2024.04.19, Péntek
Felére csökkent a hirdetmény nélküli eljárások száma
(illusztráció)

Felére csökkent a hirdetmény nélküli eljárások száma

mti, magyarepitok.hu

2017.11.14. 12:23 - Hegedűs Gergely

Az Európában egyedülálló teljesítés-ellenőrzésekből idén eddig 44 jogorvoslati eljárás indult, 330 millió forintnyi bírságot szabott ki a Közbeszerzési Hatóság.

Hirdetés

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma közel megfeleződött az első háromnegyed évben a tavalyi év azonos időszakához képest – hangzott el az Átlátható, hozzáférhető és versenyképes közbeszerzés elnevezésű nemzetközi konferencián. A Közbeszerzési Hatóságot irányító Rigó Csaba Balázs elmondta, az  ügyletek értékében még jelentősebb a mérséklődés.

Az elnök arról is beszámolt, a Hatóság keretében működő Közbeszerzési Döntőbizottság idén várhatón rekordmértékű bírságot szab ki a közbeszerzési szabálytalanságok miatt, melyek összértéke év végéig megközelítheti a 700 millió forintot.

Rigó Csaba arra is kitért, hogy a magyar Közbeszerzési Hatóság Európában is egyedülálló módon a közbeszerzési eljárások jogszerűsége mellett a megkötött szerződések teljesítését is ellenőrzi. Ebben a jogkörben november 10-ig 101 ellenőrzést indítottak, 44 jogorvoslati eljárást kezdeményeztek a közbeszerzési törvény megsértése miatt, a kiszabott bírság pedig több mint 330 millió forintot tett ki.
 

Ezért fontos az ellenőrzés

Ahogy arról korjábban is beszámoltunk, szerződések teljesítésének és módosításának szigorú ellenőrzését az új közbeszerzési törvény tette lehetővé. Tipikus hibának számít, hogy az alvállalkozókat nem vagy nem megfelelően jelentik be (például hiányzik annak igazolása, hogy nem áll kizáró ok alatt), silányabb anyagot építenek be a vállalt helyett, jogszerűtlen a szerződés módosítása, túlszámlázás van, megsértik a kifizetés rendjét, vagy nem alátámasztott kötbérelengedés történik.

A vizsgálatokat kiterjesztették a gazdasági szereplők szerződés teljesítéséhez szükséges kapacitásai meglétének és rendelkezésre állásának ellenőrzésére is, ami az alvállalkozókra és a külföldi kapacitásokra is vonatkozik.


250 szakember találkozott Budapesten

A konferenciát szervező Közbeszerzési Hatóság közleménényéből kiderült, a budapesti eseményt második alkalommal rendezték meg, 250 hazai és külföldi közbeszerzési szakember részvételével. A konferencián az Európai Bizottság több szakembere mellett előadást tartott Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szlovénia és Szlovákia társszervezeteinek vezető képviselője is.

GazdaságKözbeszerzési Hatóság

Hírlevél

Hirdetés