2024.07.16, Kedd
OTP: duplájára nőtt a csok-ból új lakást vásárlók aránya
mondinion.com

OTP: duplájára nőtt a csok-ból új lakást vásárlók aránya

MTI

2016.12.28. 10:02 - Antal Zsófia

Jelentős növekedést várnak a bankok az új lakás vásárlásához vagy építéséhez kapcsolódó csok igénylésekben jövőre, a lakáspiac élénkülése miatt.

Hirdetés

A legtöbb kérelmet befogadó OTP Bank arról tájékoztatott, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételek szeptemberi könnyítésének köszönhetően megduplázódott az új lakást vásárlók aránya az igénylőknél. Az OTP már 11 ezret meghaladó folyósításnál jár és idáig több mint 13 ezer igénylő adta be a csok iránti kérelmét.

Egyre többen gondolkodnak a komplex lakásmegoldási lehetőségekben és igénylik a többi állami támogatási formát is (lakás-takarékpénztár, kamattámogatott lakáshitel, lakáshitel cafeteria). Az első háromnegyedévben a kiadott új lakásépítési engedélyek száma országosan majdnem két és félszeresére nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az idei igénylések közel felénél 2 gyermekre kérték a támogatást a szülők, második helyen 31 százalékkal a 3 gyerekes családok állnak. Új lakás esetén a családok 66 százaléka 3 gyermek után igényli a csokot, ez az összes igényt beadók 17 százaléka. Többségük, 87 százalékuk a 10 milliós csok mellé a 10 milliós kedvező kamatozású támogatott hitelt is igénybe veszi.

 

Az Ersténél új lakás vásárlása miatt igényelték a legtöbb csokot

Az Erste Bank várakozása szerint a lakáspiacot élénkítő intézkedések, a csok, az alacsony kamatkörnyezet, ingatlanpiaci beruházások a jövőben is kedvező környezetet fognak teremteni. A banknál az év első felében a használt lakás vásárlás utáni igény volt kiemelkedő, de összességében elmondható, hogy a folyósítások zöme új vásárlásokhoz történt 2016-ban.

Az MKB Bank 2017-ben számottevő növekedésre számít, várhatóan tovább bővül az új lakások vásárlása és építkezés, és nem kizártak újabb kormányzati intézkedések sem. A banknál a csokot 57 százalékban használt lakáshoz igényelték, új lakás vásárlására 10 százalék, építésre 33 százalék kérelmezte, összesen 7,8 milliárd forint értékben.

 

A legtöbb igénylő kétgyerekes az UniCreditnél

Az UniCredit Bank tapasztalata szerint megnőtt az építési célú támogatások száma az év elejéhez képest, jelenleg meghaladja a 25 százalékot, ám az ügyfelek többsége továbbra is használt lakás vásárláshoz igényli a támogatást. A banknál használt lakásnál jellemzően a két gyermekesek kérik a nekik járó 1,43 millió forintot, míg az új lakások esetében is a kétgyermekes ügyfelek vannak többségben, akik a 2,6 millió forintos összeget igénylik.

A K&H Bank arról írt, egyelőre nincs elég új lakás a piacon, ezért továbbra is marginális az új lakásokra igényelt hitelek aránya. A jövőben azonban egyre több új lakás kerülhet piacra, ami a hitelezési arányokon is látszódni fog. A csok indulása óta 7,3 milliárd forint támogatást igényeltek az érintettek, kiegészítésképpen pedig további 15,2 milliárd forint összegben folyamodtak hitelért. Az első tíz hónapban 6,5 százalékkal, több mint 9500-ra nőtt a lakáshitel-igénylők száma.

 

Takarékbank: minden jel tovább növekvő csok keresletre mutat

A Takarékbank is az igénylések számának további emelkedésére számít, mivel a folyamatosan megvalósuló lakásprojektek, az elkészült új lakások, illetve a megüresedő használt lakások új csok keresletet generálnak. Novemberben is nagyobb ütemben nőtt az új lakásra vonatkozó befogadott kérelmek száma a használt lakásokéhoz képest. A múlt hónapban 17 százalékkal nőtt az igénylések száma, összegük 15 százalékkal haladta meg a korábbit az új lakásoknál, míg a használt lakás vásárlására és bővítésre benyújtott igénylések száma 12 százalékkal, összegük 11 százalékkal nőtt.

Új lakás vásárlására és építésére november végéig 1917 kérelmet fogadtak be a szövetkezeti hitelintézetek, mintegy 12,7 milliárd forint összegben. Így az eddig beérkezett igénylések szám szerint több mint 33 százaléka, összegszerűen több mint 66 százaléka vonatkozott új lakásra. Használt lakás vásárlására, illetve bővítésre 3821 csok-igénylést fogadtak be a takarékok, 6,3 milliárd forint összegben.

A Budapest Bank főleg a 10 plusz 10 millió forintos konstrukcióban vár felfutást 2017-ben.

GazdaságCSOKúj építésű lakások

Hírlevél

Hirdetés