2024.07.20, Szombat
Folytatódik a körmendi Batthyány-kastély felújítása

Folytatódik a körmendi Batthyány-kastély felújítása

magyarepitok.hu

2016.06.07. 14:58 - Hegedűs Gergely

A kormány 500 millió forint átcsoportosításáról döntött a Batthyány-Strattmann-várkastély fejlesztése érdekében.

Hirdetés

A legfrissebb közlönyből kiderül, a félmilliárdos összeget a körmendi épület egykori lovardájának befejezéséhez csoportosítják át a  helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai cím terhére.

A klasszicista stílusú impozáns várkastély a nyugat.hu korábbi cikke szerint rendkívül leromlott állapotba került (egyes részeibe már be se engedik a látogatókat), ennek megfelelően 2013-ban megindult a felújítása.

A több szakaszos projekt első lépéseként a kastély egy kisebb, gyermekkönyvtárnak helyet adó épületet újították fel. 2014-ben elindult a múzeumnak és színházteremnek otthont adó volt lovarda felújítása, most e fázis befejezéséhez különített el forrást az állam.

Bebes István, körmendi polgármester korábban úgy nyilatkozott, az elsődleges cél az, hogy a kastély kiegészítő épületeit rendbe tegyék. Ugyanis a központi épület átfogó felújítására akkor lesz igazán esélyük pályázni, ha a többi épület már megújult.

Az 1604-től kezdve a Batthyány-család tulajdonában levő várkastély vallási szempontból is fontos helyszín: itt élt a katolikus egyház által boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László, aki „a szegények orvosaként” vált híressé a 20. század elején.

Mi épül?kastélyfelújításKörmendBatthyány-kastély

Hírlevél

Hirdetés