2024.04.16, Kedd
Tudásközpont épült a hazai cementgyártás bölcsőjében

Tudásközpont épült a hazai cementgyártás bölcsőjében

mti, maeponline.hu,

2016.10.04. 11:18 - Hegedűs Gergely

A LafargeHolcim által kialakított épület az ipartörténeti tárlat és a néprajzi gyűjtemény mellett egy közösségi térnek is otthont ad Lábatlanban.

Hirdetés

A 145 éves lábatlani cementgyártás múltját őrző emlékházat és tudásközpontot épített a LafargeHolcim társaság. A 92 millió forintos lábatlani beruházást a nyergesújfalui Fischer-Bau Építőipari Kft. kivitelezte. A 250 négyzetméteres épület az elérhető legjobb technológiák felhasználásával készült. A fűtést és hűtést hőszivattyúk látják el, a villanyáramot napelemek termelik, így az energiafelhasználás a lehető legalacsonyabb. 

 

A Holcim már évek óta gyűjti az anyagokat

A tárlat bemutatja az üzem történetét, a cementgyártás munkafolyamatait, és a gyárhoz generációkon át kötődő munkatársakat. A tárlaton helyet kapnak interaktív audiovizuális látnivalók is, a látogatók a cementgyártás a bányászattól a csomagolásig tartó folyamatával is megismerkedhetnek.

A Holcim Zrt. a Lábatlani Cementgyár utolsó működtetőjeként már évekkel ezelőtt megkezdte az ipartörténeti tárlat anyagának összegyűjtését. A kiállításhoz egykori dolgozók, civil szervezetek járultak hozzá fotókkal, szerszámokkal, térképekkel, az ország távoli településeiről is érkeztek felajánlások. 

 

Az ország legfontosabb épületeihez adta az alapot Lábatlan

Dinnyés István polgármester még az alapkő letételekor azt hangsúlyozta, Lábatlan egyik bölcsője a hazai cementgyártásnak, és ország legfontosabb épületei az itt készült, magas minőségű cementből készültek.

A cementgyártást bemutató kiállítás mellett külön teremben látható egy helyi néprajzi gyűjtemény, valamint kialakítottak egy kávézót, mely közösségi térként is működtethető, egyesületi gyűlések, előadások megtartására alkalmas.

A tavaly egy fúziónak köszönhetően létrejött LafargeHolcim csoport a beruházás befejezése után az üzemeltetést Lábatlan önkormányzatának adta át.

A Lábatlani Cementgyárat 2013-ban zárta be a Holcim Hungária Zrt., sajtóközleménye szerint az üzem működését csaknem félmilliárd forintos környezetvédelmi beruházással három évvel sikerült meghosszabbítani, ezáltal elkerülve a 2010-es bezárást. A Holcim korábban a lábatlani gyár kiváltására 350 millió eurós (mintegy 107 milliárd forintos) beruházással Európa legkorszerűbb cementgyárát tervezte felépíteni a nyergesújfalui ipari parkban, de az építés a pénzügyi és építőipari válság miatt nem kezdődött meg.

Iparági híreképítőipari alapanyagok

Hírlevél

Hirdetés