2024.07.24, Szerda

Hirdetés

MÉASZ: a többség energetikai felújítási programra vár
mantu-ablak.hu

MÉASZ: a többség energetikai felújítási programra vár

MTI

2016.11.04. 09:59 - Antal Zsófia

A CSOK révén 12 ezer új lakás is megépülhet az idén, s ez az építőanyagok piacán is érezteti hatását. A felújítási piac azonban még stagnál, mivel hiányoznak a tartós energetikai és monetáris ösztönzők.

Hirdetés

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) csütörtöki közleményében kifejtette: a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) az új építésekben már mutatja a várt hatást. Ez különösen a falazati anyagok eladásában és a társasházi lakások építési engedélyeinek számában mutatkozik meg. A magyarországi építőanyag-gyártók a falazati anyagok értékesítésének 25-45 százalékos növekedését tapasztalják.

A szövetség adatai szerint az idén az év első 9 hónapjában a falazati termékek piacán a kormány intézkedés-sorozata hatására jelentősen élénkült a kereslet, a fehér falazati anyagoknál, így a mészhomoktégla és pórusbeton termékeknél mintegy 25 százalékkal nőtt. A tégla termékeknél átlagosan 45 százalékos a növekedés a tavalyi stagnálással szemben.

Ezzel szemben az épületgépészeti és hőszigetelő termékek piacait a CSOK még nem érintette érdemben. A homlokzati nyílászárók piaca augusztus végén meglendült, jelenleg a gyártók többségének kapacitása az év végéig lekötött. A munkaerő szűkössége már nemcsak az építőipari kivitelezést, hanem a nyílászárók hazai gyártását is érinti, sőt, a hazai gyártók kapcsolattartói szerint a kereskedelmi értéklánc több szintjét is. A gyártók stagnálást vagy enyhe növekedést várnak 2016-ra.

 

A CSOK hatására a társasházpiac kettévált

Vidor Győző, a MÉASZ elnöke szerint a több évtizedes tapasztalattal rendelkező befektetők mellett megjelentek bizonytalan szakmai múltú cégek is, amelyek spekulatív céllal kis, 10-12 lakásos projekteket indítanak, ahol a haszonmaximalizálás a lényeg, viszont a műszaki tartalom háttérbe szorul. Ezért a lakásvásárlóknak az adott ajánlat fejlesztői hátteréről célszerű előzetesen tájékozódniuk.

Míg a magánberuházók inkább a lakás adásvételekkel kapcsolatos felújításokra koncentrálnak, a lakásához ragaszkodó többség energetikai felújítási programra vár, amely a rezsiköltségeket az energiaáraktól függetlenül csökkentheti. A csekély összegű szeptemberi lakossági energetikai pályázat nem hozott mérhető keresletnövekedést, a családi házak korszerűsítését célzó Otthon Melege program ősz eleji kerete pedig néhány óra alatt kimerült.

Ezért a MÉASZ korszerűsítési javaslatcsomagon dolgozik. Céljuk, hogy minél több projekt javítsa az ingatlanállomány minőségét és segítsen teljesíteni a nemzeti klímapolitikai vállalásokat is.

Iparági hírekCSOKOtthon Melege Programépítőipari alapanyagokpiacok

Hírlevél

Hirdetés