2023. május 9.-én pedig megtörtént a hivatalos átadó ünnepség.

Jelenleg üzempróbák folynak a gyárban, emellett már elkészült a hidrogén tartálykocsis közúti szállítását lehetővé tevő technológiai kiegészítés terve, amely a következő lépést jelenti majd az új rendszer hasznosításában.

EnergetikaVabeko Kft.Magyar Földgáztároló Zrt.fenntarthatóságKardoskútföldgázközművek

Hírlevél

Hirdetés