2024.07.20, Szombat
Az építőiparban a legerősebb az új munkaerő iránti kereslet

Az építőiparban a legerősebb az új munkaerő iránti kereslet

mti

2016.12.13. 11:09 - Hegedűs Gergely

Az iparág élénkülésére, egyben munkaerőhiányára utal egy munkaerőpiaci felmérés, mely kilenc ágazat bevonásával készült.

Hirdetés

A ManpowerGroup szolgáltató 750 munkaadó bevonásával készített munkaerőpiaci felméréséből kiderül, a munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban Magyarországon.

A legerősebb felvételi kedvet az építőiparból jelentették, ahol a mutató értéke elérte a plusz 26 százalékot, valamint jelentős bővülés várható a kereskedelemben is. Változatlanul jók a kilátások a gyártás, raktározás és kommunikáció, valamint a vendéglátás területén, mindkét szektor plusz 21 százalékos mutatóval rendelkezik.

A legkevésbé optimista várakozásokat a köz- és szociális szférából (9 százalék), a mezőgazdaság, vadászat erdészet és halászat (10 százalék) területéről és a közüzemi szolgáltatások (3 százalék) szektorából jelezték.    


Összeségében enyhe emelkedés

A munkaadók munkaerő felvételi kedve az előző negyedévhez viszonyítva kilenc szektorból hétben emelkedett. A legnagyobb mértékben, 17 százalékponttal az építőiparban, míg 12 százalékponttal a kereskedelemben.

Összességében a magyar munkaadók 19 százaléka létszámbővítést, 4 százalékuk elbocsátást tervez, 73 százalékuk viszont semmiféle változtatásra nem készül 2017 első negyedévében. Az is kiderült, a felvételi szándék összességében enyhén emelkedett az előző negyedévhez és az előző év azonos időszakához képest.


Erősödik a verseny a munkavállalókért

A közlemény idézi Horváth Miklóst, a ManpowerGroup magyarországi marketing vezetőjét, aki kifejtette: az építőiparban és a kereskedelemben a legjelentősebb a munkaerő felvételi kedv a vállalkozók körében, amely az iparágakat sújtó munkaerő hiányból adódik. „Mindez az érintett szektorokban továbbra is a versenyképességet veszélyezteti, és a cégek a munkavállalókat egymástól próbálják elcsábítani” - tette hozzá.


Észak-Alföldön és a nagyvállalkozásoknál lesz a legnagyobb a bővítés

A területi összehasonlításban a munkaerő felvételi kedvet tekintve a következő három hónapban a legnagyobb mértékű bővülést az észak-alföldi régióban várják 22 százalékos értékű mutatóval, ahol az előző negyedévhez képest 21 százalékpontos növekedés történt. A legkisebb mértékű bővülésre a közép-magyarországi régióban számítanak a munkáltatók 8 százalékkal.    

A méret szerinti vizsgálatból az derült ki, hogy mindegyik kategóriában létszám bővülésre számítanak a munkaadók: a legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál (plusz 22 százalék), a legkisebb mértékben (plusz 14 százalék) pedig a mikro vállalkozásoknál.

Gazdaságpiackutatásmunkaerőhiánygazdasági elemzés

Hírlevél

Hirdetés