2024.04.19, Péntek
Az ÉVOSZ és a GVH is képviseletet nyert a Közbeszerzések Tanácsában

Az ÉVOSZ és a GVH is képviseletet nyert a Közbeszerzések Tanácsában

magyarepitok.hu

2017.02.14. 16:28 - Hegedűs Gergely

Mostantól az építési beruházásokra való felhívásoknál és a közbeszerzésekből való kizárás alkalmazásánál is útmutató segíti az ajánlatkérők munkáját.

Hirdetés

A Közbeszerzések Tanácsának februári üléséről számolt be a Közbeszerzési Hatóság (KH). A sajtóközleményből kiderül, a KH keretében működő Tanács két fontos útmutató kiadásáról döntött.


A kizáró okot kötelesek alkalmazni az ajánlatkérők

Az egyik útmutató a 300 millió forint alatti építési beruházások szabályozásához kapcsolódik, miután a közbeszerzési törvény 115. §-ának helyes használatához ad segítséget. Az idén január 1-én hatályba lépett új szabályozás miatt a 25 és 300 millió Ft közötti építési beruházások esetén legalább öt gazdasági szereplőt kell felhívni. (A korábbi szabályozásban a 15 és 100 millió Ft között kellett legalább 4 ajánlattevőt felhívni.) Az útmutató célja, hogy az ajánlatkérő a hasonló tárgyú közbeszerzési eljárásaiban lehetőség szerint változtassa a legalább 5 gazdasági szereplőt.

A másik útmutató a közbeszerzési törvény 62. §-a (1) bekezdésének q) pontja szerinti kizáró ok megfelelő alkalmazásához kíván segítséget nyújtani. A KH közleményéből kiderül, az útmutatót 2/3-os többséggel szavazták meg, a kizáró okot az ajánlatkérők kötelesek alkalmazni.


Nem kapnak tiszteletdíjat a tanácstagok

A Közbeszerzések Tanácsa a tagjainak járó tiszteletdíjról is döntött. A Tanács nagy többsége a törvényi lehetőség ellenére jelképes vagy 0 forint tiszteletdíj megállapítását kérte a Közbeszerzési Hatóság elnökétől. Rigó Csaba Balázs ennek megfelelően havi 0 forintos tiszteletdíjat határozott meg 2017-re.

A KH közleményéből az is kiderült, hogy a Közbeszerzések Tanácsának összetétele a közelmúltban átalakult. Az eddig 19 tagú tanács létszáma a legutóbbi törvénymódosítást követően 13-ra csökkent. Új tagok is segítik a továbbiakban a Tanács munkáját: a Gazdasági Versenyhivatal delegáltja Dr. Sipka Renáta, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségét pedig Koji László, a szervezet elnöke képviseli a Tanácsban.

Iparági hírekKözbeszerzési Hatóság

Hírlevél

Hirdetés