2024.04.19, Péntek
Bérlakásprogramban képzik a jövő szakmunkásait
epiteszforum.hu

Bérlakásprogramban képzik a jövő szakmunkásait

epiteszforum.hu

2016.10.25. 12:20 - Antal Zsófia

A Saint-Gobain építőipari cég jótékonysági szervezetekkel fogott össze: szakiskolás diákok egy csoportját szociális bérlakások felújítása közben oktatják.

Hirdetés

A lakhatási szegénység ellen küzdő Habitat for Humanity a Saint-Gobain építőipari cégcsoport alapítványának támogatásával és szakembereivel valósítja meg képzési programját. Szakiskolás fiatalokat tanítanak a legmodernebb építőipari technikákra, s itt megszerzett tudásuk nagy előnyt jelent majd a munkaerőpiacon. A képzésben résztvevő húsz diák gipszkartonozást, hőszigetelő rendszerek kialakítását és színezést tanul a Weber és a Rigips szakembereitől, és megismerkednek a minőségi építőanyagokkal is.

„A fiúk nagyon aktívan vesznek részt a képzésben, külön jó volt látni, hogyan örülnek a minőségi alapanyagoknak. Nagyon várták már az éles bevetést, mert korában még nem volt alkalmuk igazi építkezésen részt venni" – mesélte a közös munkáról Nagy Tibor, a Habitat munkatársa. A kőműves tanulók mellett ács és szobafestő szakról is jelentkeztek diákok a képzésre, akik így komplexebb tudással kerülnek ki az iskolából.

 

 

Az elméleti és gyakorlati oktatás során a diákok betekintést nyerhettek a gipszkarton felületek glettelésével, javításával, a modern felületképző anyagokkal, válaszfalak és előtétfalak szerelésével kapcsolatos munkafolyamatokba és munkavédelmi képzést kaptak. Mindezen túl munkaerőpiaci ismeretekről is szó esett, de a legfontosabb, hogy az oktatók az önálló gondolkodásra, az építkezéseken felmerülő problémák megoldására vezetik rá őket.

 

Nem csak az építőipari tanulóknak hasznos

A Második Esély programban összekötik a tanulást a jótékonysággal: szociális bérlakásokat újítanak fel, a diákok eközben tanulják meg a gipszkartonozást. A hőszigetelést és színezést a Habitat szakmai partnere, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány (SZÉRA) átmeneti otthonának egyik épületének korszerűsítésével sajátítják el. „Ez más, mint a tanműhelyben - magyarázta az egyik fiú büszkén, miközben társával egy gipszkartont illesztettek a mennyezetre - itt egy család fog élni, ez lesz az otthonuk. Nem hibázhatunk, jól kell megcsinálni."

 

A francia hátterű, 350 éves Saint-Gobain ma 64 országban van jelen, Európa egyik legpatinásabb folyamatosan működő társasága, a Párizsi Tőzsde egyik legrégebbi alapítású tagja. A Saint-Gobain 2014-ben 41,1 milliárd eurós árbevételt ért el, és a világ első 100 innovatív ipari csoportja közé tartozik, jelenleg több mint 1000 vállalatból áll, több mint 180 ezer főt foglalkoztat. A Saint-Gobain Construction Products Kft. Rigips divíziója 1991-ben kezdte meg tevékenységét Magyarországon. 2005 decemberétől a Saint-Gobain vállalatcsoport tagjává vált, majd 2008 szeptemberében megnyitotta Magyarország egyetlen gipszkarton gyárát Halmajugrán, a Mátrában. Az itt előállított építőlemezek több ízben kiérdemelték a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet.

Iparági hírekszakemberképzésszakemberképzés

Hírlevél

Hirdetés